keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Taas juhlitaan ValpurinpäivääWalburga syntyi Englannissa Devonshiressa noin vuonna 710. Kun hänen isänsä saksien kuningas Rikhard Pyhä lähti ristiretkelle, hän jätti tyttärensä Walburgan luostariin kasvatettavaksi. Tämä oli luostarissa 26 vuotta, sai hyvän koulutuksen ja lähti Saksaan auttamaan veljeään ja enoaan lähetystyössä. Häntä pidetään Englannin ja Saksan ensimmäisenä naiskirjailijana. Hän kirjoitti kuvauksen ristiretkestä ja pyhimyselämäkerran.

Walburga kuoli vuonna 869 Heidenheimissa luostarin abbedissana, ja hänen pyhäinjäännöksensä siirrettiin toukokuun 1. päivänä 870 Eichstättiin (Walburgan yö). Hän oli eräs keskiajan suosituimpia pyhimyksiä. Hänen merkkipäivänsä on roomalaisen kalenterin mukaan toukokuun ensimmäisenä päivänä. Walburgan uskottiin suojelevan muun muassa rutolta, vesikauhulta ja yskältä ja nälänhädältä. Koska hänet kuvataan toisinaan pitämässä kädessään kaurantähkiä, hänet sekoitettiin maaemoon ja pakanalliseen uskomukseen noidista.

Kevään voitto talvesta osui tähän aikaan, ja sitä oli juhlittu muinaisista ajoista asti. Uskottiin, että noidat yrittivät saada pimeyden voitolle vappuyönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti