keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Joulu Turun linnassa


Jouluateria Turun linnassa Juhana-herttuan aikaan.
Lucia ja Luka -kirjan alussa venetsialainen Luka ja hänen palvelijansa ja ystävänsä Leonardo ovat saapumassa Turkuun joulunajan juhlaan, joka on järjestetty Juhana-herttuan puolison, puolaisen prinsessan Katariina Jagellonican kunniaksi. Lue millaista on olla matkalla lumen ja jään maassa. 


Matti Amnell: Turun linna lumessa

Luka ja Leonardo kokevat talvisen Pohjolan kauniina ja samalla pelottavana.  Lumen ympäröimä mahtava linna ja kaupunki , jssa oli Laakson reunoilla oli sadoittain tuulimyllyjä, joiden kolina kuului kauas. 

Lue myös joulukuusi ja joulumarkkinat 1500-luvulla
http://amnellinlucia.blogspot.com/2007/12/joulukuusi-ja-joulumarkkinat-1500.html

perjantai 14. joulukuuta 2018

Lastenkirjahylly: 13. luukku: Lucia on valon ja hyvän tahdon lähetti...

Lastenkirjahylly: 13. luukku: Lucia on valon ja hyvän tahdon lähetti...: Kirsti Ellilä:  Niilon joulukoulu , 76 sivua, Raakku kustannus 2018. Jouluaiheinen sarjakuva onkin vähän harvinais...

lauantai 8. joulukuuta 2018

Lukeva Neitsyt Maria

Hans Memling: Virgin and Child

Hans Memling (1433/1435 — 1494) Virgin and Child Enthroned, 1485, Gemäldegalerie, Berlin
Photo:  Anna Amnell. 
Kaksi nykyajan väheksymää- kirja ja Jeesus-lapsi

Mary reading a book

Saint Mary reading a book.
 Keskiajan ja renessanssin maalauksissa Maria ja pyhimyksetkin lukevat kirjaa. Tämä patsas on Ljubljanassa sijaitsevan entisen luostarin pihalla. Entisen laajan puutarhan paikalla on kesäteatteri.

torstai 15. marraskuuta 2018

Lucia ja Luka-kirjasta sanottua


Tilaa ajoissa, jotta saat tämän jouluksi.

Oletko jo löytänyt kirjani Lucia ja Luka? Lue Grönholmin alio Turun Sanomista: " Mutta aivan viime vuosien uutuuksiin kuuluu teos, joka ei ole saanut lainkaan niin laajaa huomiota kuin se ehdottomasti ansaitsisi. Kirja on Anna Amnellin persoonallinen ja kaikin tavoin yllättävä Lucia ja Luka (Books by Demand 2013). Sopii toivoa, että Turku-aiheisesta kirjallisuudesta kiinnostuneet vähitellen löytävät Amnellin seitsemännen romaanin."
Lucia Olavintytär elää Juhana- herttuan ajan Turussa

Myös tämä tässä blogissa

" --Amnell on eräissä kirjoituksissaan esittänyt syvän kiitollisuutensa Liisa Seppäsen arkeologiselle väitöskirjalle Rakentaminen ja kaupunkikuvan muutokset keskiajan Turussa. --

Sekä Amnellin romaanin kaupunkimaailma että Seppäsen väitöstutkimuksen aineisto osoittavat, että mielikuvat vaatimattomien savupirttien reunustamista kuraisista kaduista saavat rinnalleen aivan toisenlaisen kuvan kaupungista. Turussa kuljettiin päällystetyillä kaduilla, joita kehystivät myös useampikerroksiset tiili- ja puutalot."
Jouko Grönholm, Turun Sanomat


Grönholm, Jouko: Lucia Olavintytär elää Juhana-herttuan ajan Turussa. Turun Sanomat/alio 24.3.2016. (Jorma Grönholm on turkulainen toimittaja ja kriitikko. Hän on julkaissut muun muassa teoksen Kirjojen Turku.


maanantai 12. marraskuuta 2018

Kirjamessuilla Lucia Olavintyttären kanssa

Anna Amnell

Turusssa 2004 Anna Amnell

Lucia Olavintytär

Helsingissä vuonna 2017 eli 13 vuotta myöhemmin



Helsingissä 2017. Kirjailijaliitto pyysi kertomaan keskiajan nuorista. Laura Lähteenmäki haastattelee. Kuva: Virpi Hämeen-Anttila.

Helsingin kirjamessut sunnuntaina 29.10.2017

Helsinki 2017

Helsingin kirjamessut Laura Lähteenmäki interviews Anna Amnell

Helsinki 2017.

Turun kirjamessut toinen puoli

Lucia Turun kirjamessuilla Nuorisokirjailijoitten valokuvanäyttelyssä 2016

Helsingin kirjamessut


2015 esillä BoD:n osastolla.

Kirjamessut-Vera Wunderlich BoD

2015 esillä BoD:n osastolla Vera Wunderlichn kanssa.

Tiina Lehtineva haastattelee Anna Amnellia.
Tiina Lehtineva haastattelee Turun kirjamessuilla 2018.

Haastattelijana Terhi Rannela 2007

Terhi Rannela haastattelee Anna Amnellia vuonna 2007.
Katariina

Tuliainen Turun kirjamessuilta vuonna 2007.

Anna Amnell at the book fair in Turku 2006

Kyynärän mittaisen Lucia-nuken kanssa messulla Turussa vuonna 2006.
Pako Tallinnaan -kirja

Lucia_and_theGatehouse

1500-luvun portinvartijantalokin on ollut mukana Helsingin kirjamessuilla
Suomen kirjailijaliiton tiskillä "päivystämässä". Siitä tilanteeesta ei ole kuvaa.

Turku 2013

Turun kirjamessuilla on tullut käytyä monesti.

maanantai 29. lokakuuta 2018

Prinssi Hamletin maa

Kuva: Yle/Arena
Tanskan kuningaskunta on Euroopan nykyisistä kuningaskunnista vanhin. Vuonna 1448 valtaan tullut Kristian I oli myös Norjan ja Ruotsin kuningas. Linnoja on useita, sillä kotiseututietoiset tanskalaiset arvostavat kuninkaallisen perheen tapaa jakaa aikaansa eri puolille maata.

Kun näkee toinen toistaan ikävämpiä uutisia ja julmuuksia lehdistössä ja Internetissä on virkistävää sukeltaa pienen Tanskan kodikkaaseen tyylikkyyteen ja välillä hyvinkin dramaattiseen historiaan ja koko Eurooopan historian tragedioihin Euroopan vanhimman monarkian Tanskan historiallisten linnojen ja niissä käyneiden virallisten vieraiden kautta. 


Oppaana on Tanskan sivistynyt kuningatar Margareeta. Viimeiseksi jää kuva kuningattaresta keinumassa lapsuutensa pihakeinussa. Suosittelen koko sarjaa katsottavaksi yhdellä kertaa. Se on kuin matka. YLE/Areena/Kulttuuri Tanskan kuninkaalliset linnat  tai
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/05/16/tanskan-kuninkaalliset-linnat-palatsikierros-kuningatar-margareetan-seurassa?ref=ohj-articles

ks. myös https://www.spottinghistory.com/tag/medieval-castles-in-denmark/1/

torstai 11. lokakuuta 2018

Viipuri 1400-1500 -luvulla

Viipurin linna 1293


Viipurin 1293

Viipuri 1400-1500 -luvulla. Äitini isän esi-isien Viipuri oli katolinen kaupunki. Eräässä suikututkimuksessa kerrottiin, että he lahjoittivat Ala-Sommeessa olevan maatilan luostarille. Suvun pojat olivat työssä tuolla maatilalla. Missä oli luostari Ala-Sommeessa vai Viipurissa? Tämä asia on alkanut kiehtoa mielikuvitustani. Aleksandr Saksa and Panu Savolainen: The Old Cathedral of 

Viborg.http://www.glossa.fi/mirator/pdf/i-2015/theoldcathedralofviborg.pdf

Viipuri 1500-luvun alkupuolella
http://www.skhs.fi/viipuri-1500-luvun-alkupuolella/




perjantai 5. lokakuuta 2018

Turun kirjamessut historia

0-12

Teatterilaisia kirjamessuilla.

0

Tervetuloa keskiaikaan

0-8

Keskiajan poika

0-9

Keskiajan poika

0-11

pappismies


keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Vanhat sotilasnimet

P1200045

Kiertävä kirjakauppias 1500-luvulla Italiassa. Hän möi kirjoja koristaan tai olkalaukustaan kuten entisajan kiertävät venäläiset kauppiaat, joita sanottiin laukkuryssiksi. Eräässä suvussa on romanttinen runo, jonka mukaan suvun esi-isä oli komea venäläinen laukkuryssä, kiertävä kauppias. Sen voi hyvin uskoa, sillä suvussa on komeita kookkaita miehiä ja kauniita tummia naisia. Suku on Ruuskainen, ja nimi perustuu "ortodoksisiin nimiin Ondrei ja Ondruska. Suomenkieliset muodot ovat Ruuska ja Ruuskainen, joista on tietoja jo 1500-luvulta alkaen”, kertoo kirjasto. Sukunimeä on muutettu moneen kertaan.

Isoäitini äidillä oli kiinnostava sukunimi Ryth. Mietin, mitähän kieltä se olisi. Kävin sukututkimusseurassa. Siellä sanottiin heti: Tehän olette sukua presidentti Koivistolle. En uskonut asiaa, mutta virkailija antoi minulle valokopion sivusta, josta tuli ilmi, että Koivistolla oli todellakin Ryth-niminen äidinpuoleinen iisalmelainen esi-isä. En ollut koskaan kuullut puhuttavan edesmenneen presidentin savolaisista juurista. Aina puhuttiin Turusta. 

Ryth on sotilasnimi, jonka sai eräs suvun monista sotilaista ja ratsumiehistä, vuonna 1736 syntynyt 22-vuotias Klaus Ruuskainen, ”joka oli 178 cm pitkä, laiha, tummahiuksinen, raitis, hyväluontoinen”.  

Papintodistuksen mukaan iso-isoäitini Marian isä oli nimeltään Carl Ryth, syntynyt 13.3.1822 Pörsänmäellä Iisalmessa, kuollut 1866. Hänen isänsä Erik Ryth oli syntynyt 1772 (1771 ?) Iisalmella, isoisä Johan Ryth synt. 1798, kuollut 1861. Paikat olivat Vieremä, Ulmala. 

Katsoin sukututkimusta, joka oli tehty Ruuskainen-Ryth -suvusta, mutta en löytänyt omista lähisukulaisistani mitään muuta kun kuin viittaukseen tuleviin sukututkimuksiin. Erik ja Johan sieltä löytyivät. Ehkä syynä lienee se, että monet heistä muuttivat 1900-luvulla sukunimensä muotoon Ryytty. Se on sääli, sillä Ryth on hyvin harvinainen nimi.(Presidentti Mauno Koiviston viiden esipolven taulukon on tehnyt Georg Luther. Juuret vievät Iisalmelle, Partalaan ja Salahmille. Esi-isän isä: lampuoti Juho Ryth 1768-1838 s. Lapinlahti Pajujärvi, k. Vieremä Nissilä.

Täällä lisää sotilasnimistä: Sukututkimusseura Vanhat sotilasnimet
Viipurista ollaan. Alasommee, kylä keskiaikaisen Viipurin lähellä oli taas Rytkönen-sukuni kotipaikka.

sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Blogisisko ® Anna Amnell: Sukututkimus on totista hommaa

Viipurin linna 1293

Blogisisko ® Anna Amnell: Sukututkimus on totista hommaa: Kuvasin Viipurin linnan junan ikkunasta. 1200-luvulta peräisin oleva linna ja keskiajan Viipuri ja sen maaseudulla oleva talo olivat esivan...

1200-luvulta peräisin oleva linna ja keskiajan Viipuri ja sen maasedulla oleva talo olivat esivanhempieni asuinsijoja, josta 1400-luvulla syntynyt esi-isäni lähti liikkeelle ja pääty nykyiseen Savoon. Ei ole ihme, että isoisäni rakasti Viipuria. 

--Isoisäni kuului sukuun, joka eli 1500-luvullakeskiajan Viipurin seudulla ja levisi sitten eri puolille Suomea. Keskiajan Viipuri - se onkin stten kokonaan eri juttu.
P.S. Myös venäläiset ovat alkaneet teetättää DNA-testejä ja tutkia sukuaan. Sillä tulee olemaan suuri vaikutus Suomeenkin.


torstai 20. syyskuuta 2018

Albrecht Durerin talo


Albrecht Durerin talo 1500--luvulla ja nykyaikana Nurembergssä.

Kuva:  Medium Aevum. com keskiaikakasivu.

sunnuntai 9. syyskuuta 2018

keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Blogisisko ® Anna Amnell: Kommentteja: Pako Tallinnaan -äänikirja

Tallinn interior,  illustration 2006 Tämän syksyn Turun kirjamessujen teemana on Tallinna. Matti Amnellin kuvitusta kirjaani Pako Tallinnaan 2006 Lasten Keskus.


Pako Tallinnaan. Kirja-arvosteluja


Kmmentteja kirjastani.
https://blogisisko.blogspot.com/2008/12/kommentteja-pako-tallinnaan-nikirja.html


Views of Tallinn,  illustration 2006

sunnuntai 19. elokuuta 2018

UUdet värikollaasi 141: syksy ja keskiaika

old times: collage

Uudet värikollaasit 141: syksy keskiajalla
http://uudetvarikollaasit.blogspot.com/2018/08/kollaasi-141-342018.html

lauantai 11. elokuuta 2018

Etulehdet visuaalisena mediana

Lucia 2004, inside cover


Matti Amnellin etulehti Anna Amnellin kirjaan Kyynärän mittainen tyttö (2004) Lasten Keskus.

Laura Valkaman gradun Etulehdet visuaalisena mediana (Lapin yliopisto 2015)  aineistona on suomalainen kaunokirjallisuus: ” Etulehdet voivat koristaa, osoittaa kirjan kuuluvan sarjaan, tarjota informaatiota, kuljettaa tarinaa ja syventää lukijan ja kirjan välistä suhdetta.. " Valkama käsittelee kaunokirjallisuutta 1950-luvulta asti, hyvin paljon lasten- ja nuortenkirjoja.


Mukana tutkimuksessa on myös historiallinen nuortenkirjani Kyynärän mittainen tyttö (Lasten Keskus 2004) ryhmässä "teksti liittyy karttaan":
” Karttoihin liittyviä tekstejä on aineistossa monenlaisia kuten karttojakin. Vain harvoin kartta on ilman tekstiä.--Tekstissä voi olla aikamääre ('Pohjois-Eurooppa AD 1559')"
Etulehdet ”voivat tarjota informaatiota --kuljettaa tarinaa ja syventää lukijan ja kirjan välistä suhdetta --Jokainen visuaalinen etulehti antaa informaatiota kirjasta-. Ne paikantavat tapahtumat tiettyyn maantieteelliseen ja sosiaaliseen ympäristöön ja määrittävät historiallisen ajan-- kartat ovat hyvin informatiivisia --kartan avulla voi ilmaista monimutkaisiakin kuvailuja, jotka olisivat verbaalisesti mahdottomia tai käsittämättömiä."
(sivu 60)
"Länsimaisen kirjan rakenteen vuoksi etulehti on helposti saavutettavissa. Sitä voi vilkaista milloin vain. Etulehdet ovat kirjassa pakolliset vain sidoksen osana, mutta niiden soisi olevan nykyistä useammin myös osa sisältöä ja ulkoasua", kirjoittaa tutkija..
Laura Valkama: Etulehdet visuaalisena mediana. Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Graafisen suunnittelun koulutusohjelma. Pro gradu -tutkielma 75 sivua sekä liitteet. 2012


laura_valkama_etulehdet_visuaalisena_mediana_teksti (1).pdf
Kuvat ovat painetun version lopussa olevassa liitteessä. Yllä oleva kuva ei ole kirjassa, mutta sitä käsitellään.

sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Keskiajasta ja renessanssista kiinnostuneellle


“Scholarly, fascinating, and original.” - London Times Literary Supplement
“Out of the multitude of volumes on literary criticism there arises once or twice in a generation a truly great work. Such, I believe, is this study by Mr. C.S. Lewis.” - The Observer
“The tremendous amount of information, the brilliance of the ideas, the felicitous phrasing and always delightful style, all combine to make The Allegory of Love a really outstanding contribution to medieval studies.” - Modern Language Notes

C. S. Lewis oli keskiajan ja renessanssin asiantuntija, renessanssin kirjallisuuden professori Cambridgen yliopistossa.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Veden värit: harmaa


Diokletianuksen palatsi. Split, Kroatia
Diokletianuksen palatsi, Split, Croatia

Diokletianuksen palatsi. Oikealla Johannes Kastajan patsas.
 Kroatialais-amerikkalainen kuvanveistäjä   Ivan Mestrovic: John the Baptist.  (suuri koko)
The Palace and Mausoleum of Emperor Diocletianus (katso kaikki kuvat)

Lue Blogisisko-blogistani kirjoitukset Diokletianuksen palatsista, jonka raunioille rakennetussa hotelissa saimme viettää yhden yön sattumalta. Klikkaa sanaa 'Diokletianus' kirjoituksen jälkeen ja lue lisää.(The Palace of Emperor Diocletianus, use Gioogle translation)

Värikollaasien värimalli


Uudet värikollaasit 136-veden värit 

torstai 5. heinäkuuta 2018

Medieval castle of Olavinlinna. Photos: Torun Eklund

Olavinlinna. Photo: Torun Eklund

Olavinlinna: Kuvat: Torun Eklund

Olavinlinna. Photo: Torun Eklund

Ks. Suomen Kansallismuseo

Olavinlinnan historia


lauantai 23. kesäkuuta 2018

Hattula medieval church

237 situated on the fertile plain

Juhannuksen kunniaksi maisema Hattulasta ja Hattulan kuuluisa keskiaikainen kirkko. Löysin Hattulan kirkon sivuilta, joilla esitellään Euroopan merkittävimpiä keskiaikaisia nähtävyyksiä. Ilokseni löysin sieltä myös omia kuviani, kollaasin ja kaksi sisäkuvaa.
Spotting history-The Church of the Holy Cross
https://www.spottinghistory.com/view/15/the-church-of-the-holy-cross/

In the heart of Häme (Tavastland, Finland) on a fertile plain by a lake you can find the medieval church of the Holy Cross. This church is built in the general European style.  The church is rectangular, the roof is steep. Its building material is brick, not grey stone, the most common material of Finnish medieval churches.


Hattula medieval church


Hattulan kirkko on eurooppalaista tyyliä, mutta rakennettu tiilistä eikä harmakivestä, mikä on Suomen keskiaikaisten kirkkojen tavallisin rakennusmateriaali. Katso kuvani kirkosta ja sen ympäristöstä:

Hattula Medieval Church, my photos in Flickr

Hattula church is important also in my historical novel for children An Ell-sized Girl [Kyynärän mittainen tyttö, in Finnish 2004]

Fiktiiviset ihmisryöstäjät Lieto ja Janus näkevät ensi kerran Lucian tässä kirkossa ja päättävät kidnapata hänet ja viedä hänet vakoilijaksi Elisabetin hoviin Lontooseen.