sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Pieni Carl kuolinpuvussaan


 Kuollut pienokainen puettuna kuolinpukuun. Carl syntyi 22. tammikuuta 1699 ja kuoli 12 viikon iässä 19.4.1699.
Carlin isä oli kansliapresidentti Arvid Bernhard Horn, joka oli merkitttävä vapausenajan ja parlamentarismin luoja..


Count Arvid Bernhard Horn af Ekebyholm is your fourth cousin 11 times removed.
https://www.britannica.com/biography/Arvid-Bernhard-Greve-Horn-af-Ekebyholm

Uskonpuhdistuksen jälkeen alkoi olla kirkoissa pyhimysten kuvien tilalla koko perheen muistopatsaita, joihin oli otettu mukaan myös lapsena kuolleet ja kuolleina syntyneet. Isän ja äidin hautapatsaan vieressä saattoi seistä joukko lapsia ja jalkojen juuressa kapaloidut vauvoina kuolleet pienokaiset.

Lapsen kuolemaa surtiin. Lapsille annettiin usein kummin nimi. Siksi saattoi kahdella lapsella olla sama nimi, ei niin, että uusi lapsi sai kuolleen sisaruksensa nimen.

Philippe Arièsin kirja, englanniksi "Centuries of Childhood. A Social History of Family Life" 1962 (1960) on ollut vaikuttamassa luuloomme siitä, että lapsuus "keksittiin" vasta uudella ajalla. 

Varsinkin 1990-luvulta lähtien on tutkittu paljon lapsuutta. Esimerkiksi keskiajan tutkijat eivät ole löytäneet tukea 1960- ja 1970-lukujen tutkijoiden äänekkäämmille väitteille, että lapsuus olisi keksitty vasta uudella ajalla.

Keskiajan tutkijat ovat löytäneet keskiajan kirjallisista lähteistä runsaasti aineistoa, joka osoittaa, että aikuiset pitivät jo 1100-luvulta asti lapsuutta erillisenä vaiheena ihmiselämää, osoittivat lapsille hellyyttä ja pitivät heistä huolta.

Lapsen syntymä oli suuri tapaus, lasta hoidettiin ja kasvatettiin huolella. Lapsille valmistettiin leluja, pelejä ja kirjoja. Lapset leikkivät ja loivat myös omaa kulttuuriaan.

Yllä olevat mielipiteeni ovat tiivistelmä keskiajan tutkijan Nicholas Ormen kirjasta "Medieval Children" Yale University Press. 2001. Samaa esittävät muutkin keskiajan tutkijat mm. Shahar, Finucane, Hanawalt sekä Iona ja Peter Opie jne.
Lue koko blogikirjoitukseni.

https://blogisisko.blogspot.com/2006/11/aries-erehtyi-lapsuuden-tutkimuksessaan.html#comment-form

katso kuvitusta kirjaani Kyynärän mittainen tyttö.  Kuva on piirretty englantilaisessa kirkossa olevan patsasryhmän mukaan. (Matti Amnell)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti