perjantai 6. heinäkuuta 2012

Keskiajan puutarhat. Kirjoja

John Gerard oli Elisabetin ajan lääkäri, joka yhdisti rakkautensa kasveihin ja kukkiin omaan alaansa lääketieteeseen ja filosofiaan. Hän oli tosi renessanssimies.

Hän valvoi Lordi Burghleyn puutarhoja ja julkaisi vuonna 1597 tämän kaikkien aikojen kuuluisimman herbaalin. Renessanssin tyyliin hän pyrkii yhdistämään tähän kaiken tiedon kukista ja kasveista.

"Onnellisen elämän ohjekirja" (suom. Marja-Liisa Koivulehto) kertoo elämästä 600 vuotta sitten. Kirja pohjautuu 1300-luvun Italiasta peräisin olevaan käsikirjoitukseen. Keskiajan ihminen arvosti luontoa ja sen antimia ja osasi käyttää niitä.

Candace Bahouthin kirjassa on käsityöohjeita, joilla voi luoda itselleen keskiajan maailmaa mallina muun muassa keskiajan gobeliinit, käsikirjoitukset ja kuvanveistokset. Se on ollut minulle toistaiseksi vain ihana katselukirja.

Ellis Peters (oik. Edith Pargeter, 1913-1995) historialliset salapoliisiromaanit, joissa on ongelmien ratkaisijana Veli Cadfael, 1100-luvun ajan entinen seikkailija ja ristiretkeilijä, joka ryhtyy luostarin puutarhuriksi. Veli Cadfael -kirjat (sivut englanniksi) kuvaavat sitä maailmaa, josta piispa Henrik tuli Suomeen.
Kaksikymmentä Veli Cadfael -kirjaa. (sivut suomeksi) Niistä ainakin suurin osa on suomennettu.

Talbotin ja Whitemanin hienosti kuvitettu teos luo Veli Cadfaelin puutarhan uudelleen Shrewsburyn luostarin maisemiin ja kuvaa keskiaikaista puutarhaa vuodenaikojen mukaan. Oppinut ja kiehtova kirja. Samaa voi sanoa kaikista näistä puutarhakirjoista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti