tiistai 17. marraskuuta 2015

Merirosvoja ja ihmisryöstäjiä Lucia -kirjoissa

Lucia_2004_00024

Lucian ryöstö kirjassani Kyynärän mittainen tyttö (2004). Illustration: Matti Amnell (Jr)

Lucia Olavintytär -kirjani kertovat 1500-luvusta, joka oli renessanssin kulttuurin loistoaikaa, mutta myös villiä ja julmaa aikaa. Jotkut kuninkaalliset ja oppineet keräilivät erikoisia ihmisiä, hyvin pitkiä, hyvin lyhyitä, kehitysvammaisia.  

Kirjassani Lucia ja Luka (2013) Lucia Olavintytär joutuu pelkäämään koko ajan ihmisryöstäjiä, joiden aikeista hänen pikkuveljensä saa vihiä, ja lopussa kun Lucian perhe pakenee Suomesta kuningas Eerik XIV:n hyökättyä Turkuun, Lucia ja Hannu pelkäävät merirosvoja, joita liikkui siihen aikaan Pohjolassakin: 

– Mitä riepuja täällä on? Lucia ihmetteli penkoessaan matka-arkkua. Siellä oli haalistuneita nukkavieruja vaatteita, jotka olivat täynnä reikiä.
– Laitamme nämä rievut päälle, jos merirosvot hyökkäävät laivan kimppuun, selitti Hannu. – Isä sanoi, että merirosvot ottavat panttivangeikseen vain rikkaita ihmisiä, joiden sukulaisilla on varaa maksaa lunnaita.
– Minut he saattavat ottaa ryysyistä huolimatta, Lucia sanoi synkkänä. – He tietävät, että kuninkaalliset ostavat meikäläisiä lahjaksi vaimolleen ja lapsilleen koiranpennun sijasta. Torillakin maalaiset halusivat koskettaa minua. Se tuo heidän mielestään onnea. Minä en halua joutua leluksi enkä maskotiksi enkä markkinoille häkkiin ihmisten töllisteltäväksi.

– Minä en taas halua joutua soutamaan kaleeria, Hannu sanoi.
Anna Amnell: Lucia ja Luka (2013)


Lucia on vain 80 cm pitkä, hänellä on meripihkan väriset pitkät hiukset, hän osaa laulaa ja soittaa luuttua. Luostarista lähtenyt oppinut isä on opettanut häntä samalla tavalla kuin poikiaankin. Hänen kaltaisensa lyhytkasvuinen ihminen olisi ollut 1500-luvulla painonsa arvoinen kultaa. Heitä etsittiin, ostettiin ja myytiin kuninkaallisiin hoveihin. Luciaa vartioidaan kotona Hattulan lähellä, mutta sittenkin hänet onnistutaan ryöstämään. Euroopan suurvaltapolitiikka vaikuttaa Lucian kohtaloon.Historialliset faktat: Vuonna 1559 kruunataan Henrik VIII:nnen 25-vuotias tytär Elisabet Englannin kuningattareksi. Kosijoita saapuu Lontooseen, syntyy lukuisia salaliittoja, tehdään monia murhayrityksiä Elisabetin pään menoksi, sillä vastustajat ja kilpailevien sukujen edustajat haluavat oman suosikkinsa hallitsijaksi.

Kustaa Vaasa päättää lähettää poikansa Juhanan kosimaan Elisabetia puolisoksi kruunuprinssille Eerikille. Eerikistä maalataan hieno muotokuva, jonka Juhana vie Elisabetin nähtäväksi.

Mielikuvitukseni tuotetta: Samana vuonna ilmestyy Hämeen linnan taakse Hattulaan kaksi muukalaista. Mies, josta käytetään nimeä Janus (kaksikasvoinen) on englantilainen ja aatelissukua. Lieto on suomalainen, entinen munkki, joka on joutunut huonoille jäljille, kuten kävi monille luostareiden lakkauttamisen vuoksi. Miehet ovat lyöttäytyneet yhteen ja päättäneet rikastua salakuljettamalla suomalaisia ja venäläisiä turkiksia, jotka ovat erittäin kysyttyä tavaraa Euroopassa.

Lieto ja Janus näkevät Hattulan kirkossa Lucian, josta ovat kuulleet Hämeen linnan pyöreän tornin rakennustöissä olevilta miehiltä ja skotlantilaisilta palkkasotilailta. He päättävät ryöstää Lucian ja myydä hänet.

Lieto ajattelee, että hänet voitaisiin myydä Juhana-herttualle. Siinäpä olisi yksi lahja lisää Elisabetille. Janukselle tulee vielä parempi idea: viedään tyttö Pohjois-Englantiin Elisabetin vihollisten luo ja koulutetaan tytöstä vakooja Elisabetin hoviin. Näin tapahtuu. Lucia päätyy rosvojen uhrina Gotlantiin ja Englannin vanhalle Suomaalle. Lucia päätyy Lontooseen ja Elisabetin hoviin. Onneksi hän sai ystäviä, jotka auttavat paknemaan.
(Kyynärän mittainen tyttö -kirjaa ei ole enää kaupoissa, muta sitä on kirjastoissa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti