keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Keskiajalla: katto

DSC00846

Pala olkikattoa kuvattu Zagrebin kaupunginmuseossa. Ihmiskunnan vanhin tapa suojata asumusta lienee ollut sen peittäminen luonnosta löytyvällä materiaalilla, kuivilla oljilla, kaisloilla, kanervilla jne. Wikipedian Thatching -artikkeli ja sen ruotsinkielinen versio kertovat eri kulttuurien käyttämistä kattotyyleistä (esim. Japani).

Sekä Kyynärän mittainen tyttö että Pako Tallinnaan sisältävat kuvia olkikattoisista taloista, jotka kuvittaja Matti Amnell on piirtänyt kunkin ajan ja paikan mukaisiksi.Virolainen kalastajien talo. Esikuvana ovat olleet Rocca al Maren ulkomuseossa Tallinnassa olevat talot. Kävin kuuntelemassa Espoon työväen opistolla luentosarjan 1500-luvun Espoosta ja luennoitsijan mukaan suomalaisetkin talot olivat samantyylisiä kuin vastaavat talot Ruotsissa ja Virossa, jossa niitä on ollut myöhään.
Englannin vanhan Suomaan lähellä jonkin matkaa Cambridgestä oleva talo, jossa Lucia Olavintytär ja hänen kidnappaajansa yöpyvät. Olkikattoisia taloja on sekä 1500-luvun kuvissa että nyky-Englannissa.

Tämän päivän Englannissa olkikattoinen talo on suosittu sivistyneissä piireissä, sillä siinä on historiaa. Vakuutusyhtiöt eivät pidä olkikatoista, sillä ne syttyvät helposti tuleen. Näin viimeksi hienon olkikattoisen englantilaisen talon Hiltonissa Cambridgen lähellä. Olkikatto näyttää läheltä sekavalta, ja sitä suojataan nykyään reunoilta kanaverkolla tms. Kauemmaksi näky on juhlallinen ja samalla kodikas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti