lauantai 11. elokuuta 2018

Etulehdet visuaalisena mediana

Lucia 2004, inside cover


Matti Amnellin etulehti Anna Amnellin kirjaan Kyynärän mittainen tyttö (2004) Lasten Keskus.

Laura Valkaman gradun Etulehdet visuaalisena mediana (Lapin yliopisto 2015)  aineistona on suomalainen kaunokirjallisuus: ” Etulehdet voivat koristaa, osoittaa kirjan kuuluvan sarjaan, tarjota informaatiota, kuljettaa tarinaa ja syventää lukijan ja kirjan välistä suhdetta.. " Valkama käsittelee kaunokirjallisuutta 1950-luvulta asti, hyvin paljon lasten- ja nuortenkirjoja.


Mukana tutkimuksessa on myös historiallinen nuortenkirjani Kyynärän mittainen tyttö (Lasten Keskus 2004) ryhmässä "teksti liittyy karttaan":
” Karttoihin liittyviä tekstejä on aineistossa monenlaisia kuten karttojakin. Vain harvoin kartta on ilman tekstiä.--Tekstissä voi olla aikamääre ('Pohjois-Eurooppa AD 1559')"
Etulehdet ”voivat tarjota informaatiota --kuljettaa tarinaa ja syventää lukijan ja kirjan välistä suhdetta --Jokainen visuaalinen etulehti antaa informaatiota kirjasta-. Ne paikantavat tapahtumat tiettyyn maantieteelliseen ja sosiaaliseen ympäristöön ja määrittävät historiallisen ajan-- kartat ovat hyvin informatiivisia --kartan avulla voi ilmaista monimutkaisiakin kuvailuja, jotka olisivat verbaalisesti mahdottomia tai käsittämättömiä."
(sivu 60)
"Länsimaisen kirjan rakenteen vuoksi etulehti on helposti saavutettavissa. Sitä voi vilkaista milloin vain. Etulehdet ovat kirjassa pakolliset vain sidoksen osana, mutta niiden soisi olevan nykyistä useammin myös osa sisältöä ja ulkoasua", kirjoittaa tutkija..
Laura Valkama: Etulehdet visuaalisena mediana. Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Graafisen suunnittelun koulutusohjelma. Pro gradu -tutkielma 75 sivua sekä liitteet. 2012


laura_valkama_etulehdet_visuaalisena_mediana_teksti (1).pdf
Kuvat ovat painetun version lopussa olevassa liitteessä. Yllä oleva kuva ei ole kirjassa, mutta sitä käsitellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti