tiistai 18. joulukuuta 2007

Lapsimorsian


Margareta on vasta 13-vuotias ja kookas ikäisekseen. Hän on kuitenkin vielä keskenkasvuinen, hänen rintansa ovat kehittymättömät ja hän on hyvin laiha. Hänet on puettu aikuisten tyyliin. Verrattuna erittäin lyhytkasvuiseen, noin 80 cm pitkään (=Preussin kyynärä) Luciaan hän näyttää aikuiselta. Tytöt toteavat, että toinen on liian lyhyt ja toinen liian kaunis. Kummallakin oli vaikeaa varsinkin 1500-luvulla, siksi he liittoutuivat yhteen ja päättivät paeta.

Olisin voinut antaa kirjalleni "Pako Tallinnaan" nimen "´Lapsimorsian", sillä siitähän kirjassa on kysymys. Kaunis 13-vuotias Margareta aiotaan naittaa ulkomaalaiselle iäkkäälle leskimiehelle. Mies on hyvin varakas, Margaretan isä on kuollut ja äitipuoli ajattelee pääsevänsä samalla eroon kauniista tytärpuolesta, joka tuntuu hänestä kilpailijalta avioliittomarkkinoilla.

Naiset eivät olleet yleensä kovin nuoria naimisiin mennessään, sillä useimpien tyttöjen täytyi hankkia itselleen myötäjäisrahat toimimalla palvelijoina. Varakkaiden perheiden tytöt saatettiin naittaa tai ainakin kihlata hyvin nuorina, teini-ikäisinä ja prinsessat suorastaan pikkulapsina, jolloin heidät kasvatettiin sulhasensa kotona.

Kun kirjoitin tätä kirjaa, luin useista vastaavista tapauksista nykymaailmassa. Hyvin suuressa osassa maailmaa tytöt naitetaan edelleen lapsina. Tämän päivän Ilta=Sanomissa on kuva ja artikkeli häistä, joissa mrsian on 11-vuotta ja sulhanen 40-vuotias, mutta näyttää vielä vanhemmalta. Tyttö on puettu aikuisten tyyliin. Jouko Juonala: Lapsimorsian. IS 18.12.2007)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti