tiistai 26. lokakuuta 2010

Wittenberg ennen ja nyt 1


Hamlet opiskeli Wittenbergissä. Siellä opiskelivat myös Mikael Agricola ja monet  muut suomalaiset pojat 1500-luvulla.

Sota tuhosi suuren osan Saksan kauniista keskiaikaisista kaupungeista, mutta Wittenberg säästyi. Liittoutuneet päättivät, että Lutherin (1483-1546) kaupunkia ei saa hävittää. Olihan Luther paitsi uskonpuhdistaja myös merkittävä kirjailija ja kääntäjä kuten  Mikael Agricolakin.

Olen menossa Berliiniin kahdeksi viikoksi marraskuun alussa ja teen ainakin yhden matkan Wittenbergiin. Haluan nähdä 1500-luvun taloja ja maalauksia. Keskityn Wittenbergissä (ja Berliinin museoissa) sellaisiin kohteisiin, joita voin  käyttää kirjoittaessani historiallista lasten- ja nuortenkirjaa, kolmatta osaa Lucia Olavintyttären eli Kyynärän mittaisen tytön seikkailuihin.  Kirjan ajankohta on 1562-1563, joten Lutheria ei Wittenbergissä enää näy, mutta talo on tallella, ja on edelleen vuonna 2010. Aion kurkistella myös keittiöön, jos siitä on jotain jäljellä.

Wittenberg sijaitsee sadan kilometrin päässä Berliinistä, joten sinne voi tehdä päivämatkan ja tutustua 1500-lukuun. Toivon, että löydän muitakin kohteita samasta aikakaudesta.

Hakusanalla 'Berliini ' ,'Wittenberg', 'Saksan matka' löytyvät Saksan matkalla tehdyt kuvat ja kirjoitukset.
Kuvia Luther -talosta virallisilta sivuilta - Valokuvaaminen oli kiellettyä talon sisällä.

1 kommentti:

  1. Viivyimme Wittenbergissä kolme päivää. Hotelli oli Lucas Cranachin talon (ja apteekin) naapurissa.

    Lutherin talon keittiöstä sai hyvän kuvan, sillä siitä oli erikoisnäyttely miniatyyrimallein Luther-talon alakerrassa.

    VastaaPoista