perjantai 6. kesäkuuta 2008

Lyhytkasvuisuus taiteessa

Iron maidens in Esplanade Park, Helsinki

Kun otin tänään Googlen esille, ilahduin kun siinä oli teemakuvana Velasquezin kuuluisa maalaus Las Meninas (Hovinaisia 1656). Velasquez on itsekin mukana maalauksessa, katsoo maalauksessa olevasta peilistä meihin katsojiin päin. Toinenkin henkilö katsoo suoraan meihin nimittäin Maria Barbola, lyhytkasvuinen hovinainen. Hänen vieressään on vielä pienikokoisempi henkilö, nuori hovimies suuren koiran vieressä.

Taiteessa on esitetty kaikkina aikoina myös lyhytkasvuisia ihmisiä. He olivat Egyptin faaraoiden hovissa hyvin arvostettuja, he ovat mukana 1800-luvulle asti juhlia kuvaavissa maalauksissa korostamassa tilanteen ainutlaatuisuutta. He ovat ylellisissä hovipuvuissa ikään kuin kuninkaallisten perheenjäseninä.

Velasquezin maalauksessa on tavallinen päivä Espanjan kuninkaan perheessä. Ainutlaatuista on tietenkin se, että heistä tehdään maalaus. Kuningas ja kuningatar tarkkailevat tilannnetta oikealta, taustalta, hämärästi kuvattuina.

Espanjan hovissa olikin Velasquezin aikana hyvin paljon lyhytkasvuisia hoviväen joukossa, ja Velasquez maalasi monta hienoa muotokuvaa heistä.

Ks valokuvani postmodernista Las Meninas -taideteoksesta, joka oli kesällä 2007 näytteillä Helsingissä Esplanadin puistossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti