keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Monet asiat olivat samanlaisia

119

Kuva: Matti T. Amnell. Monet asiat olivat 1500-luvulla samanlaisia kuin nyt. Esimerkiksi lumi.

Lunta oli kuitenkin paljon enemmän, sillä sää oli kylmentynyt. Paksut lumikinokset peittivtä maan, oli pakkasta. Hankiaisella ajettiin nopeasti pitkiäkin matkoja. Silloin voitiin kävellä oikoteitä naapuriin, jos ei ollut liian kylmä tai petoeläimiä niillä main. Sitä en ole tullut ajatelleeksi, kestikö hankiainen hevosta, tuskin vain. Tätä asiaa täytyy ajatella.

tiistai 29. joulukuuta 2009

Talvinen Tallinna

Felted hat

Tämä huovitettu myssy päässä tarkenisi varmaan talvellakin Tallinnassa, jossa kuvasin tämän myssyn viime kesänä. Talvella en siellä koskaan käynytkään.

Mutta Una Reinmanin blogissa on viehättäviä jouluisia kuvia Vanhasta Tallinnasta.

lauantai 26. joulukuuta 2009

Pieni jääkausi



Maalaus: Pieter Bruegel vanhempi vuonna 1565. Ks. Wikipedia: Little Ice Age

Ilmasto alkoi äkkiä jäähtyä varsinkin vuoden 1570 tienoilla erityisesti pohjois- ja keski-Euroopassa ja muuallakin. Seuraavien 200-300 vuoden aikana eli 1800-lukuun asti vallitsi "pieni jääkausi", ja näiden seutujen ihmiset joutuivat kärsimään kylmyydestä, tulvista, kulkutaudeista ja nälänhädästä. Suomalaiset kokivat pahoja nälkävuosia. Paljon ihmisiä kuoli kylmyyden aiheuttamiin vaivoihin ja onnettomuuksiin.

perjantai 25. joulukuuta 2009

Pakinaperjantai. Anagrammi


Anagrammi sanasta 'anagrammi', joka on teemana Pakinaperjantaissa tänään joulupäivänä vuonna 2009, on 'mira agnam' (latina) = admire the lamb (of God). Kukaan ei olisi voinut ehdottaa paremmin jouluun sopivaa aihetta kuin tämän.

"Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis
Jumalan karitsa, joka otat pois maailman synnin, armahda meitä
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis
Jumalan karitsa, joka otat pois maailman synnin, armahda meitä
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, dona nobis pacem
Jumalan karitsa, joka otat pois maailman synnin, anna meille rauha"
(Missa ordinarium)

Wikipedia Teksti suomenkielisestä Wikipediasta, laajempi selostus keskiajan kannalta on pitemmisssä artikkeleissa muilla kielillä. Myös kuvia ja musiikkia eri ajoilta.

Joulurauhaa ja virkistävää talvista pitkää viikonloppua!

Joulukirjoitukset

Portinvartijan talo jouluna 2008



1500-luvun jouluun kuuluivat vihreät oksat, joilla koti koristeltiin. Niitä levitettiin myös lattialle.

keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Himmeli

Keskiajan ja renessanssin juhlissa käytetty taivaskatos, joskus hyvin kallista kulta yms kankaasta tehty, lienee himmelin edeltäjä. Lue lisää toisesta blogistani.

maanantai 21. joulukuuta 2009

Vuoden lyhyin päivä

dollshouse December 2009

Pitäisikö tässä ryhtyä joulua valmistelemaan? ihmettelee Meg.

Toinen nukkekodeistani, 1500-luvun portinvartijan tornitalo, on saanut paikan uudessa kodissa. Se mahtuu sopivasti kapeaan kirjahyllyyn olohuoneeseen. valokuvan ottaminen onnistuu vain siten, että mieheni pitää päivänvalolamppua nukkekodin edessä. Parhaat kuvat tulee tietenkin päivänvalossa. Seuraava kuva on otettu kameran omalla salamavalolla.

photo taken with the flash

sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Piae Cantiones, 1582



Personent Hodie Piae Cantiones, 1582: Personent Hodie.

Tätä laulua luultiin alussa suomalaiseksi, koska se löytyi suomalaisen papin Jaakko Suomalaisen kokoamista Piae Cantiones -lauluista, jotka julkaistiin vuonna 1582.

Latinankieliset sanat ovat kuitenkin jo 1100-luvulta. Ne ovat on muunnelma 1100 -luvulla Pyhän Nikolauksen kunniaksi sävelletystä laulusta. Pyhä Nikolaus on lasten, merimiesten ja Venäjän kansan suojeluspyhimys, joka tuo lahjat loppiaisena. Laulu kertoo kolmesta pojasta ja tytöstä, jotka Nikolaus pelastaa hukkumisesta ja prostituutiosta. Tätä laulua lauloivat pojat Viattomien lasten päivänä, joka oli lasten ja nuorten päivä keskiajan kirkoissa.

Musiikki oli hyvin tärkeää keskiajan luostareissa, ja joulua juhlittiin useana päivänä. Musiikki oli keskeisessä asemassa myös keskiajan kouluissa, mistä kertoo Piae cantiones -kokoelman suosio.

Tämän laulun sanoista on useita englanninkielisiä käännöksiä, mm säveltäjä Elizabeth Postonin 1965 tekemä käännös "Boys' Carol" [poikien laulu]: "Let the boys' cheerful noise/Sing today none but joys" .

Kuuntele tämä heleä laulu Turun Tuomiokirkon poikakuoron laulamana

Englanninkielisessä Wikipediassa on tästä aiheesta laaja artikkeli. Se on myös ruotsiksi. Italiankielisessä artikkelissa ovat sanat kokonaisuudessaan sekä latinaksi että englanniksi. Olisi toivottavaa, että joku musiikin asiantuntija kirjoittaisi Wikipediaan Personent Hodie -artikkelin myös suomeksi.

Personent Hodie!
Personent Hodie
Voces puerulae
Laudantes jucundae
Qui nobis est natus,
Summo Deo datus,
Et de virgineo
Ventre procreatus

Lapsoset laulakaa!
Lapsoset laulakaa
riemuiten veisatkaa
Herralle kunniaa:
Syntyi ainokainen
Poika taivahainen
Neitsyt sai lapsosen
Neitsyt Maariainen

torstai 17. joulukuuta 2009

Keskiajan viehätys

Medieval town

Keskiaikainen kaupunki adventtikalenterissa. Tätä en voiunut vastustaa. Kapeita ja korkeita ristikkotaloja ja kaksi porttia ja niiden yläpuolella portinvartijan monikerroksinen talo.

Tein muutama vuosi sitten portivartijan talon (gate house) koossa 1:12. Tilasin koottavan talon ja muokkasin siitä talon, joka sopi kirjaani Lucia Olavintyttärestä. Tästä tuli se portivartijan mökki, jossa kidnapattua Luciaa pidettiin vankina. Talo sijaitsee kirjassa Kyynärän mittainen tyttö laajan Suomaan (the Fens) laidalla. sain uurastaa paljon, jotta talo valmistui. Mutta se kannatti. Olen pitänyt taloa kirjamessuilla ja kouluvierailuilla mukana. Kaikki tornitalokuvat täällä.

Diakuvat täällä: My gatehouse project.

P.S. 1500-luku lasketaan keskiaikaan. Se oli osittain myös renessanssia, joka oli nykyisen Italian kaupungeissa valllalla jo 1400-luvulla. Suomi eli muuten keskiaikaa paitsi Juhana Herttuan hovin loistovuosien ajan, jolloin renessanssi pistäytyi Suomessa.

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Joulunäytelmät

Medieval meal in Tallinn Old Town

Kuva: Anna Amnell

Tallinnalaisen Olde Hansa -ravintolan edessä pidettiin keskiaikaisia pitoja. Alussa kuuluuttaja kutsui pitoihin, sitten tämä kauniisti pukeutunut herrasväki näytti mallia keskiaikaisista pidoista ja lopuksi kuultiin keskiaikaista musiikkia. Klikkaa sanoja 'Olde Hansa', niin näet muitakin kuvia Tallinnasta.

Keskiaikana pidettiin kirkollisten juhlien aikaan näytäntöesityksiä sopivista aiheista. Kunkin ammattikunnan kilta valmisti yleensä yhden näytelmän, ja se saatettiin esittää vaikkapa vankkureissa, hevostallissa tai jollain lavalla. Yleisö kiersi katsomassa kaikki kaupungin "mysteerinäytelmät", joiksi niitä sanottiin.

Jokin kilta saattoi esittää vaikkapa Vedenpaisumuksen. Näytelmässä oli vauhtia ja huumoria. Noaa ja pojat etsivät äitiä, jotta perhe saattaisi siirtyä arkkiin. Mutta äitiäpä ei löytynyt. Vihdoin hänet löydettiin paikallisesta kapakasta, josta miehet raahasivat hänet pois. Siihen aikaan naisten tekeminen naurunalaiseksi oli sallittua huvitusta. Näytelmien rekvisiitta ja vaatteet saattoivat olla loistavia tai surkuhupaisia riippuen siitä, kuinka varakas kilta oli ja kuinka taitavia näytelmän tekijät. Oli tunnelmaa, dramatiikkaa ja kauhuja. Hyvä sai palkkansa ja paha rangaistuksensa. Englannissa naiset eivät saaneet näytellä 1500-luvulla, mutta Saksassa ei tällaista kieltoa ollut. Mysteerinäytelmiä on varmaankin esitetty Suomessakin. Mika Waltari kuvaa turkulaisten opiskelijoiden vauhdikasta kirkkonäytelmää kirjassaan Mikael Karvajalka.

Siihen aikaan, kun olin päättänyt ruveta kirjoittamaan 1500-luvusta, kävin monen vuoden ajan lukuisilla luennoilla yliopistossa ja pääkaupunkiseudun työväenopistoissa. Kävin mm keskiajan englannin seminaarin yliopistossa vielä kerran uudestaan. Edellisestä kerrasta oli jo pari vuosikymmentä vuotta. Luimme vanhoja tekstejä ja kuuntelimme luentoja ja musiikkia, mm kuinka toinen opettajistamme lauloi keskiaikaisia lauluja. Ja luimme mysteerinäytelmiä. Niitä on nimittäin säilynyt.

Vaikka en ollut suorittamassa mitään arvosanaa, kirjoitin jopa seminaariesitelmänkin. Se käsitteli "Canterburyn tarinoiden" kaunista nunnaa, joka oli hellätunteinen hiiriparkaa kohtaan, mutta ei välittänyt ihmisistä. Eläinten oikeudet olivat esillä jo keskiajalla.

Joulunaikaan oli keskiajalla runsaasti aikaa katsoa näytelmiä, jos sää salli. Joulupäivästä loppiaiseen oli lomaa, jolloin ei töitä tehty, vain eläimet, sairaat ja pikkulapset hoidettiin. Silloin esitettiin tietenkin myös joulukertomus, jos ei muualla niin kirkonmäellä tai kirkossa. Siinä oli luonnollisesti mukana myös eläimiä. Katolisissa maissa joululomaansa viettäneet ovat kertoneet esimerkiksi Kanarian saarten loisteliaista joulukulkueista. Protestanttisista maista mysteerinäytelmät katosivat "liian katolisina", mutta ovat palaamassa takaisin. Viattomien lasten päivästä on näytelmä, jossa esiintyvä laulu on jäänyt talteen.

Mutta osataan samanlaista järjestää lähempänäkin. Ruotsinsuomalaisen Hannelen blogissa voit nähdä kuvia joulukuvaelmasta, joka järjestettiin Göteborgissa. Tämä olisi voinut tapahtua keskiajalla.

tiistai 15. joulukuuta 2009

Englanti 1500-luvulla

Kuvia englantilaisesta ulkomuseosta , enimmäkseen 1500-luku eli Tudor-suvun aikakausi. Toisella ja kolmannella sivulla myös kuvia katetuista joulupöydistä.

Hämeen Luciat



Klikkaa kuvaa ja katso sitä suurena. Herttainen Lucia-tapahtuma.

Lucia Olavintytär on päässyt mukaan Klaukkalan uutisiin Lucia-aiheiseen kirjoitukseen.

Magnus Rögård kertoo kirjoituksessaan Lucia-perinteen siirtymisestä koululaisten mukana Hämeenlinnan Ojoisten koululle, "jossa tänä syksynä uusina ryhminä aloitti kaksi ruotsinkielistä perusopetusryhmää. Ruotsinkielinen luokka on aikaisemmin sijainnut Hämeenlinnan Nummen koululla, mutta tämän lukuvuoden alusta oppilaat siirtyivät Ojoisten kouluun. Ruotsinkieliset lapset toivat Lucia-perinteen mukanaan uuteen kouluunsa."

Kirjoituksessa mainitaan, että Lucia OLavintytär -kirjat on kuvittanut mieheni Matti Amnell. Mieheni ilahtui tästä ansiottomasta arvonnoususra, sillä kuvittaja on poikamme Matti Amnell Jr. Mieheni Matti Tapio Amnell on teologi ja filosofi ja käyttänyt jo pitemmän aikaa nimeään muodossa Matti T. Amnell. Kuvittaja Matti Amnell on työssä Nokialla teknisenä kääntäjänä.

Aloitin Lucia-perinteen suomalaisten siirtolaisten joukossa Torontossa, jossa asuin melkein koko 1980-luvun. Siitä en ole tullut koskaan kertoneeksi edes blogeissani.

Lucia-juhlia on pidetty kouluissa muuallakin Suomessa. Pyhän Lucian dramaattinen tarina saattaa aiheuttaa kohahduksen koulun juhlasalissa.

maanantai 14. joulukuuta 2009

Joulu 1500-luvulla 2



Jouluhalon polttaminen on peräisin viikinkien keskitalven juhlista. He polttivat valtavan kokon juhliakseen valoa. Jouluhalko, oikeammin joulupölkky haettiin hyvissä ajoin ennen joulua metsästä, koristeltiin ja laitettiin valtavaan keskiaikaiseen avotakkaan palamaan. Sitä poltettiin koko joulunaika loppiaisen saakka.

Joulu 1500-luvulla



Ensimmäinen maininta joulukuusesta on Rigasta vuodelta 1510. Emme tiedä, olivatko kuuset silloin koristeltuja. Ne saattoivat olla pystytetyt torille tai kirkon viereen kuten tämä nykyaikainen englantilainen kuusi.

sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Lucia



Pyhä Lucia on sokeitten ja näkövammaisten suojeluspyhimys.

Lucia Olavintytär on saanut nimensä Pyhän Lucian mukaan. Pyhimykset olivat läheisiä 1500-luvun ihmisille uskonpuhdistuksen jälkeenkin. Lucian isä Olavi oli entinen munkki, joka oli nuorena luostarissa ollessaan kopioinut vanhoja käsikirjoituksia ja jatkoi sitä työtä luostarista lähdettyäänkin. Hän oli luvannut tehdä näin ja lisäksi rakasti kauniita vanhoja kirjoja.

Monet halusivat ostaa edelleen kauniita käsinkirjoitettuja kirjoja, joten Olavi sai näin rahaa lastensa kouluttamiseen. Silmät ja näkö olivat tärkeitä tässä työssä. Olavi oli vapautunut epämiellyttävästä työstä, Kustaa Vaasan kirjurina olosta näkönsä huononnutta. Hän osti myöhemmin Saksassa käydessään silmälasit ja näkö korjaantui. Hän opetti vanhojen käsikirjoitusten kopioimista ja kuvittamista myös tyttärelleen Lucialle.

(ks. Anna Amnell: Kyynärän mittainen tyttö 2004 Lasten Keskus)

Pyhän Lucian legenda liittyy aikaan, jolloin kristityt olivat vainottuja uskonsa vuoksi. Kuka oli Pyhä Lucia?

Krk, the church of St. Lucy

Photo: Anna Amnell. Keskiaikainen Pyhän Lucian kirkko Krk-saarella Kroatiassa. [Krk lausutaan 'körk']

tiistai 8. joulukuuta 2009

1500-luvun Tukholma



Tukholma vuonna 1560

Keskiajan museo avautuu jälleen tammikuussa 2010, nyt uusissa tiloissa.

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Nuotion ja takkatulen loisteessa

takka

Takka Turun linnassa. Kuvittele ympärille paneloidut seinät, seinäkudonnaiset, lattialle eläinten taljat, itämaiset matot ja tuoleihin ja penkkeihin pehmeät koruommellut tyynyt. Oli kaunista ja kodikasta, mutta vaatetta täytyi sittenkin pitää paljon päällä.

Miten erilaista olikaan ennen kaasuvalojen ja sähkövalojen keksimistä.

Ei ihme, että silloin sulkeuduttiin pimeän tultua koteihin, laitettiin ikkunaluukut kiinni ja ovi lukkoon. Puuhailtiin takkatulen valossa, kun kynttilätkin olivat kalliita ja työläitä valmistaa itse.

Jos jouduttiin yöpymään ulkona, sytytettiin nuotio, joka karkotti petoeläimet. Tulta valvottiin huolella sekä sisällä että ulkona.

Turun linnassa oli joissakin huoneissa myös kaakeliuuneja, jotka auttoivat lämmön säilymään kauemmin.

Lisää kuvia Turun linnasta

P.S. Antti Hyry on saanut tänään Finlandia-palkinnon romaanistaan "Uuni". Se on tietenkin lämminhenkinen romaani. Mikäpä kodikkaampaa ja myönteisempää kuin uuni.