Sivut

Kyynärän mittainen tyttö. Kirja-arvosteluja




Anna Amnell: Kyynärän mittainen tyttö. 2004 Lasten Keskus
(Lucia Olavintytär 1.)
Kuvitus: Matti Amnell

Lasten LukuVarkaus 2005 –finalisti

Vuonna 1559 13-vuotias Lucia Olavintytär asuu kodissaan Hämeen linnan lähellä. Eräänä päivänä, kun Lucia on ratsastamassa, hänet ryöstetään ja viedään huimaan seikkailuun. Se ulottuu Itämerelle, Gotlantiin, Pohjois-Englannin Suomaalle ja Lontooseen. Nuori kuningatar Elisabet ja Suomen herttua Juhana ovat ratkaisevissa sivuosissa.

Lucialla on meripihkan väriset pitkät hiukset, hän osaa laulaa ja soittaa luuttua. Luostarista lähtenyt oppinut isä on opettanut häntä samalla tavalla kuin poikiaankin. Hänen kaltaisensa lyhytkasvuinen ihminen oli 1500-luvulla painonsa arvoinen kultaa. Heitä etsittiin, ostettiin ja myytiin kuninkaallisiin hoveihin.


Miten Kyynärän mittainen tyttö syntyi?

Jatko-osat: Pako Tallinnaan (2006)
                  Lucia ja Luka. Kyynärän mittainen tyttö ja poika (2013)

Kyynärän mittaisesta tytöstä sanottua:

"Kuinka yhdistää homeinen keskiaika ja jännittävät juonenkäänteet niin elävästi ja hauskasti, että myös nopeatempoiseen fiktioon tottunut nuoriso innostuu? Historiallinen nuortenkirja on haastava tekijälleen. Anna Amnellin viides historiallinen nuorisoromaani on oiva esimerkki siitä, kuinka tehtävä on suoritettu kunnolla.--" Meidän perhe 1/2005, sivu 19.

"Kirja on mielenkiintoinen ja jännittävä. Eniten pidin sen tunnelmasta." Onerva Annanniemi, Kruununhaan yläaste, 13v. Vinski 1/2005.

Kirja oli hyvä, koska sitä oli helppo lukea ja se eteni mukavaa vauhtia. Oikeastaan missään vaiheessa kirjaa ei ollut tylsää kohtaa. Suosittelen kirjaa kaikille! Arvosana: Hyvä! Inkkuuuu 11v." - Muita kivoja kirjoja/Tuusulan kirjasto

"-- kirja on hyvä ja lajityypiltään pitkään toivottu esimerkki helppolukuisesta historiallisesta varhaisnuortenkirjasta. Lyhyiden lukujen ja vaudikkaan juonen sommittelun ansiosta--[tämä kirja] tempaa hiukan kangerrellenkin lukuharrastustaan aloittelevan lapsen mielenkiinnon.-- [Amnell] on sommitellut myöhäiskeskiaikaan sijoittuvan kehitystarinansa kunnianhimoisesti, elävöittäen aikakautta tarkkaan harkituin yksityiskohdin - uuvuttamatta lukijaansa liiallisella tiedolla, vuosiluvuilla ja muilla detaljeilla. Suomen historiaan Lucian seikkailut linkittyvät Juhana-herttuan kautta.--" Päivi Heikkilä-Halttunen. Onnimanni 1/2005 "Suvaitsevaisuudesta historiallisesti":

"Amnellille ominaiseen tapaan tarinan myötä lukija saa kosketuksen kuvattuun aikakauteen useissa maantieteellisissä pisteissä, nyt liikutaan esim. Gotlannissa, Lontoossa ja Tukholmassa. Lukijalle syntyvä kuva aikakaudesta on sosiokulttuurisesti rikas: ollaan vuoroon hämäläiskartanossa, merimiesten joukossa laivalla, lontoolaisessa ruokatuvassa ja Englannin hovissa. Suurimmalta osaltaan kertojanääni on Lucian, mutta väliin tarina fokusoituu myös aikuisten näkökulmasta. Kokonaisuus on vaihteleva, rikas ja kerrontatekniikka lastenkirjaan moderni.

[kirja] on kohderyhmälleen ennen muuta seikkailuromaani, jossa taitava kerrontatekniikka uppoaa paikkojen, episodien ja henkilöiden vaihdoksiin. --" IBBY Finlandin julkaisun, Virikkeitä-lehden päätoimittaja Kaarina Kolu. Virikkeitä 4/2004, ss 66-67:

"Sanasto ja kartta helpottavat lukemista ja antavat mukavasti lisätietoa historiannälkäisille. Nukketyttönä kohdeltavan Lucian kautta välittyy myös ajan naisenrooli vähäisine vaihtoehtoineen." Marika Uskali. Keskisuomalainen 23.7.2005 ja Savon sanomat 24.7.2005

"--on aiemmissa kirjoissaan paneutunut innostuneesti ja asiantuntevasti 1800- ja 1900-luvun vaihteen historiaan. Valtiollisen historian ohella kirjailijaa kiinnosti Aurora-kirjoissa elämäntapojen ja kulttuurivirtausten tarkastelu. Nyt Amnell on paneutunut 1500-luvun eurooppalaiseen historiaan. --Amnellin kirjan seikkailujuoni seurailee historian mahdollisuuksia, kuvittelee ja keksii toden rajoissa." Ismo Loivamaa. Lapsen Maailma 2/2005

Kyynäärn mittainen tyttö: "Amnellilla on selvästi laajat tiedot kyseisestä aikakaudesta, ja hän on onnistunut pitämään hyvin mielessään, etteivät henkilöhahmot ole hänen laillaan tipahtaneet ajassa taaksepäin – he elävät ja hengittävät 1500-luvulla, eivätkä muuta osaa kuvitella. Vaikutelmaa vahvistavat mustavalkoiset kuvat, joissa paikoitellen on jotakin samaa kuin aitojen tuonaikaisten kirjojen kuvituksissa.
Koulutyttö kirjoittaa blogissaan mielenkiintoisen kirja-arvostelun Lucia-kirjoistani. Paperilyhtyjä: Kyynärän mittainen tyttö ja Pako Tallinaan. 8-12.20014

Luettelo kirja-arvosteluista ja lisää otteita kirja-arvosteluista kohteena Lucia Olavintyttären seikkailut 1500-luvun Helsingissä, Tallinnassa, Lontoossa..


Kaikki Lucia Olavintytär-kirjat:
Anna Amnell: Kyynärän mittainen tyttö. 2004 Lasten Keskus
Pako Tallinnaan. 2006 Lasten Keskus
Lucia ja Luka. Kyynärän mittainen tyttö ja poika. 2013 BoD


Tiedossani olevia kirja-arvosteluja ja haastatteluja ym. seuraavista 1500-lukua käsittelevistä historiallisista nuortenkirjoistani. Kirjoittajien mukaan aakkostettu luettelo.
Otteita kirja-arvosteluista täällä.

Jos kirjoittamaasi kirja-arvostelua ei ole tässä luettelossa, ole hyvä ja ilmoita siitä minulle tai lähetä se valokopiona tai sähköpostissa. Katso myös kunkin kirjan kohdalla olevat otteet kirja-arvosteluista.


Ahonen, Rita: Lucia ja Luka/Omakustanne. Ritan blogissa  UUSI!
http://ritamentor.blogspot.fi/2013/11/lucia-ja-luka-omakustanne.html

Annaniemi, Onerva: Kyynärän mittaisena vieraalla maalla. – Vinski 1/2005.

Anon: Anna Amnell: Kyynärän mittainen tyttö. Toimintaa tytöille. – Meidän perhe 1/2005, 19. 2005

Halonen, Hanni: Itseensä uskojia. Anna Amnell: Pako Tallinnaan. Lasten Keskus 2006. - Nuortenkirjat. Vantaan Lauri 22.2.2007

Heikkilä-Halttunen, Päivi: Suvaitsevaisuudesta historiallisesti. {Kyynäärn mittainen tyttö] – Onnimanni: 2005, s. 7.

Heikkilä-Halttunen, Päivi: Näin elettiin Agricolan aikaan [Pako Tallinnaan] - Vinski 1/2007

Kolu, Kaarina: Amnell: Kyynärän mittainen tyttö. Kuv. Matti Amnell. – Virikkeitä: Suomen nuortenkirjaneuvoston julkaisu 2004: 4, s. 66-67. 2004

Laurila, Natalia: Neuvokkaat lapset pakenevat Tallinnaan. - Vihdin Uutiset 26.11.2006 [Pako Tallinnaan ]

Loikkanen, Maria: Pako Tallinnaan - Onnimanni 1/2007

Loivamaa, Ismo: Historian siivillä. – Sadun ja toden kuvaajia. Lapsen maailma 2/2005.

 Paperilyhtyjä: Kyynärän mittainen tyttö ja Pako Tallinaan. 8-12.2014  UUSIN

Ruoho, Vilma: Pako Tallinnaan. - Kirjat. Lapset. Helsingin Sanomat 20.7.2007

Uskali, Marika: Kyynärän mittainen tyttö. - Tummaa fantasiaa ja hyväntahtoisia tarinoita. Keskisuomalainen 23.7. 2005 (7/Viikko)

Uskali, Marika: Kyynärän mittainen tyttö. - Tummaa fantasiaa ja hyväntahtoisia tarinoita. Savon Sanomat 24.7. 2005 (7/Viikko)

Volanen, Anne artikkelissaan Vankityrmiä ja renessanssin loistoa. Turun linnan historiaa lasten- ja nuortenkirjoissa. - Tyyris Tyllerö 4/2013, sivut 2-6 UUSI!

Volotinen, Teresia. Arvostelu kirjasta Pako Tallinnaan. - Virikkeitä: Suomen nuortenkirjaneuvoston julkaisu 2006:  4, s. 45-46.



1 kommentti:

  1. https://lastenkirjahylly.blogspot.com/2014/02/yhdessa-olemme-jattilaisia.html

    VastaaPoista