maanantai 25. helmikuuta 2013

Taloja

My kitchen by Anna Amnell
My kitchen, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Hollantilaisia miniatyyritaloja

Woburn Abbey

Woburn Abbey by Anna Amnell
Woburn Abbey, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Kirpputorilta ostettu ruskea fasaanivati vie 1500-luvun historiaan. Woburn Abbey on entinen sistersiläisluostari, jonka Henrik VIII lakkautettuaan luostarit antoi vuonna 1547 John Russelille, 1. Bedfordin herttualle.


Nykyinen rakennus on 1700-luvulta, rakennettu vanhaan tyyliin. 7. herttuan vaimo Anne aloitti "kello viiden teen" tradition.

Woburn Abbey oli aikaisemmin sistersiläisluostari (perustettu 1145). Kun Henrik VIII katkaisi välinsä katoliseen kirkkoon ja hävitti luostarit, hän antoi entisiä luostareita suosikeilleen. John Russel,  1. Bedfordin herttua sai Woburn Abbeyn. Sillä on ollut monenlaisia vaiheita, mm paha homevaurio, jonka vuoksi puolet linnaa jouduttiin hävittämään, mutta se on säilynyt Bedfordin herttuoilla.  13. Bedfordin herttua perusti safaripuiston linnan maille, jotta pystyisi säilyttämään sen suvullaan. Woburn Abbeya on käytetty monissa elokuvissa ja TV-sarjoissa.  Woburn Abbeyssä on loistavat taidekokoelmat. Siellä on mm kuuluisa Elisabet I:n  Armada-muotokuva.




sunnuntai 17. helmikuuta 2013

1500-luvun kaakeliuuni



museo, Zagreb. Kuvattu Zagrebilaisessa museossa, jossa kuvaaminen oli sallittua.
Myös Lutherin työhuoneessa Wittenbergissä on valtavan suuri kaakeliuuni. Valitettavasti siellä ei saanut valokuvata.

Luettavaa historiasta

books by Anna Amnell
books, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Minulla on paljon kirjoja keskiajasta ja 1500-luvusta. Onneksi osa kirjoista on niin pienikokoisia, että ne mahtuvat korkeaan ja kapeaan kirjahyllyyn eteiseen. Tässä osa niistä.

Tässä salapoliisiromaaneja ja muuta Englannin keskiajasta ja 1500-luvusta.

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Ystävänpäivä Elisabetin aikaan


Ystävänpäivää eli Pyhän Valentinnuksen päivää juhltiin 1500-luvullakin. Juhlintaan kuuluivat tanssi, lähinnä piirileikit, juhlaruoka ja parinvalintaan liittyvät leikit ja perinteet.

Paljon kuvia Elisabetin ajan eli 1500-luvun jälkipuolen ystävänpäivästä löydät valitsemalla Googlella"'elizabethan valentine's day". Näet värikkäitä leivonnaisia ja kauniita asuja.
Lue ystävänpäivästä Blogisisko-blogista.


perjantai 8. helmikuuta 2013

Talvi 1595


Winter 1595 in Franfurt am Mein
Talvi Frankfurt am Mainissa. Osia ja muuunnelmia Lucas van Valkenborchin maalauksesta, joka on Berliinissä Gemäldegalerie-taidemuseossa. Koska valokuvani oli epäselvä, otin joitain kohtia ja lisäsin vastakohtia ja värejä, jotta yksityiskohdat voisi nähdä selvemmin. Mitä havaitsemme?

Jäällä luistellaan, herrasmiehet ajavat koristeellisella reellä, naiset ovat pukeutuneet lämpimästi lähtiessään torille, palvelustyttö kantaa päänsä päällä suurta puuastiaa, jossa on jotain nestettä.
katso suuremmassa koossa/ a larger size kuva on selvempi
Alla reki!

340

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Orkideat ja 1500-luku

Orkideat ja 1500-luku by Anna Amnell
Orkideat ja 1500-luku, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Orkideat ovat kiehtoneet ihmisiä jo muinaisista ajoista lähtien. Englantilainen 1500-luvun herbalisti John Gerard piti orkideoita satyyrien ruokana. Toiset tutkijat pitivät orkideoita lääkekasveina, jotka auttoivat moneen vaivaan.
Lue lisää Orchidmanian sivuilta (engl)
Kuvassa on neljättä kuukautta kukkiva perhoskämmekkäni - eräs nykyajan suosituimmista ja helppohoitoisimmista orkideoista. Taustalla kirpputorilöytö, pieni keskiaikaista tyyliä oleva kuvakudos.
 Näin saan orkideani kukkimaan.

maanantai 4. helmikuuta 2013

Juhana-herttuan linnan kaunistuksia

Turun linnan tutkija Kari Hintsala kertoo Kaponieeri-blogissaan Juhana-herttuan linnan "tapeteista" eli kuvakudoksista, jotka koristivat Turun linnan seiniä.

Tällainen villasta ja silkistä kudottu seinävaate sekä lämmitti että kaunisti kivilinnaa ja antoi asumukselle arvokkuutta. Näistä Brysselissä valmistetuista kuvakudoksista käytettiin Juhanan aikana nimiä "täpener", "täpetter" ja "tappetzerij". Siihen aikaan sanojen, myös erisnimien oikeinkirjoitus vaihteli. Sen on voinut havaita jokainen, joka tutkii sukunsa historiaa.

Kuvakudokset eivät peittäneet seiniä kokonaan, mihin nykyajan sana 'tapetti' viittaisi. Ne ripustettiin seinälle. Ne voitiin kääriä rullalle ja viedä toiseen paikkaan. Tällaiset kudonnaiset voivat olla valtavan suuria, kuten voi nähdä suurissa museoissa.

Lisää luettava linnan seinävaatteista on täällä, ja lisää 1500-luvusta ja renessanssista samasta blogista hakusanoilla.
Kuva: Kaponieeri

perjantai 1. helmikuuta 2013

Wittenbergin kartta

Wittenberg by Anna Amnell
Wittenberg, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Vanha kaupunki