maanantai 7. tammikuuta 2013

Järjestetyt avioliitot ja lapsimorsiamet


Kaunis 13-vuotias Margareta aiotaan naittaa vanhalle miehelle ja pakenee isävainajansa sukulaisten luo Tallinnaan kirjassani Pako Tallinnaan ( alempi lukunäyte). Sininen linna-blogissa on Lukuhaaste 2013: Avioliittojuonia. Aikookohan kukaan lukea järjestetyistä avioliitoista tai lapsimorsiamista? Aihe on tuttu historiasta ja myös nykyajasta. Sitä lienee käsitelty myös kaunokirjallisuudessa.

Jokin aika sitten Der Dpiegel kertoi uusista arkeologisista tutkimuksista, joita on tehty Martti Lutherin lapsuuden ja aikuisvuosien asuinpaikoilla. Samassa artikkelissa kerrotaan uusi selitys sille, miksi nuori Martti Luther jätti lakitieteen opintonsa kesken ja meni luostariin: Hän pakeni vanhempien aikomusta naittaa hänet jollekin nähtävästi epämieluisalle morsianehdokkaalle.



Ankara isä oli jo järjestänyt puolisot muille lapsille, ja nyt oli Martti vuorossa. Nuori mies pakeni luostariin kirjojen ääreen. Myöhemmin uskonpuhdistuksen ollessa jo käynnissä, taiteilija Lucas Cranath vanhempi järjesti Martti Lutherille vaimoksi entisen nunnan Katariina von Boran, ja avioliitosta tuli onnellinen. Lucas Cranath maalasi muotokuvat Lutherista ja hänen vaimostaan kuten sen ajan kuninkaallisistakin.


Pakkoaviolitot ja naittajat olivat tavallinen ilmiö keskiajan yhteiskunnassa. Useimmiten vanhemmat kuuntelivat kuitenkin lastensa toiveita. Aivan oman lukunsa muodostavat lapsiavioliitot, jotka olivat yleisiä kuninkaallisissa perheissä ja varakkaissa talonpoikais- ja porvarisperheissä. Haluttiiin yhdistää valtakuntia, maa-alueita ja muuta maallista mammonaa, ja tytöt ja pojat saatettiin kihlata jo kehdossa ja lähettää kasvamaan tulevan puolisonsa perheessä. Häissä saattoi aikuinen morsian kantaa sylissään aviomiestään, joka ei vielä osannut kävellä.



Skotlannin Maria,  Maria Stuart, lähetettiin Ranskan hoviin jo lapsena.  Kruunuprinssi Frans oli kihlattu jo lapsena Marian kanssa, joka oli tullut Skotlannin kuningattareksi yhdeksän kuukauden isässä.  Heidät vihittiin avioliittoon, kun Frans oli 14-vuotias ja Maria 17. Tällä avioliitolla pyrittiin yhdistämään Ranska, Skotlanti ja mahdollisesti myös Englanti. Kruunuprinssi kuoli korvatulehdukseen. Se korvatulehdus muutti historiaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti