torstai 5. huhtikuuta 2007

Kirja-arvostelu: Elämää Agricolan aikaanVinski on 8-12 -vuotiaille suunnattu kirjallisuuslehti. Mikael Agricolan juhlavuoden kunniaksi Vinski -lehdessä on paljon asiaa Agricolasta ja suomen kielestä. Siinä on jopa sarjakuva Suomen kirjakielen isästä. Oli suuri ilo päästä mukaan tällaiseen kauniiseen ja kiinnostavaan juhlanumeroon.

Päivi Heikkilä-Halttunen: Näin elettiin Agricolan aikaan. Anna Amnell: Pako Tallinnaan. Kuvittanut Matti Amnell. Lasten Keskus 2006. Vinski 1/2007, 7.

Kirja-arvostelu on huolellisesti kirjoitettu ja monipuolinen. Heikkilä-Halttunen kirjoittaa Lucian erikoisasemasta - lyhytkasvuinen ja oppinut musikantti - ja siitä, että Lucian veli opiskelee Wittenbergissä kuten teki Mikael Agricola ennen häntä.

Lisäisin, että Lucian hyvä kielitaito johtuu osittain oppineisuutta arvostavasta perheestä kuten Heikkilä-Halttunen kirjoittaa, mutta myös elämäntilanteesta: sen ajan Ruotsi-Suomessa puhuttiin useita kieliä. Pienessä Helsingissäkin suomea, ruotsia, saksaa, hollantia ja jopa venäjää. Latina oli sen ajan "englanti", maailmankieli, jota Lucian isä opetti lapsilleen. Lucian kielitaito lisääntyi, kun hänet ryöstettiin Englantiin.

"Tietoa yli 500 vuoden takaisesta elämästä saadaan huomaamatta, Musiikki ja ääneen kerrotut tarinat olivat tuolloin parasta viihdettä ja vastapainoa ankealle, sairauksien ja puutteen värittämälle arjelle."