torstai 30. huhtikuuta 2015

Balloons in the Middle Ages


Sininen mies ilmapalloineen keskiaikaisessa käsikirjoituksessa.
Keskiajan juhlissa ja lasten leikeissä oli ilmapalloja, jotka oli tehty vaikkapa sianrakosta. Keskiaikaisissa maalauksissa voi nähdä isän puhaltamassa lapselleen leluksi sianrakkoa. Minäkin olen leikkinyt lapsena sellaisella, kun enoni teki sen lelun minulle.
Miksi mies on sininen? Tämä nimitys oli minulle täysin uutta!

Sinisillä ihmisillä tarkoitettiin vanhoina aikoina afrikkalaisia tai muita etelästä tulleita tummaihoisia henkilöitä, joita asui Euroopassa jo ainakin Rooman valtakunnan aikoina. He olivat tulleet kauppiaina tai ristiretkeläisten mukana kuten nähtävästi se afrikkalainen mies, joka haudattiin englantilaisen luostarin hautausmaalle. Heista kerrotaan germaanien tarinoissa.

Sen tiesin, että ihon väri ei jakanut ihmisiä keskiajalla, ja mustat ihmiset saattoivat olla korkeassa asemassa, jos olivat kääntyneet kristinuskoon. Medicien suvussa oli mustia jäseniä, esimerkiksi  Alessandro, jonka äiti oli afrikkalainen Simonetta, vapautettu orja, ja muita, kuten on todettu muotokuvista, joista joitakin henkilöitä oli myöhemmin peitetty maalilla.

Runoilija Pushkin oli Pietarin Suuren kasvattipojan  mustan venäläisen korkea-arvoisen kenraalin jälkeläinen. Pushkinilla oli työpöydällään ystävien lahjoittama patsas, joka esittiää pientä afrikkalaista poika.  Pushkinin korkea-arvoiset jälkeläiset nyky-Britanniassa ovat ylpeitä mustasta esi-isästään. Rotuajattelu Eurooppaan tuli vasta 1700-luvulla, jolloin mustien orjien pitäminen lisääntyi.  Orjuuttahan oli ollut sitä ennen kaikkialla, myös Pohjoismaissa ja on edelleen Afrikassa ja Arabimaissa.


Eremitaasi

Eremitaasissa oleva patsas. (Eremitaasissa on kuvaaminen sallittua) Oletin tämän tarkoittavan nuorta Abram Petrov Gannibalia (Hannibalia), joka ryöstettiin, päätyi Pietari Suuren kasvattipojaksi, opiskelijaksi ranskalaiseen sota-akatemiaan ja kenraaliksi, kulttuurisuvun esi-isäksi.
People of Colour in European Art History : hienoja maalauksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti