torstai 29. marraskuuta 2012

Elisabet I kiinnostaa edelleen. Elisabet: Kultainen aikakausi


Elisabet I (1533-1603) tuli kuningattareksi nuorena naisena aivan kuten Elisabet II. Kummallakin on ollut pitkä kausi hallitsijana, ja heidän aikansa on tärkeä historian murroskausi.
Koska huomenna 30.11. 2012 on TV:ssä AVA klo 21:00 uusinta elokuvasta Elisabet - kultainen aikakausi, olen koonnut yhteen, mitä on tullut kirjoittetua Elisabetista : tässä blogissa ja Blogisisko-blogissani.
Blogisisko-blogin Elisabet: Kultainen aikakausi (vaikutelmia elokuvasta ensimmäisekllä kerralla ja toisella kerralla katsottuna ja kokemus elokuvan arvioijana olosta TV:ssä)
Klikkaa vaikkapa hakusanaa 'Elisabet I' lukeaksesi tämän blogin kirjoituksia.
Jos luet vain yhden kirjoituksen, lue tämä.


Elizabeth I

Elisabetista ilmestyy koko ajan uusia kirjoja.

Renessanssipeli renessanssiasussa Turun linnassa

Kaponieeri: Pelilauantain 27.10. tunnelmia Turun linnassa: Kuten täällä lupasin, pelattiin Turun linan sisäänkäynnin yläaulassa viime lauantaina näytösluonteisesti strategialautapeliä Age of  Renais...

Himmeli

Himmeli by Anna Amnell
Himmeli, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Himmelin alkuperänä lienee taivaskatos, jota käytettiin keskiajan ja renessansin aikana juhlatilaisuuksisssa. Kuninkaallisissa juhlissa se saattoi olla kultakangasta ja maalauksin ja koruompelein koristettu.

Troels-Lundin historiateoksen mukaan myös protestanttisissa häissä käytettiin ennen hääkatosta, kangasta jota pidettiin hääparin yläpuolella.

'Himmeli' (takkrona av halm; Weihnachtsschmuck aus Roggenstroh) is an old medieval Christmas decoration made of straw.

Himmeli's origin is perhaps the canopy, a decoration that was used to symbolize sky (Swedish 'himmel' =sky, heaven) in Medieval and Renaissance festivities. A canopy is still used in Greek Orthodox weddings in Finland.


'Himmeli', a modern sculpture where you can see the basic module of 'himmeli'.

PICTURES of how to make a 'himmeli'. Himmeli Instructions (in Finnish). Täydellinen himmelisivu. Tuula Taivassalo, Perhonjokilaakson kansalaisopisto. Arts and Crafts in Europe.

An easy instruction of 'himmeli'? Jus a few drawings tell it. By Girl Scouts. Partiolaisten ohje suomeksi.

You need an amazing amount of straw (e.g. rice straw) to make a large himmeli. You can practice by using plastic straws to make a colourful 'himmeli' for children's room.

Himmeli and other Finnish Christmas decorations. Everything about Finnish Christmas. Recipes.

maanantai 26. marraskuuta 2012

Hieno ovi Prahassa

Ovi Prahassa by Anna Amnell
Ovi Prahassa, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Photo: Mimi Amnell
iso koko/a larger size
the original photo is here

perjantai 16. marraskuuta 2012

Onnittelut Kaponieeri-blogille

koristeomenapuu

Eräs suosikkiblogeistani on saanut vuoden 2012 Paras historiablogi-palkinnon. Paljon onnea Turun museokeskuksen tutkijalle Kari Hintsalalle, joka on Kaponieerin kirjoittaja. Kaponieeriin on pysyvä linkki tämän blogin sivupalkissa. Lue asiantuntijan kirjoituksia ja katso kiinnostavia kuvia.
Olin Pietarissa lokakuun lopun ja marraskuun alun, jolloin palkinto myönnettiin, joten tämä on myöhästynyt onnittelu. Kukat ovat Turun linnassa kuvattuja.

maanantai 12. marraskuuta 2012

Anne ja Sibylle Cleves


Anne Cleves naitettiin Englannin Henrik VIII:lle, mutta kuningas hylkäsi hänet. Syyksi on sanottu, että Anne oli ruma ja lihava. Todellisuudessa Anne oli hoikka ja kauniskasvoinen.  Syynä taisi olla ennemminkin yhteisen kielen ja kulttuurin puuttuminen. 
Clevesin herttuan tytär Anne oli kasvatettu saksalaiseen luterilaiseen tapaan hyväksi vaimoksi, joka teki käsitöitä, oli hyväkäytöksinen ja ystävällinen sekä osasi lukea ja kirjoittaa saksaa. Hänellä ei ollut monipuolista sivistystä niin kuin Henrikillä. Ehkä hänen vakavuutensa ei miellyttänyt kevytmielistä kuningasta. Anne ei alkuunkaan ymmärtänyt Henrikin ronskia huumoria.
Sen ajan kuninkaallisten piirien tyyliin Henrik oli valinnut Annen Hans Holbein nuoremman maalaaman muotokuvan perusteella. Tuon ajan naiset ovatkin meille tuttuja kuuluisien ja lahjakkaiden taitelijoiden töiden vuoksi. 
Toinen merkittävä saksalainen taidemaalari Lucas von Cranach vanhempi maalasi monia muotokuvia Annen sisaresta, Saksin vaaliruhtinaan vaimosta ja hänen poikansa Lucas von Cranach nuorempi esimerkiksi Katariina Jagellonicasta.
Henrik VIII:n vaimot: Katariina Aragonilainen (hylätty), Anne Boleyn (teloitettu), Jane Seymor (kuoli lapsivuoteeseen synnytettyään pojan), Anne Cleves (hylätty), Catherine Howard (teloitettu),  Catherine Parr (vastoin tahtoaan Henrikille naitettu Catherine oli kärsivällinen hoitaja sairaalloiselle ja kuolevalle Henrikille).

Annen sisarella oli parempi onni. Hänestä tuli Saksin vaaliruhtinaan Johan Fredrik I:n vaimo, hän eli Wittenbergissä ja synnyttti neljä poikaa. Kuvan maalaus neljätoistavuotiaasta morsiamesta on Lucas Cranach vanhemman tekemä. Cranach  asui myös Wittenbergissä. Klikkaa hakusanoja ja lue lisää ja katso kuvia.

perjantai 9. marraskuuta 2012

Kyynärän mittainen tyttö ja Pako Tallinnaan äänikirjoina

Sekä "Kyynärän mittainen tyttö" että "Pako Tallinnaan" ovat Celian äänikirjastossa . Samoin "Lucia ja Luka."
Lue lisää tästä blogista
https://amnellinlucia.blogspot.com/2018/02/lucia-olavintytar-kirjat-celian.html