maanantai 5. tammikuuta 2009

Turvekattoinen rakennus

Kuvia Multialta -blogissa on useita kuvia turvekattoisesta saunasta. Tuo saunarakennus on muuten moderni, siinä on kuisti ja lasi-ikkuna, mutta katto on samanlainen, kuin se olisi voinut olla 1500-luvulla vaikkapa Vantaankosken lähellä sijainneen Helsingin taloissa. Helsingin katoilla söivät vuohet kesäisin ruohoa. Kattoihin oli voitu käyttää muitakin materiaaleja.

Multian saunassa on myös savupiippu, joten se ei ole savusauna. Suurin osa 1500-luvun Helsingin taloistakin oli jo varustettu savupiipuilla, mutta sisäänlämpiäviä talojakin oli laitakaupungilla. Niitähän oli Suomessa vielä 1900-luvullakin. Isovanhemmillanikin oli talo, joka oli rakennettu sisäänlämpiävän talon hirsistä. Huoneet olivat hyvin korkeita ja komeita tummine hirsineen, kertoi nuorin tätini. Troels-Lund kirjoittaa historiasarjansa eräässä osassa, että sisäänlämpiävässä talossa oli varmaankin hyvin tunnelmallista illalla, kun tähdet näkyivät avoimesta kattoaukosta.

Minulla ei ole mitään muistikuvaa siitä isovanhempieni talosta, vaikka olen ollut siinä pienenä lapsena. Sama tätini on kertonut käyneensä lapsena, siis joskus 1930-luvulla, sisäänlämpiävässä talossa, jossa oli lisäksi maalattia. Sileäksi poljettu lattia tuntui hänen kertomansa mukaan silkkimäisen pehmeältä lapsen paljaiden jalkojen alla.

Näin ensi kerran turvekattoisen talon Alastarolla, Lounais-Suomessa. Talo oli tekstiilitaiteilijan työhuone, hyvin kaunis kuten on tuo turvekattoinen saunakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti