maanantai 7. marraskuuta 2016

Lucia ja Luka -kirjani kansikuva


Kun kolmas Lucia Olavintytär -kirjani Lucia ja Luka julkaistiin, poikani oli niin kiireinen työssään, ettei ehtinyt tehdä kansikuvaa. Hän oli viime vuosina piirtänyt kuvituksia kirjoihini vapaa-aikoinaan, usein varhain aamulla.
Apu tuli 1500-luvulta. Olin käynyt Berliinissä kirjailijaresidenssissä oleskellessani useissa Berliinin ja Wittenbergin museoissa 1500-lukua etsimässä. Kansikuvan Lucia on kotoisin Gemäldegalerie-museosta, josta olin ottanut hyvin paljon kuvia.
Gemäldegalerie-kuviani


Olin ottanut itsekin kuvan tästä 1500-luvun tytöstä. Pieni maalaus oli korkealla, olen lyhyt ja kamerani oli pieni taskukamera. Ostin taidemuseosta oikeuden käyttää museon kuvaa kansikuvana.
Taiteilija on käyttänyt todennäköisesti muotokuvan mallina omaa tytärtään, josta tuli myös taiteilija. Jan Anders van Hamessen (1500-1579). Hemessen koulutti tyttärensä taidemaalariksi. Maalaus vuodelta 1548. "Jan Sanders van Hemessen trained his daughter Catharina van Hemessen who became a successful portrait painter." https://en.wikipedia.org/wiki/Catharina_van_Hemessen1500
Maalauksen tyttö on Lucia Olavintyttären aikalainen, maalaus on 1500-luvun puolivälistä.
Lisäys: Maalauksessa on vuoden 2009 väitöskirjan mukaan Margareta Parmalainen. Mutta olisiko taitelijan tytär istunut kuninkaallisen mallin sijaisena? Se ajatus lohduttaa. Katharina on samannäköinen, ja taiteilija on käyttänyt samaa mekkoa muotokuvassa lukeva tyttö!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti