sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Turun linna 1562- 1563

Matti Amnell: Turun linna lumessa

Turun linna vuonna 1562-1563. Pyöreää tornia ei vielä ollut. Kuva: Matti Amnell. Kuvitusta Anna Amnellin kirjaan: Lucia ja Luka 2013
Turun linnan loistoaikaa oli varsinkin talvikausi 1562- 1563. Joulukuussa toi Suomen herttua Juhana puolisonsa, edesmenneen Puolan kuninkaan Sigismund I:n tyttären, Puolan silloisen kuninkaan Sigismund II:n sisaren Katariina Jagellonican linnan valtiattareksi. Kirjani Lucia ja Luka (2013) kertoo tästä ajasta Turussa.Turku sai kokea ylellistä eurooppalaista renessanssin elämää. Katariina toi myötäjäisinään kultaa ja hopeaa, kalliita kankaita, hienoja vaatteita ja runsaslukuisen puolalaisen hoviväen. Muutama vuosi aikaisemmin oli Juhana ollut Englannissa, jossa hän oli kosimassa nuorta Elisabet-kuningatarta veljelleen Erikille puolisoksi. Turkuun kertyi vaikutteita monesta maasta.


Turku Castle

Joulu oli 1500-luvulla juhla-aikaa, jota vietettiin monta päivää. Se tarjosi kevennystä raskaaseen arkeen kaikille yhteiskuntaluokille. Turussa alkoi juhlien aika, jonka vaikutus tuntuu edelleen Suomessa. Muistellaan Juhanan ja Katariinan huoneiden sisustusta ja hovin ruokia, varsinkin ihmeellistä ruokailuvälinettä, haarukkaa, jonka Katariinan sanotaan tuoneen Suomeen. Väitetään, että sitä ei oltu tunnettu Suomessa aikaisemmin. Olikohan niin? Olivathan suomalaiset opiskelleet ja matkustelleet Euroopassa. Turun hovin juhliin vaikuttivat varmaan sekä Juhanan että Katariinan kokemukset siitä, mitä kuuluu hovielämään.

Klikkaa sanaa Katariina, niin näet toisenkin kuvan Katariinasta sekä Katariina- paperinuken, jolla on 1500-luvun puolivälin asu. Ja täällä tytön ja naisen asu, jotka ompelin (Renaissance girl's/ lady's dress)

Turun hovin juhlat


2 kommenttia:

  1. Katarina Jagellonica oli Puolan kuninkaan tytär, ei sisar

    VastaaPoista
  2. Katarina oli toki Sigismund I:n tytär, mutta kun hän avioitui vuonna 1562 Juhanan kanssa, hänen isänsä oli jo kuollut ja hänen veljensä, Sigismund II oli kuninkaana.

    VastaaPoista