torstai 10. joulukuuta 2015

Juhana-herttua puhui kansalle suomeksi ja ruotsiksi
Juhana -herttua puhui kansalle Turun torilla suomeksi ja ruotsiki ja pyysi kansaa asettumaan hänen  puolelleen, jos Juhanan veli Eerik XIV hyökkäisi Turkuun. (Kuvassa on koulujen opetustaulu)

Turku kesällä 1563:
Juhana-herttua ratsasti juhlapäivänä torille valkoisella hevosella mustassa samettiasussa kullankeltaiset hiukset auringonvalossa säteillen. Juhana oli ollut vain 18-vuotias nuorukainen tullessaan Suomen herttuaksi. Hän oli oppinut pitämään huolta Turun linnasta ja herttuakunnasta. Kaikki olisi sujunut hyvin, jos kuningas Eerik ja tsaari Iivana olisivat antaneet Katariinan ja hänen olla rauhassa.
Hän puhui kansalle ruotsiksi ja suomeksi. Torille kerääntyneet naiset ja miehet liikuttuivat, kun Juhana kertoi, että Eerik-kuningas oli kohdellut häntä huonosti lapsuudesta saakka. Juhana kysyi kansalta, tulisiko tämä hänen puolelleen, jos Eerik hyökkäisi Turkuun. Kansa hurrasi ja lupasi puolustaa Suomen omaa herttuaa. Oli kulunut vain puoli vuotta siitä, kun he olivat hurranneet Juhanan puolisolle Katariina Jagellonicalle, joka oli saapunut Turkuun.

–  Juhana on julistettu Tukholmassa maanpetturiksi, kuiskasi Kuuselan naapuri Mikki Olavi-herralle torilla. – On vain ajan kysymys, milloin Eerik-kuningas  lähettää Turun linnaan sotajoukkonsa. Juhana ei pysty voittamaan Eerikin joukkoja. Monet suomalaiset ovat jo siirtyneet Eerikin puolelle ja jopa lähteneet Tukholmaan Eerikin hoviin. Kaikkien täytyy viimeistään nyt valita puolensa.
– Lienee turvallisinta mennä meille kotiin neuvottelemaan, Olavi kuiskasi.
 --
 – Turun linna on kuin uppoava laiva, sanoi Mikki juhlatuvan pöydän ääressä. – Viha Vaasa-veljesten välillä on puhkeamassa ilmiliekkiin. Siinä kärvennymme mekin, jos jäämme odottelemaan.
Anna Amnell:  Lucia ja Luka (1563) ,  sivuilla 93-94.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti