torstai 22. huhtikuuta 2010

Tarinoiden Helsinki: Hans van Sanden ja Kyynärän mittainen tyttö

Lucia_2006_00049

Kuvitus: Matti Amnell

Hans van Sanden todellienn historian henkilö kirjassani

Lucia Olavintytär ja Margareta Martintytär asuvat 1500-luvulla Vanhassa Helsingissä. Siellä asuu myös rikas hollantilainen kauppias Hans van Sanden. Kirjassani häntä sanotaan takanapäin tuttavallisesti Suola-Santuksi, sillä hän on rikastunut kaupankäynnillä, ja suolaahan laivoissa kuljetettiin usein. Se tuo myös aateliselta vaikuttavan nimen tutummaksi.

Hans van Sanden on Lucian ystävän Margareta Martintyttären vanhempien ystävä, 13-vuotiaalle Margaretalle Hans-setä, joka tuo Margaretalle tuliaisia matkoiltaan, mm luusta valmistetun miniatyyrikelkan (joka mainittiin eräässä historiallisessa teoksessa sopivasti!). Margaretan äitipuoli Hebla Heikintytär on ihastunut komeaan van Sandeniin ja on mustasukkainen kauniille tytärpuolelleen, vaikka van Sanden kohtelee tätä täysin lapsena. Siitäpä tuleekin oiva motiivi yrittää naittaa Margareta sopivalle vanhalle miehelle, kun Heblan aviomies Martti Lyypekkiläinen kuolee. Margareta ei kuitenkaan taivu, vaan pakenee.

Lucia ja Margareta ovat kuvitteellisia henkilöitä, jotka ovat syntyneet mielikuvituksessani. Mutta Hans von Sanden oli todellinen henkilö. Hänestä tiedetään moniakin asioita, ja hänen hautakivensä on Vanhassa Helsingissä. Liityn Soisalon-Soinisten kuvitelmaan, että hän oli pitkä ja komea mies. Tällä on myös reaalista taustaa, sillä kaikki tuntemani hollantilaiset miehet ovat olleet pitkiä ja laihoja. Amsterdamin taidemuseoiden seinillä katselevat kuitenkin erittäin tukevat ihmiset. Mutta he ovat vanhempia kuin Hans, ja ehkä heillä oli sen ajan ihmisten tapaan paljon vaatetta päällä sisälläkin, sillä huoneet olivat kylmiä ja vetoisia.

Hans van Sanden oli varakas helsinkiläinen kauppias. Hän oli tullut Hollannista Ruotsiin  ja siirtynyt Helsinkin kuten muutamat muutkin ulkomaalaiset kauppiaat, kun Kustaa Vaasa perusti kaupungin Tallinnalle kijlpailijaksi.

Margareta on tekevinään kapioita, ja Lucia viihdyttää ystäväänsä soitolla.
Kuvat: Matti Amnell kirjastani Pako Tallinnaan (2006 Lasten Keskus) , joka mainitaan Tarinoiden Helsinki -sivuilla. Ks linkki kirjoituksen alusta. Poikani Matti Amnell on opiskellut taidetta Torontossa ja Pariisissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti