tiistai 10. syyskuuta 2013

Mistä tulevat nimet romaanien henkilöille? Nimi 'Luka'.

Apteekki

Kroatialaisen apteekin seinällä oleva kuva kertoo pitkistä perinteistä

Uusimman kirjani "Lucia ja Luka" toisen päähenkilön nimi Luka johtuu yksinkertaisesti siitä, että Luka on kroatilainen, ja nimi on yleinen Kroatiassa. Se on samaa alkuperää kuin Luukas, vaikka sana 'luka' tarkoittaa serbokroatiassa myös 'porttia' (vrt. Banja Luka).

Olen ollut kahdesti Kroatiassa, yhteensä viisi viikkoa. Läheinen sukulaiseni oli siellä työssä useita vuosia ja asuin mieheni kanssa hänen luonaan Zagrebissa ja tein useita matkoja eri puolille Kroatiaa ja Kroatian naapurimaita.

En tiennyt aikaisemmin juuri mitään Kroatiasta ja aloin lukea siitä heti sukulaiseni muutettua sinne. Eteen tuli pian Krk-niminen saari (äännetään 'körk), jonka yhteydessä kerrottiin, että siellä on ollut kautta aikojen paljon lyhytkasvuisia ihmisiä. He ovat samanlaisia kuin kirjojeni Kyynärän mittainen tyttö (2004) ja Pako Tallinnaan (2006) päähenkilö Lucia Olavintytär, kuvitteellinen henkilö, jonka lyhytkasvuisuus johtuu nykytietämyksen mukaan kasvuhormonin häiriöstä, sairaudesta, joka pystytään hoitamaan nykyään. Krk-saaren lyhytkasvuiset henkilöt ovat olleet hyvin tärkeitä nykyajan genetiikassa, sillä he ovat eläneet hyvin vanhoiksi. 

Matkustin ensimmäiselle Kroatian matkalle vuonna 2007 ja kirjoitin jo tätä kirjaa, jossa on lyhytkasvuinen Luka. Hänelle oli löytynyt juuret, kaunis Krk-saari, josta hänen sukunsa oli muuttanut Venetsiaan. Nykyisen Kroatian rannikkoseudut kuuluivat vuosisatojen ajan Venetsian tasavallalle. Aineistoa ja tekstiä kertyi myös Venetsiasta. Monet tekijät ovat viivästyttäneet kirjan ilmestymistä: kahden lähiomaisen kuolema lyhyen ajan sisällä, suuritöinen muutto, mieheni filosofian väitöskirja, jossa olin kielentarkastajana ja varsinkin kustannusmaailmassa tapahtuneet suuret muutokset.


Olen ihmetellyt koko ajan sitä, miksi nimi Luka on suosittu Suomessa, niin suosittu, että se on hyväksytty tänä vuonna suomalaiseen almanakkaan. Näyttäisi siltä, että on kaksi syytä. Ensinnäkin on  Luka Modrić, vuonna 1985 Zadarissa syntynyt kroatialainen jalkapalloilija, joka pelaa nykyään Espanjan Real Madridissa. Ehkäpä hän on pehmentänyt miesten sydämet hyväksymään Lukan poikansa nimeksi. 

Entä äidit? Selasin juuri nettiä ja huomasin, että suositussa TV-sarjassa Teho-osasto on ollut kroatialainen komea lääkäri, fiktiivinen Luka Kovač. Näillä kahdella Lukalla ei ole ollut mitään yhteyttä kirjani syntyyn, mutta hienoja kaimoja he ovat pienikokoiselle mutta liikunnallisesti lahjakkaalle Luka Dalmatilaislle, joka on hyvä miekkailija ja ratsastaja, vaikka ei ole edes metrin pituinen.

On myös keskiaikainen matemaatikko Luca Pacioli, josta olen kirjoittanut tässä blogissa. Hän olisi voinut olla esikuvana Lukan isälle poikansa nimeä valitessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti