torstai 17. heinäkuuta 2014

Sukutarinoita: Oliko Olavi kirjuri?

 Sketchbook_Hämeenlinna_1990_020

Hämeen linna, Matti Amnell 1990

1400-luvulla oli Hämeen linnanpäällikkönä herra ritari Olavi Niilonpoika Tawast (k. 1460), piispan veljenpoika (katso linkistä elämäkertatiedot). Hän oli myös Hollolan kihlakunnnan tuomari ja omisti Hämeessä Lammin pitäjässä sijaitsevan Porkkalan kartanon.
1443, syyskuun 29. päivänä toimitettiin Porkkalan kartanossa jako Olavi Niilonpoika Tawastin ja hänen sisariensa Elinan ja Katrin [Lucian] välillä "hyvien miesten läsnäollessa, jotka he olivat valtuuttaneet puolestaan puolin ja toisin". Linnanpäällikköä edustivat aatelismies Olavi Broderinpoika ja Hintsa Yläneeltä (Hintsan kartanon isäntä?) sekä Olavi Rytkönen (Olaff Rödkönen).
Näin kertoi Hannes Rytkönen esipuheessaan kirjaan A.E. Korpela 1976: Pohjois-Savon Rytköset 1548-1745)

Kuka oli tämä Olavi Rytkönen? Sukunimiä käytettiin aika harvoin, mutta Rytkönen nimi esiintyi Hämeessä jo näin varhain, oikeastaan jo aikaisemminkin keskiajalla. Olen ajatellut, että Olavi saattoi olla kirjuri. Mutta miksi ei sanottu Olavi-kirjuri?

(ks. myös Finlands Medeltidsurkunder IV, 85-86)
Sukunimi Rytkönen (äitini suku)
New Yorkin taksinkuljettaja taisi olla oikeassa. Ollessani vaihto-oppilaana menin toisten tyttöjen kanssa taksiin, ja taksinkuljettaja kyseli, mistä olemme kotoisin. Minä sanoin, että Suomesta. Siihen taksi: Sinä et ole Suomesta, sinä olet saksalainen.:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti