maanantai 8. helmikuuta 2010

Tarinamaanantai: Mini

Lucia oli lopettanut kasvamisen pian sen jälkeen, kun oli oppinut kävelemään. Hän oli vain kyynärän mittainen. Kohta oli tukka pitempi kuin tyttö.
Lucia keinui tuvan kattohirteen ripustetussa keinussa. Pää taaksepäin taivutettuna, hiukset lattiaa hipoen Lucia ponnisti saadakseen keinun kovempaan vauhtiin.
- Hannu, annatko vauhtia? Lucia pyysi veljeltään. Hannu ei kuullut eikä nähnyt muuta kuin hyrrän, joka pyöri ja suhisi pöydän kulmalla. Lucia pyysi uudestaan:
- Vauhtia, pikkuveli!
Vai pikkuveli. Hannun suu meni hymyyn. Hän oli vasta kahdeksanvuotias, mutta hän oli paljon pitempi kuin viisi vuotta vanhempi Lucia.
Hannu antoi vauhtia. Köydet natisivat. Lucian samettimekon helmat heilahtelivat, kun hän kiisi korkean tuvan päästä päähän kiljahdellen ”Vielä korkeammalle!”
- Voi tuota meidän huimapäätä, äiti sanoi päätään pudistaen.

Lucia Olavintytär 2004

Lucia Olavintytär oli minityttö, Saksankyynärän mittainen, noin 80 cm pitkä. Kyynärällä oli eri maissa ja jopa paikkakunnittain eri pituus. Maailmassa on tälläkin hetkellä vielä pienempiä ihmisiä kuin kuvitteellinen Lucia Olavintytär. Me olemme kaikki yksilöitä, pituus on vain yksi tekijä meidän elämässämme.

7 kommenttia:

 1. Ihmistä ei pitäisi arvioida minkään kook mukaan, ei pituuden, ei arvonimien, ei rikkauden..
  Sen sijaan ihmisarvo voitaisiin määrittää inhimmillisyyden mittapuulla

  VastaaPoista
 2. Juuri näin. Arleena.

  1500-luvulla ihmisen arvo määräytyi täysin hänen yhteiskunnallisen arvonsa mukaan. Lisäksi suhtauduttiin julmasti ihmisiin, jotka olivat jollakin tavalla erilaisia kuin muut: hyvin pitkiä, hyvin lyhyitä jne. Lucian kaltaisia ihmisiä ryöstettiin, ostettiin, myytiin, keräiltiin. Rasismia ei ihme kyllä ollut.

  Myös hyvin kauniit ihmiset ovat aina joutuneet erikoisasemaan, tavalla tai toisella hyväksikäytetyiksi. Niin joutui kirjani Pako Tallinnaan kaunis Margareta, joka ei saanut olla rauhassa lapsi. Samaa voi sanoa monesti nykyajan pikkutytöistä.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen tarinanpoikanen. Tätä lukisi mielellään enemmänkin.

  VastaaPoista
 4. Tarina jatkuu kotipaikkakuntasi kirjaston lasten- ja nuortenosaston hyllyllä.:)

  VastaaPoista
 5. Aivan ihanat sivut..tänne palaan illalla ajan kanssa, jätän mieluusti jonkun tv ohjelman katsomatta.

  VastaaPoista
 6. Kauniit ja koskettavat sivut, kuvat ja tarinat. Tänne palaan uudelleen.

  VastaaPoista