lauantai 24. lokakuuta 2015

Romaanin suunnittelu

alkusuunitelma

Siivosin kaappeja ja löysin noin vuonna 2004 tekemäni alkusuunnitelman kirjaani Pako Tallinnaan, joka ilmestyi vuonna 2006.  Kirjan alkutilanne on alhaalla. (Klikkaa kuva suuremmaksi. Flickr-sivun oikeassa alakulmassa olevaa nuolta painamalla tulee esiin kuvan koot, valitse sieltä alin kohta ja sieltä koko, niin suuri kuin haluat katseltavaksi)). Kun meilllä oli enemmän tilaa, kiinnitin seinille työhuoneena käyttämääni huoneeseen - alkuaikoina ruokasaliin - isoja korkkitauluja, joissa oli kuvia paikoista ja henkilöistä, joiden pohjalta  suunnittelin kirjaa. Alkusuunnitelma saattoi muuttua kuten tässä, jossa yksi henkilö/perhe jäi kokonaan pois (Kerttu ja suutarin perhe) ja kirjan loppuosa muuttui muun muassa siten, että Margaretan serkku, Turun teini Vilppu Talvi lähti viemään tytöt Tallinnaan.

Tätä ennen oli tapahtunut paljon : piti luoda muistiin  - aivoihin ja tietokoneen muistiin- 1500-luvun puolivälin maailma lukemattomista erilaisista lähteistä, koota se niin kuin mosaiikki, jonka ainekset ovat sieltä täältä: kuvista, elokuvista, maalauksista, museoista, musiikista, kirjoista, vanhoista kartoista ja luoda loput muistikuvien, mielikuvituksen ja unien avulla.

Kun kirjoitin Aurora-kirjoja, tein esimerkiksi kirjaa Aurora ja Pietarin serkut varten suunnitelman päässäni ja kun kesäloma alkoi, pystyin kirjoittamaan ensimmäisen version kirjaa melkein suoraan. Kirjoitinhan alueesta, jossa asuin, Helsingin ydinkeskustasta, jonka tunsin hyvin ja lukuisat paikat ja rakennukset olivat pysyneet samanlaisina. Saatoin kävellä Auroran vierellä Kaivopuistoon ja Katajanokalle.

Lucia Olavintytär - kirjojen tapahtumapaikkoja ovat 1500-luvun puolivälin Hattula, Hämeen linna (kaupunkia ei vielä ollut), Turku, Vanhan kaupungin lahden juuri perustettu Helsinki, Gotlanti, Englannin muinainen Vanha Suomaa ja Cambridgen seutu, Elisabet I:n ajan Lontoo, Tallinna, Wittenberg.

Tarkempi kuvaus Lucia Olavintytär -kirjojen synnystä on kirjoituksessani Firenzestä Turkuun, jonka kirjoitin alkujaan ´lastenkulttuurilehti Tyyris Tyllerön Turku-teemanumeroon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti