perjantai 9. lokakuuta 2015

Lapsuus ei ollutkaan kurjaa keskiajallaKuten olen usein tuonut esille, uusin tutkimus kertoo, että lapsia rakastettiin, heidän kuolemaansa surtiin. Lapsilla oli leikkikaluja, he leikkivät mutta myös olivat mukana aikuisten töissä oppien katsomalla, miten työt tehdään. Lapsia oli yleensä perheissä paljon. 
Väärinkääsitys kurjasta lapsuudesta johtuu Philippe Ariesin lapsuuden tutkimuksesta, jonka uusi tutkimus os0itti virheelliseksi.
Philippe Aries erehtyi lapsuudentutkimuksessaan, kertoi Nicholas Orme kirjassaan Medieval Children, kerroin vuonna 2006 Blogisisko-blogissani:
Philippe Ariesin kirja, englanniksi "Centuries of Childhood. A Social History of Family Life" 1962 (1960)on ollut vaikuttamassa luuloomme siitä, että lapsuus "keksittiin" vasta uudella ajalla. Minullakin on 1980-luvulla ostettu Ariesin lapsuustutkimus, jota olen alleviivannut moneen kertaan. 

Varsinkin 1990-luvulta lähtien on tutkittu paljon lapsuutta. Esimerkiksi keskiajan tutkijat eivät ole löytäneet tukea Ariesin varovaisille ja muiden 1960- ja 1970-lukujen tutkijoiden äänekkäämmille väitteille, että lapsuutta ei olisi ollut ennen 1600-tai 1700-lukua. 

Keskiajan tutkijat ovat löytäneet keskiajan kirjallisista lähteistä runsaasti aineistoa, joka osoittaa, että aikuiset pitivät jo 1100-luvulta asti lapsuutta erillisenä vaiheena ihmiselämää, osoittivat lapsille hellyyttä ja pitivät heistä huolta.

Lapsen syntymä oli suuri tapaus, lasta hoidettiin ja kasvatettiin huolella. Lapsille valmistettiin leluja, pelejä ja kirjoja. Lapset leikkivät ja loivat myös omaa kulttuuriaan.

Yllä olevat mielipiteeni ovat tiivistelmä keskijan tutkijan Nicholas Ormen kirjasta "Medieval Children" Yale University Press. 2001. Samaa esittävät muutkin keskiajan tutkijat mm. Shahar, Finucane, Hanawalt sekä Iona ja Peter Opie jne. (Tämä oli samana vuonna 2006 kirjoittamani kommentti Kemppisen blogiin.)http://blogisisko.blogspot.fi/2006/11/aris-erehtyi-lapsuuden-tutkimuksessaan.html
Lue myös arvostelu Ormen kirjasta.
http://www.theguardian.com/books/2001/sep/15/historybooks.highereducation1

Nyt kirjoittaa YLE samasta asiasta Vapriikin näyttelystä kirjoittaessaan: 
"– Pyrin tutkimuksissani kumoamaan mielikuvat synkästä ja rakkaudettomasta keskiajasta, tutkija Sari Katajala-Peltomaa toteaa.
Materiaalisesti elämä keskiajalla oli tätä päivää huomattavasti niukempaa. Sari Katajala-Peltomaan mukaan lähteet todistavat vahvasti, että perheenjäsenillä oli vahvat tunnesiteet ja että vanhemmat yrittivät parhaansa mukaan pitää lapsistaan huolta.
Isät olivat keskiajalla aktiivisesti mukana lasten hoivaamisessa. Apua pyydettiin pyhimyksiltä moniin perheiden hyvinvointiin ja lasten hoitamiseen liittyvissä kysymyksissä."
.

YLE: Lapsuus ei ollut keskiajalla niin kurjaa kuin kuvitellaan

Vapriikin näyttely on avoinna 18.10. asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti