keskiviikko 10. tammikuuta 2007

Kirja-arvosteluja: Pako Tallinnaan

Natalia Laurila ja muita :

Laurila, Natalia: Neuvokkaat lapset pakenevat TallinnaanAnna Amnell: Pako Tallinnaan. 2006 Lasten Keskus. Kuvitus: Matti AmnellEnsimmäinen kirja-arvostelu on aina jännittävä. Tänä vuonna kirjani ilmestyi aika myöhään, juuri ja juuri Helsingin kirjamessuille. Arvelin jo, että kukaan ei arvostelisi sitä ennen joulua. Mutta ainakin yksi ehti jo marraskuun puolelle.

Toimittaja Natalia Laurila kirjoittaa mm:

"Orvolla Maragaretalla on kiire karkuun äitipuolen valitsemaa sulhasta, joka voisi olla hänen isänsä. Margaretalla on sitä paitsi salainen poikaystävä. On mukavaa seurata vaihteeksi viatonta ja idealistista teiniromanssia.

Menneisyydestä löytyy paljon rumaa, jolta lapsilukijan soisi säästyvän. Amnell on samaa mieltä. Hän ei juutu selvittelemään kamaluuksia, eikä muutenkaan jämähdä historiallisen nippelitiedon selostamiseen. Pienikään lukija ei ehdi kyllästyä."

Natalia Laurila: "Neuvokkaat lapset pakenevat Tallinnaan". Anna Amnell: Pako Tallinnaan. Lasten Keskus 2006. 136 sivua. Vihdin Uutiset, sunnuntaina 26. marraskuuta 2006, sivu 5.

Hesari ilahdutti kirja-arvostelulla  Kiitos Hesari ja Vilma!

Lasten- ja nuortenkirjoista julkaistaan vähän arvosteluja. Jokainen arvostelu on juhlaa nuortenkirjailijalle. 1500-lukua kuvaavasta "Kyynärän mittaisesta tytöstä" ei ole ollut Hesarissa muuta kuin nimi sen vuoden syksyn (2004) uusien kirjojen luettelossa. Siksipä ilahduin kovasti, kun näin Harry Potter -kuumeen ollessa kovimmillaan arvostelun Lucian uusista seikkailuista eli kirjastani "Pako Tallinnaan". Ja paikkakin on paras mahdollinen - sarjakuvien vieressä Lasten osastossa.

Arvostelijana on Vilma Ruoho, joka edustaa niitä henkilöitä, joille ensisijaisesti kirjoitan. Vilma on 13-vuotias tyttö. Niin kuin aina hyvässä kritiikissä hän kertoo ensin kirjasta ja esittää sitten loppuarvion. En ole koskaan ilahtunut näin paljon kritiikistä. Viimeisessä kappaleessa Vilma kirjoittaa:

" Anna Amnellin kirja Pako Tallinnaan on vauhdikas, eikä toimintaa puuttu. Huono puoli on se, että kirja on liian lyhyt [!]ja nopeasti luettava."

Lisää tällaisia arvosteluja. Nyt lähtee varmaan kolmas osa Lucian seikkailuista vauhtiin tosissaan.

Vilma kirjoittaa: "Kirja sopii ikäisilleni ja nuoremmille, koska teksti on suurta ja kuvia paljon. Suosittelen kirjaa historiasta kiinnostuneille ja pienestä jännityksestä pitäville."

Kiitos, Vilma

Teresia Volotinen

Nuortenkirjallisuuden asiantuntija Teresia Volotinen kirjoittaa kirjastani Virikkeitä-lehdessä (Virikkeitä 4/2006)

"Anna Amnell on historiallisen lasten- ja nuortenromaanin taitaja, joka tarjoaa lukijoilleen sekä autenttisuutta, romantiikkaa että jännitystä, mutta ottaa selkeän kriittisesti kantaa myös siihen, että 1500-luvulla tytöt saatettiin naittaa hyvin nuorina. Kirjan lopussa on vielä hyvä lähdekirjallisuusluettelo sekä sanasto, joista kummastakin on erinomaista hyötyä. --

Kaiken kaikkiaan teosta lukiessa huomaa, että Amnell on tarkkaan perehtynyt paikallishistorian lisäksi Ruotsin historiaan. Hän nivoo faktatiedon luontevasti romaaniin. Kirjan kuvitus on Matti Amnellin, ja siitä kuvastuu historiallisen tiedon hyödyntäminen.--"

Volotinen, Teresia. Arvostelu kirjasta Pako Tallinnaan. Virikkeitä 4/2006, 45-46.

Tämähän oli kuin joululahja. Ja vielä tämäkin rusettina paketin päällä:
"Toivottavasti saamme tulevaisuudessa lukea lisää Luciasta ja hänen seikkailuistaan."

Lue myös tämä. Virikkeitä-lehti:

"Virikkeitä lehtensä myötä IBBY Finland tukee lapsille ja nuorille suunnatun kirjallisuuden, kuvitustaiteen, kuten koko lasten- ja nuortenkulttuurin tekijöiden verkostumista niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti kansainvälisessä IBBY-verkostossa. Voiko sen haasteellisemmaksi kulttuurilehden tehtävä enää tulla?" kirjoittaa Virikkeitä-lehden päätoimittaja Kaarina Kolu." (6)

Jatkuvaa menestystä - ja valtion tukea Virikkeitä-lehdelle ja muille kulttuurilehdille!

Halonen, Hanni [3.11.2005 Vantaan Lauri esitteli Hanni Halosen: "15-vuotias luki syksyn kotimaisia nuortenkirjoja.." ]

17-vuotias Hanni Halonen kirjoittaa 22.2.2007 Vantaan Laurissa kirjastani Pako Tallinnaan otsikolla: Itseensä uskojia:

Itseensä uskojia
Anna Amnell: Pako Tallinnaan.
Lasten keskus 2006.
On vuosi 1562. Kaksi tyttöä, kaunis Margareta ja hänen ystävänsä Lucia, sekä Margaretan serkkupoika Vilppu pakenevat kirjan nimen mukaisesti Tallinnaan, kun Margareta aiotaan naittaa rikkaalle ulkomaiselle kauppiaalle.
Matkan varrella tapahtuu monenlaista ja lukijalle esitellään 1500-luvun Helsinkiä ja Tallinnaa. Törmätäänpä matkalla Juhana Herttuaan ja Katariina Jagellonicaankin.
Pako Tallinnaan kertoo ystävyydestä ja ystävien välisestä luottamuksesta, sekä rohkeudesta ja itseensä uskomisesta. Se on itsenäinen jatko-osa Kyynärän mittainen tyttö –kirjaan. Vaikka kirjan päähenkilöt ovat jo 13–14-vuotiaita, kirja sopii parhaiten ala-asteikäisille. Teksti on isoa, siellä täällä vilahtaa kuvia, eikä kerronnassa tai juonessa ole turhia koukeroita. Yksinkertaisuus kuitenkin toimii, koska Anna Amnellin teksti on varsin sujuvaa eikä pahemmin töksähtele.
Vaikka Pako Tallinnaan ei ole mikään lasten- ja nuortenkirjallisuuden merkkiteos, olen iloinen, että se on kirjoitettu. Mielestäni on hienoa, että joku kirjoittaa nykyään historiallisia romaaneja lapsille. Suosittelen kirjaa kaikille ala-asteikäisille, jotka kaipaavat vaihtelua lukemiseensa."
Hanni Halonen
Hanni Halonen: Itseensä uskojia. - Kulttuuri/Nuortenkirjat. Vantaan Lauri 22.2.2007
http://www.vantaanlauri.fi/arkisto/2007-02-22/nuortenkirjat


Bloggaava runoilija ja kyläaktiivi Pohjois-Karjalasta Aili Nupponen kirjoittaa mm:

"Romaanin kieli on kaunista ja vivahteikasta, josta erityisesti pidin. Uskon, että lapset myös tykkäävät romaanin kielestä, ja oppivat uusia sanoja. Matti Amnellin piirrokset ilahduttavat kirjan monilla sivuilla lukijaa.

Helsinki oli 1500-luvulla pahainen kalastajakylä, jossa oli paljon kulkutauteja. Helsingin varakas kauppias kuolee, ja kauppiaan tytär, Margareetta, on äitipuolen toimesta joutumassa rikkaan ulkomaalaisen kauppiaan vaimoksi. Tytöt lähtevät pakoon Tallinnaan erään pojan seurassa.

Pidin lukemastani romaanista. Aion lahjoittaa nämä nuorten romaanit lapsenlapsilleni. Uskon että hekin pitävät näistä kirjoista. Kiitos sinulle, Anna, oli ilo lukea Luciasta, ja siitä, millaista oli elää 1500-luvulla pienikasvuisena ihmisenä! "

Nupponen, Aili: Pako Tallinnaan - Aili-mummon arkea -blogi 

http://aili-mummonarkea.blogspot.fi/2014/12/anna-amnellin-romaani-pako-tallinnaan.html