torstai 11. heinäkuuta 2013

Jyoti Amge, 18vuotta, 69,8 cm

Minulta on kysytty epäluuloisesti, voiko ihminen olla kyynärän mittainen. Intialainen teinityttö, viehättävä Jyoti Amge on 69,8 cm pitkä,vielä lyhyempi kuin Lucia Olavintytär, joka on fiktiivinen henkilö ja Preussin kyynärän mittainen (80 cm). Jyoti haluaa Bollywood-tähdeksi. Jyoti on kotimaassaan Intiassa arvostettu ja ihailtu. Hän aikoo mennä yliopistoon opiskelemaan lukion jälkeen ja suorittaa yliopistotutkinnon. Jutin lyhytkasvuisuus johtuu achondroplasiasta. Hänellä on heikko luusto. 

1500-lukua kuvaavien nuortenkirjojeni päähenkilön Lucia Olavintyttären lyhytkasvuisuus johtuu eri syistä. Hän on muutoin täysin terve ja voi kokea seikkailuja, jotka olisivat mahdottomia Jyotille, jota täytyy suojella. Lucialla on kasvuhormonihäiriö, jota hoidetaan nykyään lääkkeillä, mutta 1500-luvulla, josta kirjani Kyynärän mittainen tyttö, Pako Tallinnaan ja seuraava kirjani kertovat, tällaista hoitoa ei tunneta:


Isä ja äiti veivät Lucian tutkittavaksi, kun valtakunnan ainoa lääkäri Juhana Kopp oli käymässä Suomessa kuningas Kustaa Vaasan seurueen mukana.
Tohtori Kopp sanoi, että Luciaa ei voida parantaa. Hän selitti, että erikoislaatuisia lapsia syntyy varoittamaan ihmisiä tulevista onnettomuuksista – sodista, katovuosista ja rutosta. Joku poikalapsi oli syntynyt kuulemma Saksanmaalla paljastettu miekka kädessään.

Lucia oli tohtori Koppin mielestä soma ja viisas lapsi. Eihän hänessä ollut muuta vikaa kuin pieni koko. Ja oliko tuokaan vika? Sitten lääkäri antoi Lucialle makeisen ja puhui isälle jotakin latinaksi niin hiljaa, että Lucia ja äiti eivät kuulleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti