Sivut
- Etusivu
- Firenzestä Turkuun
- Kyynärän mittainen tyttö. Kirja-arvosteluja
- Anna Amnellin Lucia Olavintytär -kirjat Celia-äänikirjoina
- Pako Tallinnaan. Kirja-arvosteluja
- Lucia ja Luka 2013. Esittely. Kirja-arvosteluja
- Kotisivublogini
- Anna Amnell's historical novels
- Lastenkulttuurisivuni
- Nuorisokirjailijat/Anna Amnell UUSI!
- Historiska äventyrsromaner
- Matti Amnell kuvittaja
- Lucia Olavintytär -kirjat. Kirja-arvostelut
- Haastattelut
- Tornitalo/My Gate House
- Photos
- Blogisisko-blogi
- Aurora-kirjat
- Aurora-blogi
- Aurora-kirjat
- Lucia-books (info)
keskiviikko 10. tammikuuta 2007
1500-luvun tornitalo
Olen tehnyt tämän nukketalon havainnollistamaan 1500-luvun elämää. Se liittyy ensimmäiseen Lucia-kirjaan, jossa Lucia on ryöstetty Englantiin ja joutuu vangiksi tornitaloon.
Tämän nukketalon runko on Dollshouse Emporiumin Gatehouse eli portinvartijan mökki. Olen koonnuut sen, maalannut ja kiinnittänyt osat toisiinsa, sisustanut huoneet ja ommellut vaatteet nukeille. Tämän kirjoituksen lopussa on myös tämä linkki, josta näet koko kuvasarjan.
Tornitalon kaikki vaiheet : My Gatehouse Project
Näin talo valmistui:
18.8.2006
Olen alkanut valmistaa 1500-luvun nukkekotia. Samalla pitää varustaa kirjasto. Kaikkein ensimmäiseksi valmistan "arvokkaat käsikirjoitukset". Yksi kirja saattoi maksaa yhtä paljon kuin maatila.
Toisen kirjan kansi on aitoa 1500-luvun mallia, toiseen tein kannet vanhasta nahkaisesta kaulakukkarosta. Tulostettu paperikansi on käsitelty askartelulakalla, nahka on patinoitu oliiviöljyllä. Kirjat ovat suurta kokoa, toinen 5 x 4,5cm, toinen 5 x 3,5 cm.
Sivut kirjaan voi tehdä ruskeasta paperipussista tai muusta tummasta paperista. Niihin voi kirjoittaa itse, leikata kuvia lehdistä tai tulostaa netistä, esimerkiksi Hollannin kansalliskirjaston sivuilta.
Talon kokoaminen
Kun talopaketti vihdoinkin tuli, liitin kaikki osat mukana tulleiden ohjeiden mukaan yhteen maalarinteipillä, jotta näkisin, millainen talosta tulee. Löysin kaupasta tabletteja, joissa oli valmiina "lautalattiat". Mieheni sahasi ne sopivan kokoisiksi ja kokeilimme niitä. Hyvältä näyttivät, vaikka kaikki laudat olivatkin yhtä pitkiä. Se ei näkyisi, kun huonekalut asetettaisiin paikoilleen. Sitten merkitsin huolellisesti seinien ulkopuolet ja kaikkien osien ulkopuolet maalarinteippipaloilla.
Maalaaminen
Näistä osista syntyi tornitalo
Levitin kuljetuksessa tulleen laatikon ja sanomalehtiä lattian suojaksi ja ryhdyin maalaamaan. Ohjeiden mukaan maalasin luonnonvalkoisella pohjamaalilla kaikki osat, joihin ei tulisi paperointia ("tiiliseinä" ja "kattotiilet"). Päätin että tornitalo olisi sisältä "kalkittu". Vaalea väri suurentaisi visuaalisesti pientä tilaa (pohja 50 X 50 cm), ja sisustus erottuisi paremmin.
Kun maali oli kuivunut, maalasin kaikki osat vielä toiseen kertaan. Päätin maalata pihalevynkin, vaikka en toistaiseksi käyttäisi sitä. Siihen tulisi vihreä kesäpuoli ja valkoinen talvipuoli. Sitten olikin edessä osien yhteen liimaaminen. Siinä tarvitsin miestäni avuksi.
Kokeiluja
Miltä näyttäisi nukketalo, jos siellä olisi 1:12 nukke? Toisesta nukketalosta tuli nukke käymään ja muuttui 1500-luvun nuoreksi tytöksi
Hän saa ensimmäisen 1500-luvun mekkonsa ja myöhemmin hienon mekon ja luutun. Hänestä tulee Lucian unelma, jossa hän on aikuinen ja luutunsoittaja eikä vankina tornissa. Nyt tämä nukke vasta tutustuu 1500-lukuun. Ruokaa näyttää riittävän.
Tornin alakerrassa on kaksi korkeaa ovea, sillä se oli läpikulkupaikka. Suljen taka-oven ja laitan sille seinälle ison avotakan. Tästä tulee kuitenkin syrjäisessä paikassa olevan hyljätty portinvartijanmökki, joka on otettu erikoiseen käyttöön.
Siellä säilytetään lyhytkasvuista soittajatyttöä, joka on ryöstetty ja josta halutaan tehdä urkkija hoviin. Kyynärän mittaisen Lucian tapaiset ihmiset olivat 1500-luvulla kuin keräilyesineitä, joita hankittiin kuninkaallisiin ja ruhtinaallisiin hoveihin. Heitä saatettiin antaa lahjaksi kuninkaallisille.
1:12 nukketalon Lucia-nukke
Tornin alakerran keittiössä tekee työtä palvelustyttö. Löydän soman nuken. Se on puettu 1900-luvun alun palvelustytön asuun. Vain valkea myssy kelpaa 1500-lukuun. Ompelen nukelle 1500-luvun palvelustytön vaatteet. Kaavat löytyvät lehdestä. Tässä näet Megin.
Kotieläimet ja jopa bambi tulevat keittiöön. Samoin punainen kissa. Suklaarasia on muuttunut takaksi. Keittiössä on pöytä, joka näyttää suomalaisesta kovin tutulta. Tuollainen pöydänjalka oli tavallinen siihen aikaan. Lattialla on tavallisesti heiniä ja olkia, sillä se on yleensä joko poljettu maalattia tai liuskakivillä peitetty (Näet sellaisia taloja Tallinnan Rocca al Mare- ulkoilmamuseossa.)
Tässä näet, että olen laittanut lattialle liuskakiviä. Ne eivät ole ollenkaan tasaisesti. Lisäksi isompi koko loppui ja jouduin laittamaan etuosaan pieniä laattoja. Ostamme toisen pussillisen kivilaattoja ja lattiasta tulee tasainen. Laitan siihen kuitenkin heiniä ja oksia, kuten silloin oli tapana jopa kuninkaallisissa saleissa. Näin kertovat ulkomaiden lähettiläät, jotka vierailivat Lontoossa Elisabet I:n aikana. Heiniä ja kukkia lattialla kuninkaan linnassa? Totta. Niinpä myös portinvartijan mökin keittiössä.
Seuraavassa kuvassa näet kuitenkin tavaroita keittiön pöydällä. Ne ovat enimmäkseen puu- ja saviastioita.Pöydällä on veitsiä ja lusikoita. Haarukat olivat erittäin harvinaisia. Monet sanoivat niitä paholaisen hiilihangoiksi. Ne olivat kaksipiikkisiä. Niitä oli vain kuninkaallisilla tai hyvin rikkailla ihmsillä. Syötiin lusikalla ja veitsen kanssa. Jokaisella oli oma puukko riipumassa vyöltä.
Meg päättää levätä hetken. Täytyy laittaa takkaan tuli, hakea vettä kaivosta ja uusia heiniä lattialle. Jos pitää samoja heiniä liian kauan, niihin tulee syöpäläisiä. Kissa on huomannut lihavan rotan, joka aikoo tulla keittiöön.
Toteutuuko Lucian unelma?
Lucia on vankina tornissa, mutta hän haaveilee pakenemisesta. Toteutuuko hänen unelmansa ja tuleeko hänestä oikea luutunsoittaja, joka saa elää vapaana?
Olen tehnyt luutunsoittajan mekon koristenauhasta ja mieheni tummanpunaisesta nenäliinasta. Irtohihat on kiinnitetty nauhoilla. Hänellä on paljon alushameita hameen alla.
Lucian ryöstäjällä on myös suunnitelma.
Olen ommmellut kaikille näille nukeille vaatteet. Miehellä on baretti, pönkkähousut, valkoinen pusero ja sen päällä nuttu, jonka hihoissa on koristehalkeamia. Hänen sukkansa on sisottu nauhoilla polvien alapuolelta ja hänellä on kaulassa paksu kultaketju..
Kyynärän mittainen Lucia on kidnapattu Suomesta ja viety monien seikkailujen jälkeen Englannin vanhan suoalueen laidalle. Hän on vangittuna tornissa. Huoneessa on vain sänky, vanha kirstu ja vesiastia. Onneksi Lucia löytää kirstusta vanhoja kirjoja. Hän lukee niistä pyhimystarinoita ja jännittäviä seikkailukertomuksia. Niissä kirjoissa kerrotaan, miten ihmiset pakenevat ratsain, juosten ja jopa jättiläislinnun selässä. Olisipa oma hevonen Kuisma täällä, niin Lucia ratsaisi kauas pois. Mutta miten pääsisi pois tornista? Tornissa asuu Meg, joka vartioi Luciaa ja laittaa hänelle ruokaa. Meg on ystävällinen, mutta hän ei uskalla päästää Luciaa pois.
Ikkunaa kohden kasvaa köynnös. Voisiko sitä myöten paeta?
Tornin toisessa kerroksessa on ruokailuhuone. Siellä istuvat Lucian ryöstäjät syömässä. Tornista ei voi karata yksin. Miten käy Lucialle?
Lucian ryöstäjät, mies jota sanotaan Liedoksi Suomessa ja hänen suomalainen apurinsa Läpsä.
Olen tehnyt sängyn pahvilaatikosta ja päällystänyt silkillä. Lucialle olen ommellut 1500-luvun lapsen vaatteet. Tämän kuvakertomuksen alussa on kerrottu siitä, miten tein nämä vanhat kirjat.
Miten voi Lucia päästä pois?
Tornitalon kaikki vaiheet : My Gatehouse Project
Tunnisteet:
1500-luku,
gate house project,
Kyynärän mittainen tyttö,
nukkekoti,
portinvartijantalo