Pako Tallinnaan. Kirja-arvostelujaAnna Amnell: Pako Tallinnaan, 2006 Lasten Keskus. Kuvitus: Matti Amnell
(Lucia Olavintytär 2.)
Lucia Olavintyttären toinen seikkailu vie hänet 1500-luvun Helsinkiin
ja Tallinnaan.

Kyynärän mittainen Lucia Olavintytär kutsutaan Helsinkiin opettamaan luutunsoittoa 13-vuotiaalle Margaretalle. Lucialla on myös toinen, salaisempi syy matkaan.

Tyttöjen elämä muuttuu painajaiseksi, kun Margaretan isä Martti Lyypekkiläinen kuolee Helsingissä raivoavaan kulkutautiin ja kaunis Margareta aiotaan naittaa rikkaalle ulkomaalaiselle kauppiaalle. Margareta täytyy pelastaa.

Lucia pakenee Margaretan ja tämän serkun teini Vilppu Talven kanssa talvisen meren yli Tallinnaan sukulaisten luo. Tarinassa ovat mukana myös hollantilainen Hans van Sanden sekä Suomen herttua Juhana ja hänen vaimonsa Katariina Jagellonica, jotka ovat juuri saapumassa Suomeen. On vuosi 1562.

Anna Amnell: Pako Tallinnaan. Lasten keskus 2006. Kannen kuva ja kuvitus Matti Amnell.

Kyynärän mittainen tyttö (2004)
Lucia ja Luka. Kyynärän mittainen tyttö ja poika (marraskuu, 2013)

Kysy kirjastostasi Lucian seikkailuja.

Kirja-arvosteluja:

Teresia Volotinen kirjoittaa kirjastani Virikkeitä-lehdessä (Virikkeitä 4/2006, sivut 45-46)

"Anna Amnell on historiallisen lasten- ja nuortenromaanin taitaja, joka tarjoaa lukijoilleen sekä autenttisuutta, romantiikkaa että jännitystä, mutta ottaa selkeän kriittisesti kantaa myös siihen, että 1500-luvulla tytöt saatettiin naittaa hyvin nuorina. Kirjan lopussa on vielä hyvä lähdekirjallisuusluettelo sekä sanasto, joista kummastakin on erinomaista hyötyä. --

Kaiken kaikkiaan teosta lukiessa huomaa, että Amnell on tarkkaan perehtynyt paikallishistorian lisäksi Ruotsin historiaan. Hän nivoo faktatiedon luontevasti romaaniin. Kirjan kuvitus on Matti Amnellin, ja siitä kuvastuu historiallisen tiedon hyödyntäminen.--"Toivottavasti saamme tulevaisuudessa lukea lisää Luciasta ja hänen seikkailuistaan."

Toimittaja Natalia Laurila kirjoittaa mm:

"Orvolla Maragaretalla on kiire karkuun äitipuolen valitsemaa sulhasta, joka voisi olla hänen isänsä. Margaretalla on sitä paitsi salainen poikaystävä. On mukavaa seurata vaihteeksi viatonta ja idealistista teiniromanssia.

Menneisyydestä löytyy paljon rumaa, jolta lapsilukijan soisi säästyvän. Amnell on samaa mieltä. Hän ei juutu selvittelemään kamaluuksia, eikä muutenkaan jämähdä historiallisen nippelitiedon selostamiseen. Pienikään lukija ei ehdi kyllästyä."
Natalia Laurila: "Neuvokkaat lapset pakenevat Tallinnaan". Anna Amnell: Pako Tallinnaan. Lasten Keskus 2006. 136 sivua. Vihdin Uutiset, sunnuntaina 26. marraskuuta 2006, sivu 5.


Lue myös Maria Loikkasen kirja-arvostelu
Maria Loikkanen kirja-arvostelu Pako Tallinnnaan -kirjasta Onnimanni-lehdessä

Kaikki Lucia Olavintytär-kirjat:
Anna Amnell: Kyynärän mittainen tyttö. 2004 Lasten Keskus
Pako Tallinnaan. 2006 Lasten Keskus
Lucia ja Luka. Kyynärän mittainen tyttö ja poika. 2013 BoD

Tiedossani olevia kirja-arvosteluja ja haastatteluja ym. seuraavista 1500-lukua käsittelevistä historiallisista nuortenkirjoistani.
Lue myös otteita kaikista kirja-arvosteluista
Kirjoittajien mukaan aakkostettu luettelo. Jos kirjoittamaasi kirja-arvostelua ei ole tässä luettelossa, ole hyvä ja ilmoita siitä minulle tai lähetä se valokopiona tai sähköpostissa.

Ahonen, Rita: Lucia ja Luka/Omakustanne. Ritan blogissa  UUSI!
http://ritamentor.blogspot.fi/2013/11/lucia-ja-luka-omakustanne.html

Annaniemi, Onerva: Kyynärän mittaisena vieraalla maalla. – Vinski 1/2005.

Anon: Anna Amnell: Kyynärän mittainen tyttö. Toimintaa tytöille. – Meidän perhe 1/2005, 19. 2005

Halonen, Hanni: Itseensä uskojia. Anna Amnell: Pako Tallinnaan. Lasten Keskus 2006. - Nuortenkirjat. Vantaan Lauri 22.2.2007

Heikkilä-Halttunen, Päivi: Suvaitsevaisuudesta historiallisesti. {Kyynäärn mittainen tyttö] – Onnimanni: 2005, s. 7.

Heikkilä-Halttunen, Päivi: Näin elettiin Agricolan aikaan [Pako Tallinnaan] - Vinski 1/2007

Kolu, Kaarina: Amnell: Kyynärän mittainen tyttö. Kuv. Matti Amnell. – Virikkeitä: Suomen nuortenkirjaneuvoston julkaisu 2004: 4, s. 66-67. 2004

Laurila, Natalia: Neuvokkaat lapset pakenevat Tallinnaan. - Vihdin Uutiset 26.11.2006 [Pako Tallinnaan ]

Loikkanen, Maria: Pako Tallinnaan - Onnimanni 1/2007

Loivamaa, Ismo: Historian siivillä. – Sadun ja toden kuvaajia. Lapsen maailma 2/2005.

Nupponen, Aili: Anna Amnellin romaani Pako Tallinnaan. - Aili-mummon arkea -blogi 1.12.2014

Ruoho, Vilma: Pako Tallinnaan. - Kirjat. Lapset. Helsingin Sanomat 20.7.2007

Uskali, Marika: Kyynärän mittainen tyttö. - Tummaa fantasiaa ja hyväntahtoisia tarinoita. Keskisuomalainen 23.7. 2005 (7/Viikko)

Uskali, Marika: Kyynärän mittainen tyttö. - Tummaa fantasiaa ja hyväntahtoisia tarinoita. Savon Sanomat 24.7. 2005 (7/Viikko)

Volanen, Anne artikkelissaan Vankityrmiä ja renessanssin loistoa. Turun linnan historiaa lasten- ja nuortenkirjoissa. - Tyyris Tyllerö 4/2013, sivut 2-6 UUSI!

Volotinen, Teresia. Arvostelu kirjasta Pako Tallinnaan. - Virikkeitä: Suomen nuortenkirjaneuvoston julkaisu 2006:  4, s. 45-46.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti