tiistai 9. kesäkuuta 2015

Keskiajan Turku elää Lucia ja Luka -kirjassa


On vuosi 1562. Kyynärän mittainen Lucia Olavintytär ja hänen veljensä Hannu muuttavat Turkuun. Heidän isänsä haluaa, että Lucia pääsee Juhana-herttuan hoviin luutunsoittajaksi ja Hannu hovipojaksi. Hannu saa selville hovia ja sisartaan uhkaavan salajuonen, ja koko perhe kutsutaan asumaan linnaan. Hannusta tulee herttuan suosikki ja hovipoika, mutta Lucia joutuu elämään muista erillään linnan tornihuoneessa.

Juhanan veli Ruotsin kuningas Eerik XIV  haluaa riistää Juhanalta herttuakunnan ja Venäjän tsaari Iivana Julma Katariina Jagellonican. Hannu ystävystyy Venetsiasta saapuneeseen musikanttiin Luka Dalmatialaiseen, joka on myös lyhytkasvuinen. Pojat kehittävät uhkarohkean suunnitelman Katariinan ja Lucian auttamiseksi. Mutta kun Eerikin joukot hyökkäävät Turkuun, Lucia ja Hannu joutuvat pakenemaan Wittenbergiin veljensä Erasmuksen luo.
Anna Amnell: Lucia ja Luka. Kyynärän mittainen tyttö ja poika 2013. ISBN 978-952-286-355-3





"Keskiajan ja renessanssiajan taitekohtaan vuoteen 1562 Turkuun sijoittuva Lucia ja Luca on kaikkien historian ystävien toivekirja. Amnellin valttina on tarkka ja eloisa historian kuvaus, joka ei silti uuvuta lukijaa liialla nippelitiedolla.
- -
Amnell kirjoittaa aistimusvoimaisesti: lukija tuntee karhean kankaan ihollaan, eritteiden, ruuan, tervan ja savun tuoksut sekä aistii Turun linnan muureista huokuvan kylmyyden ja puheensorinan."

Päivi Heikkilä-Halttunen


Tilaa nettikaupoista: Books on Demand

Kirjani Pako Tallinnaan lopussa vähän ennen joulua 1562 Juhana-herttua ja Katariina Jagellonica saapuvat Suomeen. Kyynärän mittainen Lucia Olavintytär tapaa heidät ja saa esittää heille lalua ja luutunsoittoa. Pääsekö Lucia hovisoittajaksi Turkuun?


Lucian kuva: Matti Amnell
Kesä-Heikin markkinat kesällä 1563

Kesä saapui Aurajoen laaksoon. Nuoret hoviherrat viettivät turnajaisia Ruissalon saarella ja Kupittaan kentällä. Juhana ja Katariina kävelivät linnan puutarhassa ja yrttitarhassa. He ratsastivat Ruissalon tammimetsissä ja merenrannoilla ja yrittivät unohtaa edes hetkeksi Eerikin uhkaavat kirjeet ja huhut, joita he kuulivat Tukholmasta. Pahinta oli, että Iivana Julma vaati yhä Katariinaa itselleen, nyt Eerikin avulla.

Helka-rouva viihtyi perintötalossaan Aurajoen rannalla. Hän oli laittanut Valpurin ja Vehnäpään kanssa alulle keittiöpuutarhan ja sen viereen Lucian kanssa suurella huolella yrttimaan. Lucia suunnitteli hevosensa Kuisman tuomista Turkuun. Valpuri halusi tuoda vuohensa kaupunkiin, kun näki naapurin vuohen syövän heinää ja kukkia ruohoturvekatolla.

Vehnäpää juoksi joka päivä laulellen torille, sillä hän sai nähdä matkan varrella Mikko Mikinpojan, joka oli työssä sukulaisensa kivijalkapuodissa. Juhana-herttua oli lähettänyt Hannun kotiin, ja Hannu oli naapurin poikien kanssa usein onkimassa joen rannalla kissoille kaloja.











Katariina Jagellonica ja Juhana-herttua

Kesäkuun Heikin päivää vietettiin sen muistoksi, että piispa Henrikin pyhät luut oli tuotu Turun Tuomiokirkkoon. Turkulaiset laittoivat pihoilleen nuoria koivuja molemmin puolin sisäänkäyntiä, ripustivat katajanoksia porttien päälle ja koristivat seinät ja lattiat kukkasilla. Lähiseuduilta saapui paljon väkeä Kesä-Heikin markkinoille. Torilla tavattiin ystäviä ja sukulaisia. Käsityöläiset möivät tuotteitaan, kiertelevät temppujentekijät ja ilveilijät esiintyivät kansalle.


Juhana-herttua ratsasti juhlapäivänä torille valkoisella hevosella mustassa samettiasussa kullankeltaiset hiukset auringonvalossa säteillen. Juhana oli ollut vain 18-vuotias nuorukainen tullessaan Suomen herttuaksi. Hän oli oppinut pitämään huolta Turun linnasta ja herttuakunnasta. Kaikki olisi sujunut hyvin, jos kuningas Eerik ja tsaari Iivana olisivat antaneet Katariinan ja hänen olla rauhassa.--
–  Juhana on julistettu Tukholmassa maanpetturiksi, kuiskasi Kuuselan naapuri Mikki Olavi-herralle torilla. – On vain ajan kysymys, milloin Eerik-kuningas  lähettää Turun linnaan sotajoukkonsa. Juhana ei pysty voittamaan Eerikin joukkoja. Monet suomalaiset ovat jo siirtyneet Eerikin puolelle ja jopa lähteneet Tukholmaan Eerikin hoviin. Kaikkien täytyy viimeistään nyt valita puolensa.
– Lienee turvallisinta mennä meille kotiin neuvottelemaan, [Lucian isä ] Olavi kuiskasi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti