lauantai 26. lokakuuta 2013

Kaimakset: Anna Amnellin Lucia Olavintytär ja Tiimalasin Lucia Olavintytär


Matti Amnell: luonnos kirjan Kyynärän mittainen tyttö kanneksi.

Kyynärän mittainen Lucia Olavintytär on fiktiivinen (= kuvitteellinen) henkilö, kirjailija Anna Amnellin mielikuvituksen tuote. Hän on kasvanut Kuuselan kartanossa Hattulan lähellä, ja hänen isänsä Olavi-herra antoi tyttärelleen nimen Lucia Pyhän Lucian mukaan, jonka uskottiin auttavan silmäsairauksissa. Olavi on ollut pakosta jonkin aikaa Kustaa Vaasan kirjurina ja hän myös kopioi vanhoja käsikirjoituksia. Hän haluaa säilyttää näkönsä.


Kuva Pyhästä Luciasta

Historiallisten nuortenkirjojeni päähenkilö Lucia Olavintytär  on 80 cm pitkä eli Preussin kyynärän mittainen, siksi häntä sanotaan kyynärän mittaiseksi tytöksi.

Olen kirjoittanut Lucia Olavintyttärestä kolme kirjaa.
Lucia Olavintytär 1: Kyynärän mittainen tyttö, 2004
Lucia Olavintytär 2: Pako Tallinnaan, 2006
Lucia Olavintytär 3: Lucia ja Luka, 2013

1500-luvulla oli paljon kaimaksia, ihmisiä, joilla oli samat nimet, sillä etunimiä oli vähän. Nimen jälkeen laitettiin isännimi, mutta sekin saattoi olla sama kuin etunimikaimalla. (Tämän voimme huomata kiusaksemme esimerkiksi tutkiessamme sukumme tietoja. Silloin syntymäaika ratkaisee. Joskus on kaksi samannimistä ihmistä, joilla on myös täsmälleen sama syntymäaika. Näin oli esimerkiksi isoisälläni. Vain kuolinaika erottaa silloin henkilöt.)

Jossain vaiheessa huomasin, että kyynärän mittaisella Luciallakin on kokonimikaima,  todellinen henkilö,  joka eli 1400-luvun Ruotsi-Suomessa.

Hän oli jo vuonna 1490 vanhahko leskirouva, ylhäisen ritarin ja laamannin leski, ja hän aikoo muuttaa vanhuusvuosikseen Naantalin luostariin.
Kyynärän mittainen tyttö ei ollut vielä silloin syntynytkään, mutta hänen isoäitinsä saattoi tuntea tämän toisen Lucia Olavintyttären.:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti