Sivut
- Etusivu
- Firenzestä Turkuun
- Kyynärän mittainen tyttö. Kirja-arvosteluja
- Anna Amnellin Lucia Olavintytär -kirjat Celia-äänikirjoina
- Pako Tallinnaan. Kirja-arvosteluja
- Lucia ja Luka 2013. Esittely. Kirja-arvosteluja
- Kotisivublogini
- Anna Amnell's historical novels
- Lastenkulttuurisivuni
- Nuorisokirjailijat/Anna Amnell UUSI!
- Historiska äventyrsromaner
- Matti Amnell kuvittaja
- Lucia Olavintytär -kirjat. Kirja-arvostelut
- Haastattelut
- Tornitalo/My Gate House
- Photos
- Blogisisko-blogi
- Aurora-kirjat
- Aurora-blogi
- Aurora-kirjat
- Lucia-books (info)
sunnuntai 9. joulukuuta 2007
Luostari ja kotiliesi
Charles Reade: Luostari ja kotiliesi. Suomentanut Väinö Jaakkola. 1923 (1861) 1141 sivua. Tämä kirja oli kirpputorilöytö.
Eräs kaikkien aikojen suosituimmista renessanssin ajasta kertovista romaaneista on kertomus Erasmus Rotterdamilaisen vanhemmista. Se on romanttinen rakkaustarina ja seikkailuromaani. Romaanin pohjana on Erasmuksen oma kertomus vanhemmistaan. Kirjan nimi viittaa siihen, kuinka nuori mies joutuu eroon morsiamestaan ja päätyy munkiksi.
Erasmuksen isän suku lähetti Erasmuksen luostariin, jotta tälle ei tarvitsisi antaa perintöä. Erasmus sai kuitenkin paavilta luvan elää luostarin ulkopuolella, mutta naimisiin hän ei voinut mennä. Renessanssin loistavan hahmon Erasmuksen taustalla on näin olleen kaksikertainen luostari ja kotiliesi -tragedia.
Luostari ja kotiliesi on ilmestynyt Suomessa myös lyhennettynä nuortenkirjana. Kannessa on väritetty kuva eräästä alkuperäisen kirjan kuvitukseen liittyvästä kuvasta. Via Lurker
Tunnisteet:
1500-luku,
Erasmus Rotterdamilainen,
ihmiset,
Luostari ja kotiliesi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mistä löysit tuon vanhan kirjan? no kirputorilta tietysti, niinhän se oli. Siinä kirjassa on hyvin kirjoittetuja ja aikaansa vastaavia kuvauksia ihmisistä maanteillä,Oli paljon väkeä maanteillä siihenaikaan. Taiteilioista kulkureita ja palkollisia ja jos mitä liikeellä, Kuvaus kirjan kulkurisotilaasta on mainio ja minä tykkäsin miehen tavastta todeta lähes kaikissa yhteyksissä, että piru on kuollut.
VastaaPoistaharvinainen kirja jo meidän aikanamme.
Harvinainen todellakin, mutta olen kohdellut sitä kuten kohtelen melkein kaikkia kirjojani: alleviivaan ja kirjoittelen marginaaliin. Mutta onneksi se oli aika huonossa kunnossa jo silloin kun sen ostin.
VastaaPoistaSiinä oli todellakin hyvää ajankuvaa.
Ällistyttävää, kuinka monet vanhat romaanit kertovat matkanteosta.
VastaaPoistaJousi-sarjaa löytyy vielä aika mukavasti kirppareilta ja divareista. Joku mainitsi, että sarjan harvinaisin olisi Collinsin Valkopukuinen nainen.
1500-luvulla kaikenlaiset kertomukset matkoista olivat suosittuja. Usein niissä sankari kohtasi fantastisia olentoja ja maita ja teki urotöitä. Viihteellsiä kirjoja ilmestyi yllättävän paljon.
VastaaPoistaKeskiajalla olivat tietenkin ritariromaanit, nuo Villin Lännen yksinäisen ratsastajan "esi-isät".
Hartauskirjat olivat kuitenkin suosituimpia ainakin 1500-luvun Englannissa. Oli paljon sairauksia, lapsikuolleisuus oli suuri ja elinikä oli lyhyt. Mutta olettaisin, että hartauskirjoissakin on ollut seikkailuja, ajatellaan vaikkapa myöhäisempää menestysromaania Kristityn vaellus.