sunnuntai 27. lokakuuta 2019

DNA-sukulaisia. Punatukkainen Helena Elisabet I:n hovineitona


Ruotsalaisen valtaneuvoksen tytär Helena Snakenborg, paremmin tunnettu nimellä Northhamptonin herttuatar (isompi kuva)

Kun nuori Juhana herttua meni Englannin hoviin kosimaan vasta kuningattareksi tullutta nuorta Elisabetia puolisoksi veljelleen kruunuprinssi Erikille, hänellä oli mukanaan iso seurue. Myös Juhanan sisar prinsessa Cecilia Wasa hovinaisineen oli mukana. 


IMG_6537


Sen aikakauden tavan mukaan kosijat toivat mukanaan maalauksen mahdollisesta sulhasesta. Erikistä oli maalattu upea muotokuva, joka Juhanalla oli mukanaan. Matti Amnellin kuvitusta kirjaani.

Cecilian kaunis punatukkainen hovineito Helena sai heti ihailijoita, ja kuningatar Elisabet I otti hänet siipiensä suojaan omaksi hovinaisekseen. Siitä tuli Helenalle kohtalo. 

Hän avioitui ensin iäkkään Northamptonin herttuan kanssa ja leskeksi jäätyään Langfordin jaarlin kanssa ja synnytti yhteensä yhdeksän lasta. Hän ei osallistunut hovin vehkeilyihin, vaan keskittyi omaan perheeseensä sekä kuningattaren hovirouvan tehtäviin ja oli arvostettu aatelisnainen. Hän oli kirjeenvaihdossa ruotsalaisten sukulaistensa kanssa.

Kuvaan Elisabetin hovia ensimmäisessä Lucia Olavintytär -kirjassani Kyynärän mittainen tyttö (2004 Lasten Keskus). 


Ingeborg Siggesdotter Sparre  (1490-1549) on GENIssä 14. isotätini, ja Helena (k.1639) hänen tyttärensä jälkeläinen (great granddaughter).

https://sv.wikipedia.org/wiki/Helena_Snakenborg
englanniksi laajempi https://en.wikipedia.org/wiki/Helena,_Marchioness_of_Northampton

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti