maanantai 17. elokuuta 2020

Lucia Olavintytär -kirjat

IMG_6174

Jos haluat tietää millaista oli 1500-luvulla, lue Luciasta, 80 cm pitkästä tytöstä, joka osasi soittaa luuttua ja laulaa. Lucia ryöstetään kotoaan Hattulasta Hämeen linnan läheltä ja viedään Englantiin. Lontoossa hän laulaa kuningatar Elisabetille.
Kirjojeni kannet kahteen ensimmäiseen kirjaan ja kuvituksen teki poikani Matti Amnell, joka oli siihen aikaan opiskelija.







lauantai 15. elokuuta 2020

Vanha Tukholma


Kun korona on ohi ja matkustat Tukholmaan, mene kävelemään Vanhaan kaupunkiin. Siihen asti seuraa netissä.

http://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/
museon sivut
https://medeltidsmuseet.stockholm.se/kalendarium/2020/08/16/medeltidsvandring-i-gamla-stan/

perjantai 14. elokuuta 2020

Lucia Olavintytär



Lucia Olavintytär -nukke, jolle tein vaatteet.
https://www.flickr.com/photos/amnellanna/10264070864/lightbox/

lauantai 8. elokuuta 2020

Hoikka vyötärö keskiajalla

 


Hoikka vyötärö oli nähtävästi arvostettu ennenkin. Ranskan kuningas Philip, hänen hoikka kuningattarensa Bertha ja kaksi vanhinta lasta tytär ja poika joka oli kuninkaana tunnettu nimellä Ludvig Lihava.




sunnuntai 2. elokuuta 2020

Viipurin kulttuurihistoriaa Ruotsin ajalla


Arki, kirkko, artefakti. Viipurin kulttuurihistoriaa Ruotsin ajalla (n.1300-1719). Toim. Petri Karonen
Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura
Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran Toimitteita 19
s.l. 2017, 229 s.

 

Arki, kirkkhttps://www.tiedekirja.fi/default/arki-kirkko-artefakti.html


"Viipurin linna ja sen suojiin rakentunut kaupunki olivat sekä aikalaisille että myöhemmin suomalaisten itseymmärrykselle keskeisiä paikkoja. Antologiassa Arki, kirkko, artefakti eri tieteenalojen asiantuntijat käsittelevät monikulttuurisen ja -kielisen Viipurin historiaa niin henkisen kuin materiaalisen kulttuurin näkökulmista keskiajalta 1700-luvun alkuun. Aiheet liittyvät kirkolliseen ja sivistyselämään, hengellisiin ja maallisiin instituutioihin ja organisaatioihin sekä arjen esineelliseen maailmaan aina yksittäisiin viipurilaisiin toimijoihin asti. Tekstejä yhdistää pyrkimys sekä ymmärtää että selittää tutkittavia ilmiöitä. Yksittäiset ja kollektiiviset toimijat liitetään laajempaan kokonaisuuteen, jonka tässä tapauksessa muodostaa yhtäältä paikallisesti Viipurin linna ja kaupunkiyhteisö ja toisaalta yhteisöjä ympäröivä ja aikakaudella Itämeren piirissä voimakkaasti vahvistunut ruotsalainen valtiovalta. Antologian monitieteinen kirjoittajaryhmä koostuu arkeologian, historiantutkimuksen, kirkkohistorian, taidehistorian ja teatteritieteen asiantuntijoista."