sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Vastauksia kysymyksiin Kyynärän mittainen tyttö -kirjasta

3000px-Kirjailijan -työhuone3


Historiallisen romaanin taustan tutkiminen on suuri työ. Täytyy käydä museoissa, taidegallerioissa, arkistoissa ja lukea paljon kirjoja. Moinen työ väsyttää joskus kissaakin.



1. idea
Idea Luciaan tuli TV-ohjelmasta, jota satuin vilkaisemaan ohikulkiessani. Siinä lyhytkasvuinen nainen ratsasti maastossa. Mieleeni välähti laaja 1500-luvun maisema, jossa hyvin pienikokoinen tyttö ratsasti vihreä viitta ja meripihkanvärinen pitkä tukka liehuen.  Tämä lyhyt välähdys oli kuin elokuvan pätkä, oikeastaan paljon elävämpi, sillä tunsin ilman raikkauden, metsän tuoksun ja tuulen. Näin keskiaikaiset talot ja avarat pellot.
[lisäys 2016: [Maisemaan vaikutti varmaankin näkymä Lorettosta, mäen huipulla olevan pizza-ravintolan parvekkeelta, jossa olimme olleet vuonna 1991 eli noin kymmenen vuotta aikaisemmin.]

2. tositapahtumia?
Historialliset tapahtumat ovat totta, mm se, että Suomen herttua Juhana matkusti Englantiin kosimaan kuningatar Elisabetia vaimoksi veljelleen. Siinä tapahtumassa kohtasivat Englanti ja Ruotsi ja sen mukana suomalaiset. Todellista on kaikissa kirjoissani historiallinen tausta eli tässä kirjassa 1500-luku ja  osa tapahtumapaikoista, esim Helsinki, Hämeen linna , Hattulan keskiaikainen kirkko, Englannin vanha Suomaa, Lontoo ja Gotlannin luonto. Lucian koti Kuuselan kartano on kuvitteellinen, mutta samanlaisia taloja oli tuolloin.
Totta ovat mm hallitsijat Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa ja Englannin kuningatar Elisabet, samoin Helsingissä asuva hollantilainen kauppias Hans van Sanden .
 Lucia Olavintytär on kuvitteellinen henkilö, mutta hänen kaltaisiaan lyhytkasvuisia henkilöitä oli 1500-luvullakin. Heitä kohdeltiin yleensä huonosti, heitä ryöstettiin, ostettiin, myytiin ja annettiin lahjaksi. Heitä oli kuninkaallisissa hoveissa hovinaisina tai hovinarreina. Lucian kohtalo olisi ollut mahdollinen tuona aikana, sillä joillakin heistä oli myös jännittävä ja sadunomainen elämä.
Lucian isä kopioi vanhoja käsikirjoituksia. Sitäkin tehtiin vielä 1500-luvun alussa. Suomalaiset pojat opiskelivat Wittenbergissä, jonne Lucian veli Erasmus myös lähtee.
3. historiallinen romaani
Jotkut asiat ovat mahdollisia vain tiettynä historiallisena aikana.  Tällainen on lyhytkasvuisten asema Euroopassa. 1500-luvun ihmiset olivat erittäin kiinnostuneita erilaisuudesta. Lucian kohtalo oli mahdollinen juuri tuona aikana. 
Olen yleensäkin kiinnostunut historiasta.  Uskon, että voimme oppia menneisyydestä. 
4. Kuinka kauan kestää kirjoittaa kirja? 
 On vaikeaa sanoa täsmällistä aikaa tämän kirjan kirjoittamiseen. Tein kirjaa usean vuoden aikana. Välillä tein jotain muuta. Aloin tutkia 1500-lukua jo yli 10 vuotta ennen Kyynärän mittaisen tytön ilmestymistä. Jos aikakausi on tuttu, voin kirjoittaa kirjan lyhyessäkin ajassa. Kirjoitin kirjan Aurora ja Pietarin serkut (nimellä Pirkko Pekkarinen vuonna 1993) muutamassa kuukaudessa, mutta olin ajatellut sitä ehkä vuoden ajan.

5. Luin kirjaa sisarelleni Tuulalle sitä mukaa kuin sitä valmistui. Hän luki valmiin käsikirjoituksen ja neuvoi laittamaan sanaston. Useat ystäväni ja perheenjäseneni lukivat käsikirjoituksen ja kertoivat mielipiteitään. Suotutkija luki kuvauksen Englannin Suomaasta, jota ei ole enää olemassa, sillä alue on kuivattu. Meillä oli sattumalta käymässä englantilainen mies, joka purjehtii Ouse-joella, jota kuvaan kirjassani. Kustannustoimittaja ja kirjailija keskustelevat aina kirjasta, ja kirjailija yleensä tekee tarpeelliset muutokset.

6. Inspiraatio?
Idea kirjaan voi tulla melkein mistä hyvänsä. Näen yleensä mielessäni aivan kuin hologrammin tai elokuvan pätkän, jossa kirjani henkilö esiintyy. 
Minulle tulee ideoita ihan liikaakin. Kirjan tekeminen on sitten työtä, tutkimustyötä, jossa tutkitaan kuvattava aikakausi. Kirjoittamisessa ei kannata odotella inspiraatiota, täytyy vain kirjoittaa, suunnitella ja muokata tekstiä.

7. Lapsena aioin kirjailijaksi
Lapsena halusin nimenomaan kirjailijaksi.  Luin hyvin paljon kirjoja, yleensä kirjan päivässä. Muistan hetken, jolloin haave kirjailijantyöstä valtasi minut. Olin lainannut koulukirjastosta Topeliuksen Välskärin kertomukset ja pitelin käsissäni paksua punaista kirjaa. Sivelin kullanvärisiä kirjaimia kirjan selkämyksessä ja kuiskasin itselleni: Minustakin tulee kirjailija.
Teini-ikäisenä suunnittelin monia muitakin ammatteja, mm taiteilijaksi ryhtymistä, ja taiteilijahan on Aurora, 1900-luvun alun tyttö, josta olen kirjoittanut.

8. Lucian luonne
 Jotta Lucian pituinen eli noin 80 cm pitkä tyttö voi kestää jännittäviä seikkailuja, hänen tulee olla voimakasluonteinen,  älykäs, utelias ja rohkea. Onnellinen ja turvallinen lapsuus on antanut hänelle perusturvallisuuden, jonka avulla hänen hyvät luonteenpiirteensä ovat voineet vahvistua.

9.
 Olen tyytyväinen tähän kirjaan ja olen ilokseni saanut myönteistä arvostelua siitä. Minulla on hyvä mieli, kun ajattelen sitä. Pidin enemmän alkuperäisestä kannesta, jossa on sama kuva, mutta kansi on väriltään kirkkaampi. Jostain syystä se muutettiin. Poikani tekemä kuvitus vastaa aikakauden henkeä ja kuvaa kaiken sellaisena, kuin se oli 1500-luvun taitelijoiden kuvaamana.
10. Millaista kirjoittaminen on?
Hauskaa on silloin, kun keksii idean, alkaa rakentaa maailmaa, jossa kirjan päähenkilö voi elää ja etenkin niinä harvinaisina hetkinä, jolloin kirjan henkilöt heräävät niin täydellisesti eloon, että kirjoittaminen on kuin leikkiä. Muu onkin sitkeää, ahkeraa työtä.

Lue myös näin syntyi Lucia Olavintytär (ratsastus) "Kyynärän mittainen tyttö" (2004)
Jatko-osat: Pako Tallinnaan (2006)
                      Lucia ja Luka . Kyynärän mittainen tyttö ja poika (2013, marraskuu)

1990-luvulla kirjoitin Aurora-kirjat

perjantai 27. tammikuuta 2012

Kuusi

Kuusi by Anna Amnell
Kuusi, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Kuusi on tärkeä ja läheinen suomalaisille, mutta on ollut nähtävästi muillekin. Sitä oli jo keskiajalla mm Tallinnassa ja Riikassa.

Suomessa sanotaan: Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto. Jo keskiajalla, ainakin 1500-luvun puolella koristeltiin kaupungin keskellä oleva kuusi joulun ajaksi.

Sitä en tiedä, kasvoiko kuusi siinä pysyvästi vai tuotiinko sen metsästä torille niin kuin tehdään nykyajan kaupungeissa. 1500-luvun loppuun ja 1700-luvulle asti joulua vietettiin vasta tammikuun puolella, sillä käytettiin juliaanista ajanlaskua.

tiistai 24. tammikuuta 2012

Kuin keskiajalla

Vanhan ajan ikkuna by Anna Amnell
Vanhan ajan ikkuna, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Tämä Vanhan kappelin ikkuna Hietaniemessä on kuin keskiajan kirkosta tai linnasta.

tiistai 17. tammikuuta 2012

Kirjoja ym varhaisesta Turusta

Varhainen Turku, kirjoja



Salme Kotivuori & Nina Lepokorpi: Turun linnan loiston aika. 2007


Turun linnan loiston aika ym kirjat ks Turun linnan renessanssi (kirjaston sivut)

Valokuviani Turun linnasta

Juhana III Wikipedia
Katariina Jagellonica Wikipedia
Elävä keskiaika, ruokailu, myös Juhanan hovi
Katarina Jagellonica (English)
Lisää historioalinkkejä blogin pohjalla

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Pakkaspäivä Porvoossa

Tammikuussa

Merisumu Porvoonjoen yllä

Tammikuu 2012

Porvoon Tuomiokirkko

Sukujen vaakunoita

Porvoon Tuomiokirkko

Tammikuu 2012

Porvoon tuomiokirkko

Tammikuu 2012

Porvoonjoki talvella

Rantalaituri on varmaankin näyttänyt samanlaiselta 1500-luvullakin.

Yksisarvinen

Porvoon Tuomiokirkko. Kuva: Matti Amnell (Lucia-kirjojen kuvittaja)

Christmas angel

Christmas angels by Anna Amnell
Christmas angels, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Kuin renessanssin enkeli.

lauantai 7. tammikuuta 2012

Loppiainen

Loppiainen by Anna Amnell
Loppiainen, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Joulu kattojen yläpuolella.