Herkullinen ateria keskiaikaisessa ravintolassa Tallinnassa.
Delicious medieval food.
Makro: 'herkullinen' (delicious')
"Mahtikauppamies von Hueckin pehmeänmakuinen riistakäristys"
Roasted game for mighty merchant von Hueck
Palvelustyttö toi heille syötäväksi papunyyttejä, inkiväärilanttua, pikkelssiä, suolakurkkua, kaalia, villisikaa, hirveä ja marjasurvosta sekä juotavaksi höyryävän kuumaa mehua, joka kirvelsi kurkkua. Margaretalle hän toi ruokaa isolla lautasella ja savimukilla, Lucialle pienellä lastenlautasella.
Anna Amnell: Pako Tallinnaan. 2006. Lasten Keskus. Sivulla 95. (Kysy kirjastoista)
"The maid brought to them bean dumplings, rutabaga spiced with ginger, pickles, gherkins, cabbage, roasted wild boar and moose, crushed berries and pungent hot juice of mixed berries. To Margareta she gave a large plate full of food and to Lucia a small children's plate."
Anna Amnell: Escape to Tallinn [Pako Tallinnaan] 2006 Lasten Keskus
Kuvasin ja söin tämän erittäin maukkaan keskiaikaisella reseptillä valmistetun aterian Olde Hansassa Tallinnan historiallisessa keskustassa.
Olde Hansa
I had this excellent meal at the restaurant Olde Hansa in the historical, medieval centre of Tallinn. This is a genuine medieval recipe. I used it in my book "An Ell-sized Girl". Lucia and her friend Margareta are served this meal after they have escaped from Helsinki to Tallinn across the frozen sea. 13-year old Margareta doesn't want to become an old merchant's wife.
Keskiajan ruoasta löydät paljon tietoa netistä, esimerkiksi Medieval Cookery-sivuilta tai seuraavilla hakusanoilla netistä: keskiajan ruoka, keskiaikainen ruoka, medieval cookery, 16th century food, Renaissance food
(Julkaistu aikaisemmmin tässä blogissa tammikuussa 2007)
Sivut
- Etusivu
- Firenzestä Turkuun
- Kyynärän mittainen tyttö. Kirja-arvosteluja
- Anna Amnellin Lucia Olavintytär -kirjat Celia-äänikirjoina
- Pako Tallinnaan. Kirja-arvosteluja
- Lucia ja Luka 2013. Esittely. Kirja-arvosteluja
- Kotisivublogini
- Anna Amnell's historical novels
- Lastenkulttuurisivuni
- Nuorisokirjailijat/Anna Amnell UUSI!
- Historiska äventyrsromaner
- Matti Amnell kuvittaja
- Lucia Olavintytär -kirjat. Kirja-arvostelut
- Haastattelut
- Tornitalo/My Gate House
- Photos
- Blogisisko-blogi
- Aurora-kirjat
- Aurora-blogi
- Aurora-kirjat
- Lucia-books (info)
keskiviikko 27. marraskuuta 2013
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ruoka, herkullista!
VastaaPoistaSe oli herkullista, riista ja tuo yhdistelmä.
VastaaPoistaIhanaksi on muodostunut tämän blogisi otsikkokuvitus. =)
VastaaPoistaTallinnassa tosiaan on hyvää ruokaa. Se taitaa tosin olla kaupunki jonka ravintoloissa olen syönyt useammin kuin kotimaisissa.
Oi eläisimmepä vielä sellaista aikaa, jolloin naiset pitivät kauniita hameita ja olivat naisellisia.
Kaunista marraskuun loppus sinulle.
Ravitsevaa!
VastaaPoistaVarmasti herkkua ja täytti myös vatsan!
VastaaPoistaUna, kiitos. Olen kuvannut tuon Turun hovin ruokapöytäasetelman pikavierailulla ja huonossa valaistuksessa. Olen löytänyt siitä vain pienikokoisen kuva. Nyt kun kirjan kansi on samaa aikakautta, sain siitä kollaasin.
VastaaPoistaEhkä meidän pitäisi käyttää mieluisia vaatteita riippumatta muodista.
Savu, tuo ruoka oli niin hyvää, että muistan vieläkin sen maun monen vuoden jälkeen.
VastaaPoistaMari, Tallinnassa tulee nälkä, kun kävelee pitkin kujia ja tasapainottelee mukulakivikaduilla. Tallinna on aarre ja ihan tuossa vieressä.
VastaaPoistaEn tiedä, miten saisin tämän kommenttisivun sellaiseksi, että vastaus tulee kommentin jälkeen.:)
VastaaPoistaTuhti annos!
VastaaPoistaHerkullista ja luomua, kun on riista-ateria
VastaaPoistaPieni LIntu, piti ihan käydä katsomassa kuvaa. Siinä oli paljon vihanneksia, joten se ei tuntunut raskaalta. Ehkä olimme kovin nälkäisiä käveltyämme tuntikaudet.
VastaaPoistaAnnokset ovat ravintoloissa usein niin suuria, että otamme mieheni kanssa yhden annoksen, jonka jaamme.
Arleena, riista on erinomaista. Lapsena söin aina vain riistaa tai kalaa, sillä muuta lihaa oli maalla siihen aikaan harvoin.
VastaaPoistaVesi herahtaa kielelle.
VastaaPoistaNauristakin näyttäisi olevan annoksessa.
Kiehtova hyvä ruokapaikka.
Vuosia kyllä, kun olen viimeksi käynyt.
Terveellistä herkkua.
VastaaPoistaKeskiaikaravintolat ovat kuin matka keskiaikaan. Nauriin sukulaista lanttua siinä on muistini ja reseptinkin mukaan.
VastaaPoistaEhkä nauris syötiin siihen aikaan "kuppina". Niin tehtiin Suomessakin. Raaka nauris "jältettiin" eli raastettiin kovertamalla. Parasta on uunissa paistettu nauris, ja kaskessa hautunut vielä parempaa.
Tellu, tuon parempaa lihaa on vaikeaa löytää.
VastaaPoistaHerkullista ruokaa upeassa ympäristössä, voisko sen parempaa olla?
VastaaPoistaKuvittelija, e osaa kuvitella parempaa keskiajan ystävälle.
VastaaPoistaSiellä ruoka on ollutkin maukasta -kauniisti kuvatatu ateria
VastaaPoistaps. piti lähteä aikaisin aamulla töihin, siksi aikaisin...
Ihmiset tekivät kovasti töitä, joten piti olla kunnon ruokaa. Yllättävän paljon kodeissa syötiin myös juureksia ja vihanneksia, ja ruoka oli muutenkin monipuolista ainakin niissä maissa, joissa voitiin kasvattaa useita lajeja.
VastaaPoistaToisaalta oli myös "lounasravintoloita", "ruokatupia", ainakin Lontoossa, joista voitiin ostaa ruokaa.