tiistai 17. toukokuuta 2011

Näin juhlittiin Tukholmassa 1500-luvulla

A medieval House in Gamla Stan (Stockholm Old Town) by Anna Amnell
A medieval House in Gamla Stan (Stockholm Old Town), a photo by Anna Amnell on Flickr.
Rakennuksia vanhan torin varrella
500 vuotta sitten Tukholman suurtori oli kaupungin sydän. Nykyisen linnan paikalla oli silloinkin linna, Tre Kronor. Aukiolla liikkui ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista.

Kun Erik XIV meni naimisiin Kaarina Maununtyttären kanssa vuonna 1568, ohikulkijoille tarjottiin torilla viiniä ja vartaassa paistettua härkää. Erikin häitä varten oli tuotu lähiseuduilta ruoka-aineksia kuten härkää, voita ja olutta.

Vieraiksi linnan hääjuhliin oli kutsuttu satoja ihmisiä, myös Kaarina Maununtyttären sukulaisia, mitä aatelisto kovasti paheksui. Ylhäisaateliset eivät yleensä seurustelleet talonpoikaissäädyn kanssa.

Hääaterialla tarjottiin 600 (kuusi sataa!) ruokalajia. Aterialla tarjottiin muun muassa sokeroitua haukea ja riisiä. Makean veden kaloja pidettiin hienona ruokana.

Käytettiin paljon mausteita kuten pippuria, tinjamia, sahramia, anista ja fenkolia. Kalliiden mausteiden käyttö oli osoitus korkeasta asemasta. Mausteita ei käytetty peittämään ruoan pilantuneisuutta, kuten usein luullaan. Viini oli maustettua ja lämmitettyä kuten meidän aikamme glögi.

Ohjelmassa oli soittoa ja laulua. Oli tärkeää, että osasi käyttäytyä hyvin hienoissa juhlissa. Ruokapöytäään oli katettu lusikat ja veitset. Syötiin myös käsin.

Välillä kädet huuhdelttin maljassa, jossa oli ruusuvettä ja yrttejä. Suu pyyhittiin suureen pellavaiseen lautasliinaan. Se nostettiin välillä vasemmalle olkapäälle. Oli noloa, jos asetti lautasliinan syliinsä.

Tämän kirjoitukseni lähteenä on olllut TV-ohjelma, jonka näin vuosi sitten ja tein siitä muistiinpanot. Asiantuntijoina olivat historioitsija Bo Erikson ja kokki Carina Brydling, joka laittaa ruokaa kuninkaallisille aterioille ja Nobel-illallisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti