lauantai 13. kesäkuuta 2020

Kyynärän mittainen tyttö syntyi vähitellenOn aiheellista toistaa tämän kirjan mielenkiintoinen syntyhistoria Englannin osalta. Maaliskuussa 1995 oli The Times -lehdessä kuva, jossa soudetaan Ouse-joella kohti Cambridgen kaupunkia. Oikealla näkyy Elyn katedraali. Suunnittelin jo siihen aikaan kirjaa, josta syntyi vuonna 2004 Kyynärän mittainen tyttö. Tämä kuva oli hyvin ratkaiseva.

Tarkoitukseni oli käydä Englannissa katsomassa näitä paikkoja, mutta sairastuin ja mieheni meni yksin, kävi mm tuossa Elyn katedraalissa ja Lontoon kaupunginmuseossa, josta hän löysi erinomaisen 1500-luvun Lontoon karttakirjan.

Kun kirja oli jo melkein valmis, kävi Elyn katedraalin kaniikki Helsingissä ja kun hän kertoi meillä vieraillessaan purjehtivansa Ouse-joella, kyselin häneltä kaikkea siihen jokeen liittyvää.

Merkillisintä oli se, että sisarenpoikani oli ostanut jo joitakin vuosia aikaisemmin Cambridgestä opaskirjan, jossa selostettiin myös Ouse-joen uoman vaihteluja ja sain siitä täsmällisen tiedon, että se ohitti vuonna 1559 Elyn katedraalin.

Englannin Suomaalla -kuvitusta kirjastani.  Matti Amnell (Jr)

The Fens

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti