Kävin kerran tuohikirjoitusseminaarin. Kurssi järjestettiin Helsingin Yliopiston slaavilaisen filologian laitoksella ja siellä käsiteltiin Novgorodin kulttuuria laajemminkin: historiaa, rakennuksia, ja luennoitsijalla oli esillä paljon kuvateoksia, joita sai selata. Mukana oli arkeologi, historioitsijoita, mm nainen, joka teki väitöskirjaa Novgorodista. Se oli eräs mielenkiintoisimmista kursseista, joita olen käynyt koskaan, vaikka en osaa muuta kuin aivan alkeita venäjästä. Siellä sai kysellä.
Muistaakseni muste saatiin tuhkasta. Tammentuhkaa on ainakin käytetty keskiajalla musteen materiaalina. Millaisia viestejä tuohelle oli kirjoitettu? Vaikkapa: "Tule ruispellon laitaan vähän ennen auringonlaskua". Meille kerrottiin siellä Novgorod-seminaarissa, ja samaa kertoo myös WikipediAn artikkeli: myös nuoret ihmiset lähettelivät toisilleen viestejä tuohirullalle kirjoittaen.
Kuinka laajaa oli luku-ja kirjoitustaito Novgorodissa? Siitä ei tainnut olla puhetta. Tai se osuus tapahtui venäjäksi. Ainakin kauppiaat ja heidän kirjurinsa osasivat kirjoittaa esimerkiksi Turussa 1500-luvulla.
Tuohikirjoitustutkimus
http://www.schaeken.nl/lu/research/index.htm
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti