sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Adventtikalenteri: Lutherin perhe

1500-luvun joulu

1500-luvun kuuluisin perhe. Matkamuisto Wittenbergistä parin vuoden takaa. Ensimmäisestä luukusta löytyi joululeivonnainen. Hyvää adventtia! (1800-luvulla tehty maalaus)

Olen nähnyt Lutherin perheen "olohuoneen" Wittenbergissä. Se on säilytetty alkuperäisenä: Lutherin kirjoituspöytä, korkea kaakeliuuni nurkassa, kattomaalaukset, seiniä peittävät koristemaalatut panelit ja seinävieruspenkit, joissa yhdessä ryhmässä on käsinoja. Tuoleja oli siihen aikaan vähän.

Nykyään tiedämme, että joulukuusia oli jo aikaisin keski-Euroopassa. (mm Tallinnassa 1441, ks kommentit) Niitä saattoi olla kaupungin torilla tai kirkon vieressä. Sitä en tiedä, oliko niitä kodeissa. Tuon tyylin pitää joulukuusi pöydällä vei prinssi Albert Englantiin mennessään naimisiin kuningatar Viktorian kanssa. Koristeina näyttää olevan rinkeleitä. Samantyyppisen kuusen olen nähnyt Yhdysvalloissa museossa, jossa kerrotaan saksalaisten siirtolaisten elämästä Amerikassa 1800-luvulla.

Kuvan henkilöillä on tyypilliset 1500-luvun alkupuolen asut. Muotihan vaihteli paikkakunnittainkin tuohon aikaan. Lutherilla on oppineen asu, jollaista käyttivät vanhemmat miehet vielä paljon myöhemminkin ja jota näkee vielä nykyäänkin pappien Luther-talarit, mustat leveät kaavut.

Pienellä pojalla on leikkihevonen ja rattaat. Nykyään tiedämme, että sen ajan lapsilla oli leluja. Luther oli lapsirakas perheenisä, joka kertoi lapsilleen tarinoita ja lauloi heille.
(Hienoja kattomaalauksia myös Lucas Cranachin talossa)

IMG_9772

Ensimmäisestä luukusta löytyi joululeivonnainen.

3 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kalenterin luukusta! Mukavaa joulun odotusta.

    VastaaPoista
  2. Hyvää joulun odotusta, Mekuru.:)

    VastaaPoista
  3. Turun Museokeskuksen tutkijat muistavat heti Facebookissa, missä kuusia oli keskiajalla. Salme Kotivuori: "Tallinnassa taisi olla joulukuusi jo 1441. Riikakin kilpailee ensimmäisen joulukuusen tittelistä. Mutta olivatkos ne samaa valtakuntaa saksalaisen ritarikunnan alaisena?"
    Kari Hintsala muistaa, missä kerrotaan. http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_tree#Early_evidence
    Liitän Wikpedia-linkin tekstin puolellekin.

    VastaaPoista