perjantai 20. toukokuuta 2011

Keskiajan kukat: mäkitervakko

Kuva: Wikipedia

Monilla kukilla on tahmea varsi, kuin "liimasalko, joka houkuttelee luokseen, tarttumaan kiinni". Ja niin hyönteinen on ansassa eikä pääse tuhoamaan kaunista kasvia. Tällainen kukka on mäkitervakko, Lychnis (tai Lyccnis) Viscaria, 60cm pitkäksi kasvava kohokkikasveihin kuuluva  sticky catchfly, tahmea kärpäsenpyydystin, kuten englantilaiset sanovat. Tämä monivuotinen tahmeavartinen kukka kasvaa kivikossa ja kallioilla, ja sen kukinto on purppuranpunainen.

Keskiajalla ja renessanssin aikaan kaikki oli vertauskuvallista, ja mäkitervakko oli muun muassa uskonnollisen innostuksen ja tanssiin kutsun symboli. Keskiaikana Lychnis Viscaria  valittiin Edinburghin ja koko Midlothianin  nimikkokukaksi.

Mäkitervakko on Suomessa muinaistulokas, se on kulkeutunut kaupan tai merenkulun kautta maahan ennen 1600-luvun alkupuolta. Pohjois-Suomeen se on levinnyt myöhemmin.

Pakinaperjantai : 'liimasalko'


5 kommenttia:

  1. Muistelenpa tuollaista kasvia käsitelleeni lapsena; iho muistaa sen kosketuksen.

    VastaaPoista
  2. Minulla on samanlainen muisto.

    VastaaPoista
  3. Mäkitervakko on kukinnaltaan ihanan pinkki, mutta varsi liimainen.
    Täälläpäin olen nähnyt kukkaa niittyjen ja tien penkareiden reunoilla

    VastaaPoista
  4. Arleena,
    nähtävästi tässä kukassa on värivariaatioita. Tuo purppuranpuna on englanninkielistä lähteistä. Varmaankin se oli purppuranpunainen silloin. Levisikö se Suomeen Englannista suoraan vai muiden maiden kautta, sitä en tiedä.

    Tästä kukasta on tehty tieteellsiä tutkimuksia monissa maissa.

    VastaaPoista
  5. Eipä olisi peikko tuollaista keksinyt :)

    VastaaPoista