lauantai 26. toukokuuta 2018

"Turussa kaivetaan esiin kadonnutta kaupunkia"

Vanhakaupunki, Tukholma

Tukholmalaisen keskiaikaisen talon sisäosaa

Tätä olen odottanut ja toivonut, konkreettista todistusta sille päättelylleni, että Turkukin oli keskiajalla tyypillinen eurooppalainen kaupunki.
"--pääsimme kaivamaan 1300-luvun kerrostumia esiin. Sieltä löysimme esimerkiksi palasia tuontikeramiikasta. Arvokkaat astiat kertovat siitä, että tällä paikalla asui jo 1300-luvulla varakasta väkeä.--
Aurajokiranta on ollut Turun arvoaluetta koko kaupungin historian ajan. Kaivauksien yläpuolisissa rakennuksissa asui satojen vuosien ajan kaupungin kermaa, rikkaita kauppiassukuja ja apteekkareita."Tallinn interior,  illustration 2006

Tallinnalainen koti 1500-luvulla. Oliko Turussakin samanlaista? Matti Amnell (Jr) kuvitusta kirjaani Pako Tallinnaan (2006).

"TURUSSA tehtiin viime vuonna löytö, joka huomattiin ulkomaita myöden."
Turussa kaivetaan esiin kadonnutta kaupunkia: torin uumenista löytyi leveä valtaväylä, koulun alta rikkaiden koteja.Toni Lehtinen HS 25.5.2018.

" --Amnell on eräissä kirjoituksissaan esittänyt syvän kiitollisuutensa Liisa Seppäsen arkeologiselle väitöskirjalle Rakentaminen ja kaupunkikuvan muutokset keskiajan Turussa. --

Sekä Amnellin romaanin kaupunkimaailma että Seppäsen väitöstutkimuksen aineisto osoittavat, että mielikuvat vaatimattomien savupirttien reunustamista kuraisista kaduista saavat rinnalleen aivan toisenlaisen kuvan kaupungista. Turussa kuljettiin päällystetyillä kaduilla, joita kehystivät myös useampikerroksiset tiili- ja puutalot."
Jouko Grönholm, Turun Sanomat


Grönholm, Jouko: Lucia Olavintytär elää Juhana-herttuan ajan Turussa. Turun Sanomat/alio 24.3.2016. (Jorma Grönholm on turkulainen toimittaja ja kriitikko. Hän on julkaissut muun muassa teoksen Kirjojen Turku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti