Wien 14
Wikipedian mukaan: asuttu jo 500 e.Kr, ensimmäiset asukkaat kelttejä. 15 e.Kr sen linnoittivat roomalaiset. Läheiset suhteet keltteihin jatkuivat, irlantilaiset benediktiinimunkit perustivat 1100-luvulla luostareita, esim Schottenstift on irlantilaisten perustama luostari (Irlanti oli keskiajalla tunnettu nimellä 'Scotia Major'). Suomenkielinen Wikipedia jättää kokonaan pois tämän asian, jolla on ollut ratkaiseva vaikutus koko alueen kulttuuriin ja näiden kansojen väliseen kanssakäymiseen. Se loi yhteisen kulttuurin, ja taiteen ja tieteen saavutukset siirtyivät maasta toiseen, kun keskiajalla oli myös yhteinen kulttuurin kieli, latina.
1440 Wienistä tuli Habsburgien dynastian keskuspaikka, Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan, myöhemmin Itävalta-Unkarin pääkaupunki, kulttuurin ja tiede-elämän, musiikin ja kulinarismin keskus.
Olen huomannut matkoillani Tsekissä, Sloveniassa ja Kroatiassa, että Wienin vaikutus näkyy yhä 2000-luvulla näiden ympärillä olevien maiden rakennustaiteessa ja koko kulttuurissa. Wien tulee vastaan koko ajan. On aika käydä vihdoinkin myös siellä. Matka täytyy aina aloittaa kaupungin historiasta. Menneisyyden avulla voi ymmärtää myös nykyisyyttä.
Sivut
- Etusivu
- Firenzestä Turkuun
- Kyynärän mittainen tyttö. Kirja-arvosteluja
- Anna Amnellin Lucia Olavintytär -kirjat Celia-äänikirjoina
- Pako Tallinnaan. Kirja-arvosteluja
- Lucia ja Luka 2013. Esittely. Kirja-arvosteluja
- Kotisivublogini
- Anna Amnell's historical novels
- Lastenkulttuurisivuni
- Nuorisokirjailijat/Anna Amnell UUSI!
- Historiska äventyrsromaner
- Matti Amnell kuvittaja
- Lucia Olavintytär -kirjat. Kirja-arvostelut
- Haastattelut
- Tornitalo/My Gate House
- Photos
- Blogisisko-blogi
- Aurora-kirjat
- Aurora-blogi
- Aurora-kirjat
- Lucia-books (info)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti