sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Luka on tänään nimipäiväsankari


Tänään vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa Lukan nimipäivää. Kirjani Lucia ja Luka toinen päähenkilö Luka Dalmatialainen oli saanut nimensä evankelista Luukkaan mukaan.

Lukan isä, rikas venetsialainen kauppias, oli sivistynyt mies ja arvosti evankelista Luukasta, joka oli lääkäri, tietokirjailija ja muotokuvamaalari, monipuolinen renessanssimies Lukan isän mielestä. Sopi esikuvaksi pojalle.

 Luukasta voi sanoa myös toimittajaksi tai repotteriksi. Hän kirjoittaa älykästä ja oppinutta [kreikan] kieltä käyttäen:"Niin olen nyt minäkin, otettuani alusta asti kaikesta tarkan selon, päättänyt kirjoittaa yhtenäisen esityksen Sinua varten kunnioitettu Theofilos."

Useat taiteilijat ovat maalanneet näkemyksensä siitä, kuinka Luukas maalaa muotokuvaa Mariasta. Niistä tulee esille kunkin aikakauden taitelijoiden tapa toimia, sillä usein taiteilija maalaa itsensä Luukkaan rooliin. Luukas on taiteilijoiden ja miniatyristien suojeluspyhimys, ja keskiaiakana  taiteilijat kuuluivat Pyhän Luukkaan kiltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti