keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Makro 123: 'herkullinen'

Herkullinen ateria keskiaikaisessa ravintolassa Tallinnassa.
Delicious medieval food.
Makro: 'herkullinen' (delicious')

"Mahtikauppamies von Hueckin pehmeänmakuinen riistakäristys"
Roasted game for mighty merchant von Hueck

Palvelustyttö toi heille syötäväksi papunyyttejä, inkiväärilanttua, pikkelssiä, suolakurkkua, kaalia, villisikaa, hirveä ja marjasurvosta sekä juotavaksi höyryävän kuumaa mehua, joka kirvelsi kurkkua. Margaretalle hän toi ruokaa isolla lautasella ja savimukilla, Lucialle pienellä lastenlautasella.
Anna Amnell: Pako Tallinnaan. 2006. Lasten Keskus. Sivulla 95. (Kysy kirjastoista)

"The maid brought to them bean dumplings, rutabaga spiced with ginger, pickles, gherkins, cabbage, roasted wild boar and moose, crushed berries and pungent hot juice of mixed berries. To Margareta she gave a large plate full of food and to Lucia a small children's plate."
Anna Amnell: Escape to Tallinn [Pako Tallinnaan] 2006 Lasten Keskus

Kuvasin ja söin tämän erittäin maukkaan keskiaikaisella reseptillä valmistetun aterian Olde Hansassa Tallinnan historiallisessa keskustassa.

Olde Hansa

I had this excellent meal at the restaurant Olde Hansa in the historical, medieval centre of Tallinn. This is a genuine medieval recipe. I used it in my book "An Ell-sized Girl". Lucia and her friend Margareta are served this meal after they have escaped from Helsinki to Tallinn across the frozen sea. 13-year old Margareta doesn't want to become an old merchant's wife.

Keskiajan ruoasta löydät paljon tietoa netistä, esimerkiksi Medieval Cookery-sivuilta tai seuraavilla hakusanoilla netistä: keskiajan ruoka, keskiaikainen ruoka, medieval cookery, 16th century food, Renaissance food

(Julkaistu aikaisemmmin tässä blogissa tammikuussa 2007)

21 kommenttia:

  1. Se oli herkullista, riista ja tuo yhdistelmä.

    VastaaPoista
  2. Ihanaksi on muodostunut tämän blogisi otsikkokuvitus. =)

    Tallinnassa tosiaan on hyvää ruokaa. Se taitaa tosin olla kaupunki jonka ravintoloissa olen syönyt useammin kuin kotimaisissa.

    Oi eläisimmepä vielä sellaista aikaa, jolloin naiset pitivät kauniita hameita ja olivat naisellisia.


    Kaunista marraskuun loppus sinulle.

    VastaaPoista
  3. Varmasti herkkua ja täytti myös vatsan!

    VastaaPoista
  4. Una, kiitos. Olen kuvannut tuon Turun hovin ruokapöytäasetelman pikavierailulla ja huonossa valaistuksessa. Olen löytänyt siitä vain pienikokoisen kuva. Nyt kun kirjan kansi on samaa aikakautta, sain siitä kollaasin.

    Ehkä meidän pitäisi käyttää mieluisia vaatteita riippumatta muodista.

    VastaaPoista
  5. Savu, tuo ruoka oli niin hyvää, että muistan vieläkin sen maun monen vuoden jälkeen.

    VastaaPoista
  6. Mari, Tallinnassa tulee nälkä, kun kävelee pitkin kujia ja tasapainottelee mukulakivikaduilla. Tallinna on aarre ja ihan tuossa vieressä.

    VastaaPoista
  7. En tiedä, miten saisin tämän kommenttisivun sellaiseksi, että vastaus tulee kommentin jälkeen.:)

    VastaaPoista
  8. Herkullista ja luomua, kun on riista-ateria

    VastaaPoista
  9. Pieni LIntu, piti ihan käydä katsomassa kuvaa. Siinä oli paljon vihanneksia, joten se ei tuntunut raskaalta. Ehkä olimme kovin nälkäisiä käveltyämme tuntikaudet.
    Annokset ovat ravintoloissa usein niin suuria, että otamme mieheni kanssa yhden annoksen, jonka jaamme.

    VastaaPoista
  10. Arleena, riista on erinomaista. Lapsena söin aina vain riistaa tai kalaa, sillä muuta lihaa oli maalla siihen aikaan harvoin.

    VastaaPoista
  11. Vesi herahtaa kielelle.
    Nauristakin näyttäisi olevan annoksessa.

    Kiehtova hyvä ruokapaikka.
    Vuosia kyllä, kun olen viimeksi käynyt.

    VastaaPoista
  12. Keskiaikaravintolat ovat kuin matka keskiaikaan. Nauriin sukulaista lanttua siinä on muistini ja reseptinkin mukaan.
    Ehkä nauris syötiin siihen aikaan "kuppina". Niin tehtiin Suomessakin. Raaka nauris "jältettiin" eli raastettiin kovertamalla. Parasta on uunissa paistettu nauris, ja kaskessa hautunut vielä parempaa.

    VastaaPoista
  13. Tellu, tuon parempaa lihaa on vaikeaa löytää.

    VastaaPoista
  14. Herkullista ruokaa upeassa ympäristössä, voisko sen parempaa olla?

    VastaaPoista
  15. Kuvittelija, e osaa kuvitella parempaa keskiajan ystävälle.

    VastaaPoista
  16. Siellä ruoka on ollutkin maukasta -kauniisti kuvatatu ateria

    ps. piti lähteä aikaisin aamulla töihin, siksi aikaisin...

    VastaaPoista
  17. Ihmiset tekivät kovasti töitä, joten piti olla kunnon ruokaa. Yllättävän paljon kodeissa syötiin myös juureksia ja vihanneksia, ja ruoka oli muutenkin monipuolista ainakin niissä maissa, joissa voitiin kasvattaa useita lajeja.
    Toisaalta oli myös "lounasravintoloita", "ruokatupia", ainakin Lontoossa, joista voitiin ostaa ruokaa.

    VastaaPoista