sunnuntai 25. maaliskuuta 2007

Nykyajan lyhytkasvuiset toimivat monilla aloilla

Velasquezin maalauksen lyhytkasvuinen hovimies muistuttaa ulkomuodoltaan Peter Dinklagea, suosittua elokuvanäyttelijää, joka tulee esiintymään myös ensi vuonna nähtävässä uudessa Narnia-elokuvassa. Klikkaa kuvaa, jotta näet sen suurempana. Hovimiehellä ja Peterillä on samanlaiset kasvot. Vai kuinka?

Perjantaina 23.3. 2007 klo 21.30 YLE 1:ssä esitetty elokuva Yksinäinen asemapäällikkö on merkittävä tapaus. Pääosaa, eksentristä asemapäällikköä näyttelee lyhytkasvuinen Peter Dinklage, ja hänellä on kunnon rooli.

Lyhytkasvuiset ihmiset toimivat nykyään monilla aloilla - tutkijoina, opettajina, lääkäreinä, hammaslääkäreinä, lakimiehinä jne. Yhdysvaltojen Screen Actors Guildissä oli vuonna 1999 myös 102 lyhytkasvuista näyttelijää. Heistä osa on työttömiä tai näyttelee mainoselokuvissa kuten niin monet muutkin näyttelijät. Lyhytkasvuisen on ollut viime aikoihin asti vaikeaa saada kunnon rooleja.

"Yksinäisen asemapäällikön" pääroolissa oleva 1969 syntynyt Peter Dinklage on suorittanut loppututkinnon Vermontin yliopistossa ja opiskellut näyttelemistä Lontoossa (Royal Academy of Arts) ja musiikkia ja draamaa Cardiffissa. Elokuva on saanut runsaasti palkintoja. Dinklage näyttelee myös ensi vuonna nähtävässä Narnia-elokuvassa "Prinssi Kaspian".

Muita kuuluisia lyhytkasvuisia näyttelijöitä:
Grand Old Lady Linda Hunt (144 cm), The Year of Living dangerously (1983) -elokuvan valokuvaaja Jakartassa. Hienostunut Linda Hunt on näytellyt enimmäkseen teatterissa, mm Tsehovin näytelmässä "Kolme sisarta".

David Rappaport (119 cm mm Time Bandits)

Missimäisen kaunis Meredith Eaton(130cm, koulutukseltaan psykoanalyytikko, mm "Unconditional Love")

Verne Troyer (81 cm, yhtä pitkä kuin kirjojeni Lucia Olavintytär

Ranskalaissyntyinen Herve Villechaize (1943-1993), joka oli tunnettu Suomessa "Fantasy Island" -sarjan Tattoona.

200 elokuvassa näytellyt Billy Barty, Little People of America -järjestön perustaja.

Lyhytkasvuisiin lasketaan myös Edith Piaf (142cm).