lauantai 27. heinäkuuta 2013

Ratsastaja metsässä

IMG_1006 by Brin d'Acier
IMG_1006, a photo by Brin d'Acier on Flickr.
Tästä kuvasta tuli heti mieleen keskiaika. Silloin kansa kulki pitkiäkin matkoja kävellen tai veneellä vesitse. Varakkaammat ja kuninkaan lähetit kulkivat ratsain.
Idea kirjaani Kyynärän mittainen tyttö (2004) tuli TV-ohjelmasta, jota satuin vilkaisemaan ohikulkiessani. Siinä lyhytkasvuinen nainen ratsasti maastossa. Mieleeni välähti laaja 1500-luvun maisema, jossa hyvin pienikokoinen tyttö ratsasti vihreä viitta ja meripihkanvärinen pitkä tukka liehuen.  Tämä lyhyt välähdys oli kuin elokuvan pätkä, oikeastaan paljon elävämpi, sillä tunsin ilman raikkauden, metsän tuoksun ja tuulen. Näin keskiaikaiset talot ja avarat pellot.
Kirjan ratkaiseva tapahtuma, Lucian ryöstö , tapahtuu, kun Lucia on ratsastamassa. 
Lucia_2004_00024


Joka aamu Lucia ratsasti niittyjen poikki, Suursuon ja Isonmetsän ohi ja Sammakkolammen ympäri. Kierrettyään lammen Lucia ja Läpsä ratsastivat aina käymäjalkaa ja antoivat hevostensa levähtää ennen loppukiriä kotiin. 

Lucia tunsi, kuinka Kuisma odotti malttamattomana pääsyä loppulaukkaan ja varsinkin leivänkannikkaa, jonka se saisi kotipihalla. - Läpsä, nyt heti kilpaa kotiin! Lucia komensi, mutta Läpsä hyppäsikin pois Ruskon selästä. 

- Läpsä, mitä sinä sieltä maasta etsit, kun olet noin kumarassa? Kohta olet kaksinkerroin niin kuin Kerjäläis-Riitu. 

Läpsä ei sanonut mitään, vaan alkoi rassata satulavyötä. 

- Mikä sille nyt tuli? Lucia kysyi kärsimättömänä. 

- Kunpa tietäiskin, Läpsä sanoi ja pälyili ympärilleen. Sitten kaikki oli yhtä mylläkkää. 

Metsästä ratsasti kovaa laukkaa kaksi miestä. Lyhyt mies oli käärinyt punaisen päähineen hiipan suunsa eteen. Hän kävi ällistyneen Läpsän kimppuun. 

Pitkällä miehellä oli musta viitta ja kasvoilla nahkanaamio. Naamiomies sieppasi Lucian Kuisman selästä. Lucia potki ja rimpuili, huusi, itki ja kiroili, mutta mikään ei auttanut. Naamiomies laittoi Lucian säkkiin. Lucia ja Läpsä olivat joutuneet rosvojen kynsiin. 

Lukunäyte ja 
Matti Amnellin kuvitusta kirjasta Anna Amnell: Kyynärän mittainen tyttö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti