Sivut

tiistai 22. lokakuuta 2013

Lapsiavioliitot ennen ja nyt



Skotlannin Maria, Maria Stuart noin 12-13 -vuotiaana

Silloin tällöin voimme lukea sanomalehdistä nyt 2010-luvullakin jopa 8-vuotiaista aasialaisista morsiamista. Tällainen tilanne vallitsi Euroopassakin keskiajalla. Tavalliset tytöt menivät yleensä naimisiin vasta aikuisina, sillä he hankkivat usein itse myötäjäisrahat olemalla palveluspaikassa. Kuninkaallisten sukujen ja varakkaiden perheitten tytöt saatettiin kihlata ja naittaa alle 10-vuotiaina, jopa vauvoina. Haluttiin yhdistää omaisuuksia, varmistaa kunigaskuntien hyvät suhteet. Oli myös lapsisulhasia. Morsian saattoi olla talonpoikaishäissäkin aikuinen nainen, joka kantoi sulhasen sylissään alttarille.

Usein lapsen kihlaaminen merkitsi pikkumorsiamen muuttoa sulhasen kotiin, jossa morsian ja sulhanen kasvoivat yhdessä kuin sisarukset ja menivät naimisiin, kun katsottiin olevan siihen oikea aika. Sitä ennen saattoi kuitenkin morsian tai sulhanen kuolla.



Skotlannin Maria, Maria Stuart, lähetettiin Ranskan hoviin jo lapsena, sillä hänet oli kihlattu kruunuprinssi Fransin kanssa, joka oli myös lapsi.  Maria oli tullut Skotlannin kuningattareksi jo yhdeksän kuukauden isässä. Heidät vihittiin avioliittoon vuonna 1559, kun vasta kruunattu kuningas Frans II oli 14-vuotias ja Maria 17. Tällä avioliitolla pyrittiin yhdistämään Ranska, Skotlanti ja mahdollisesti myös Englanti. Nuori kuningas kuoli vuonna 1560 korvatulehdukseen. Se korvatulehdus muutti historiaa ja Maria Stuartin kohtaloa.


Nuori Margaret Beaufort  (Tudor History-sivut)

Avioliittokin saatettiin aloittaa morsiamen lapsuudessa -  tai sulhasen ja morsiamen molempien ollessa vielä lapsia. Englannin Henrik VIII:n isoäiti Lady Margaret Beaufort naitettiin alle 3-vuotiaana, mutta avioliitto tehtiin myöhemmin mitättömäksi. Margaret ei hyväksynyt sitä koskaan, sillä se oli tehty vastoin katolisen kirkon kanonista lakia, joka vaati, että morsiamen tuli olla ainakin 12-vuotias. Katolinen kirkko pyrki suojelemaan tyttöjä liian varhaisista avioliitoista ja korosti muutenkin sitä, että molempien osapuolien tuli suostua avioliittoon.

Margaret oli 12-vuotias mennessään naimisiin 24-vuotiaan Edmund Tudorin kanssa. Edmund kuoli ruttoon, ja nuori leski jäi yksin. Margaret oli raskaana ja synnytti 13-vuotiaana ainoan lapsensa Henryn. Synnytys oli vaikea Margaretan nuoruuden ja pienen koon vuoksi, äiti ja lapsi olivat vähällä kuolla. Margaret meni naimisiin useita kertoja aviomiesten kuoltua, mutta ei voinut enää saada lapsia. Margaretan jälkeläiset Tudorit hallitsivat Englantia koko 1500-luvun.


Margareta Martintytär, Matti Amnellin kuvitusta kirjaani "Pako Tallinnaan"

Olen käsitellyt lapsiavioliittoa kirjassani "Pako Tallinnaan", jossa helsinkiläinen 13-vuotias Margareta Martintytär aiotaan naittaa vanhalle hollantilaiselle kauppiaalle.  Margareta on pitkä ikäisekseen. (vrt  Maria Stuart oli 180 cm pitkä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti