Sivut

torstai 9. joulukuuta 2021

Kuningas Sigismundin sihteeri


 Sukututkija ja kamarineuvos Per Månsson Utter oli kuningas Sigismundin sihteeri. Kun Kaarle herttua, sittemmin Kaarle IX syrjäytti Sigismundin Utter joutui pakenemaan ja piiloutumaan moneksi vuodeksi. Kun hänet löydettiin, hänet vietiin Nykopingin linnaan odottamaan tuomiota. Kun Kaarle sairastui, hän halusi kuolinvuoteellaan tehdä sovinnon vihollistebsa kanssa ja vapautti Utterin. Per Månsson Utter kuoli ruttoon vuonna 1623.

First royal secretary in the Riksarkivet. Per Månsson Utter, till Hult och Uttersberg, my 7th cousin 10 times removed.


sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Venetsia Helsingissä


 Karuselli Helsingin Kauppatorilla jouluna 2021.

"Tivoli Sariolan perinteinen hevoskaruselli kuuluu ehdottomasti jokaiseen huvipuistoelämykseen. Kuvankauniit maalaukset karusellin kyljessä ovat italialaista käsialaa. " 
https://www.youtube.com/watch?v=WebUN02ok3k

Tallinna Talvisessa asussa

 

 Photo Wikipedia: Ivar Leidus


Tallinna tuli tutuksi, kun kirjoitin kirjaani Pako Tallinnaan.

https://amnellinlucia.blogspot.com/p/pako-tallinnaan.html

sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Ritarin vaakuna




Olof Jönsson Tavast is Pirkko Anna Amnell's 16th great grandfather!


https://fi.wikipedia.org/wiki/Tawast 



Kiinnostavaa: "Vanhin säilynyt maininta Rytkösistä on herra ritari Olavi Niilonpoika Tawastin (piispan veljenpoika, Nils Olofsson Tavast is your 16th great uncle.)  noin vuonna 1455 maatiloistaan tekemässä maakirjassa ja kuuluu suomennettuna (painettu Finlands medeltidsurkunder IV. s. 85-86): Herran vuonna MCDLIIJ  P. Mikaelin päivänä 1443 syyskuun 29. päivänä toimitettiin jako Porkkalassa (kartano Lammin pitäjässä) herra Olavi Niilonpoika Tawastin ja hänen sisariensa Elinan ja Katrin välillä hyvien miesten [luotettavien virkamiesten] läsnäollessa , jotka he olivat valtuuttaneet puolestaan puolin ja toisin.  Herra Olavin puolesta olivat siellä Olavi Broderinpoika (aatelismies, Sääksmäen tuomari), Hintsa Yläneeltä ja Olavi Rytkönen (Olaff Rödkönen) ; hänen sisariensa puolesta olivat siellä Jussi Tawast ja Henrikki Tawast. Ja se toimitettiin sillä tavoin kuin jälempänä on kirjoitettu." (A. E. Korpela)
olavi Niilompoika Tawast
http://www.kolumbus.fi/hmhalonen/Taulut/ps05/ps05_460.htm

tiistai 5. lokakuuta 2021

Hamletissa mainittuja

 Vihdoinkin tarkistin Shakespearen mainitsemia tanskalaisia


.

"Frederik Rosenkrantz till Rosenvold og Stjernholm (1571–1602) muistetaan tänään mm. koska hänen oleskelunsa Englannissa vuonna 1592 yhdessä toisen tanskalaisen aatelismiehen, Knud Gyldenstiernen kanssa, antoi William Shakespearelle idean hahmoista Rosencrantz ja Guildenstern Hamletissa."

Frederick Holgersen Rosenkrantz is Pirkko Anna Amnell's 6th cousin 12 times removed!





Knud Axelsen Gyldenstierne is Pirkko Anna Amnell's 6th cousin 12 times removed!

Frederik Rosenkrantz till Rosenvold og Stjernholm oli aikanaan Rosenvoldin kartanon omistaja.


lauantai 7. elokuuta 2021

Keskiajan linnat ja voudit. Kastelolm

KUVA: SVECIA verket 
Ensimmäinen maininta 1388, jolloin Jakob Abrahamsson Djäkn (Jeppe Djäkn)oli voutina. Jeppe myös Turunlinnassa vuodesta 1377 . Nimi Djäkn tarkoitti kirjoitusaitoista henkilöä.

perjantai 16. heinäkuuta 2021

Keskiajan hautamuistomerkit


Turun tuomiokirkko.
Tott ja hänen ensimmäinen puolisonsa.

Marsalkka Åke Tott tunnettiin nimillä ”Pohjolan lumiaura” ja ”Kuninkaan lumiaura”. Erik XIV: nnen tyttären prinsessa Sigridin poika.

Hän "osallistui vuonna 1613 viisitoistavuotiaana Jakob De la Gardien johtamalle Venäjän retkelle Inkerin sodassa. Hän oleskeli tämän jälkeen useita vuosia ulkomailla, kunnes palasi Kustaa II Aadolfin kamariherraksi 1623. Hän osallistui Puolan sotaan ja vuonna 1627 hänet ylennettiin everstiksi johtamaan suomalaista värvättyä ratsuväkirykmenttiä. Vuonna 1630 hänestä tuli valtaneuvos sekä ratsuväen kenraalimajuri ja sitten kenraali. 1631 hänestä tuli Ruotsin marsalkka. "
04 June 1598.

Field Marshal Åke Tott is your third cousin 12 times removed.


torstai 15. heinäkuuta 2021

Kuolemalla on syynsä


Kuolemalla oli monet syyt vanhoina aikoina

New Orleansin hautausmaa.

http://www.saunalahti.fi/hirvela/historismi_sivut/deathsivu.html

sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Pieni Carl kuolinpuvussaan


 Kuollut pienokainen puettuna kuolinpukuun. Carl syntyi 22. tammikuuta 1699 ja kuoli 12 viikon iässä 19.4.1699.
Carlin isä oli kansliapresidentti Arvid Bernhard Horn, joka oli merkitttävä vapausenajan ja parlamentarismin luoja..


Count Arvid Bernhard Horn af Ekebyholm is your fourth cousin 11 times removed.
https://www.britannica.com/biography/Arvid-Bernhard-Greve-Horn-af-Ekebyholm

Uskonpuhdistuksen jälkeen alkoi olla kirkoissa pyhimysten kuvien tilalla koko perheen muistopatsaita, joihin oli otettu mukaan myös lapsena kuolleet ja kuolleina syntyneet. Isän ja äidin hautapatsaan vieressä saattoi seistä joukko lapsia ja jalkojen juuressa kapaloidut vauvoina kuolleet pienokaiset.

Lapsen kuolemaa surtiin. Lapsille annettiin usein kummin nimi. Siksi saattoi kahdella lapsella olla sama nimi, ei niin, että uusi lapsi sai kuolleen sisaruksensa nimen.

Philippe Arièsin kirja, englanniksi "Centuries of Childhood. A Social History of Family Life" 1962 (1960) on ollut vaikuttamassa luuloomme siitä, että lapsuus "keksittiin" vasta uudella ajalla. 

Varsinkin 1990-luvulta lähtien on tutkittu paljon lapsuutta. Esimerkiksi keskiajan tutkijat eivät ole löytäneet tukea 1960- ja 1970-lukujen tutkijoiden äänekkäämmille väitteille, että lapsuus olisi keksitty vasta uudella ajalla.

Keskiajan tutkijat ovat löytäneet keskiajan kirjallisista lähteistä runsaasti aineistoa, joka osoittaa, että aikuiset pitivät jo 1100-luvulta asti lapsuutta erillisenä vaiheena ihmiselämää, osoittivat lapsille hellyyttä ja pitivät heistä huolta.

Lapsen syntymä oli suuri tapaus, lasta hoidettiin ja kasvatettiin huolella. Lapsille valmistettiin leluja, pelejä ja kirjoja. Lapset leikkivät ja loivat myös omaa kulttuuriaan.

Yllä olevat mielipiteeni ovat tiivistelmä keskiajan tutkijan Nicholas Ormen kirjasta "Medieval Children" Yale University Press. 2001. Samaa esittävät muutkin keskiajan tutkijat mm. Shahar, Finucane, Hanawalt sekä Iona ja Peter Opie jne.
Lue koko blogikirjoitukseni.

https://blogisisko.blogspot.com/2006/11/aries-erehtyi-lapsuuden-tutkimuksessaan.html#comment-form

katso kuvitusta kirjaani Kyynärän mittainen tyttö.  Kuva on piirretty englantilaisessa kirkossa olevan patsasryhmän mukaan. (Matti Amnell)




keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Tallinnassa

Tallinn_20100806_092 Jos on mukana GENissä, historia voi avautua aivan uudella tavalla. Siksi se kiehtoo ja saa koronan unohtumaan. Mieheni esi-isä (19ggf) hansakauppias Johan Lackmann läksi kotikaupungistaan Stadesta (nykyisen Hampurin läheltä) oli Tallinnassa Mustapääveljeskunnan jäsen, toimi Tukholmassa ja Viipurissa ja pääätyi Tukholmaan. Hänen pojastaan Thomasista tuli kirkkoherra Savoon. Suomessa on ollut maaahanmuuttajia kaikkina aikoina. Olemme heidän jälkeläisiään.

Renessanssikuningas ja minä Louvressa

1985 Louvre Kuvassa on Frans I (1494-1547) Kuvassa on Frans I (1494 - 1547) ja minä, väsynyt turisti. Kuvan otti poikani Matti Amnell (Jr). Lucia Olavintytär -kirjojeni kuvittaja. Matti oli jo taideopiskelija Torontossa ja olimme koko perhe Euroopan lomalla. Muutaman vuoden kulutttua Matti opiskeli Pariisissa Sorbonnessa kuten sisarensa Mimi.Halusimme takaisin Eurooppaan koko perhe.

Matti Amnell kuvittaja lapsena Roomassa

Matti Amnell (Jr) 10 years old  in Rome. Poikami Matti 10-vuotiaana Italian matkalla isänsä kanssa. Mattti ihastui Vatikaanin ja Italian taidemuseoihin. Lucia Olavintyttären renessansssimaailma tuli tutuksi maalauksien ja arkkitehtuurin kautta jo lapsena.

Matti Amnell kuvittaja

Matti Jr. and his castle Matti Amnell, 5 vuotta leikkii ritarilinnallaan. Lucia Olavintytär - kirjojen kuvitttaja lapsena. Amnell Family Photos

lauantai 8. toukokuuta 2021

Seppo Aalto kertoo Vanhan Helsingin asukkaista

https://ekirjasto.kirjastot.fi/ekirjat/kauppiaita-ja-laivanvarustajia?fbclid=IwAR1ggxqT31p-IOp_s0dg5bv2wYv0uvonDF-scTzdFS5E80ZRH2HZC4WRi20 https://www.adlibris.com/fi/e-kirja/kauppiaita-ja-laivanvarustajia-9789522344076

maanantai 26. huhtikuuta 2021

Vanhojen aikojen viisautta.

http://kemppinen.blogspot.com/2021/04/hyva-tahto.html "Keskiaika oli merkkien ja värien valtakunta. Kymmenillä munkkien ja nunnien sääntökunnilla oli värinsä ja vaatteensa, joista eräitä käytetään edelleen. --Esimerkiksi ystäväni Harald Haarmann, kielitieteilijä Luumäeltä, selvittelee hyvin vanhoja piirtokirjoituksia, jotka näyttävät liittyneen ennustamiseen tai – kaupankäyntiin. Tutkimus on täpärällä, mutta mahdollisesti niin sanottu Vanha Eurooppa oli ottanut käyttöön kirjainmerkit jo reippaasti ennen foinikialaisia (vinça-kulttuuri)." Lue lisää professori Jukka Kemppisen blogista.

lauantai 17. huhtikuuta 2021

Suoneniskentä

"SUONENISKENTÄ oli keskiajalla yleisin leikkaustoimenpide. Tärkeää oli pitää kehon nesteet tasapainossa, verta, liimaa, keltamusta sappea. Siinä missä kehon nesteet tasapainossa pysyivät terveenä; suonen vaihtelu oli sekä keino parantaa sairauksia että ehkäistä niitä. Mutta kaikki kohtuudella, enintään 4 kertaa vuodessa pitäisi tehdä. 1400-luvun Tukholmassa suoneniskijä työskenteli kaupungin saunalla. Hänellä oli suonirauta ja kulho, johon veri laskettiin. Verta analysoitiin huolellisesti värin, nesteen ja liman suhteen. Hyvällä tuulella oleminen tarkoitti terveellisiä nesteitä (latinan humori, neste)." Kuva: Muraali Keskiaikaisessa museossa.Medeltidsmuseum

keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Lucia Olavintyttären isän silmälasit

Conrad von Soest : Brillen. 1404 Keskiajallakin lukeminen oli hienoa, kirja oli myös koriste-esine, joka maalattiin mukaan muotokuvaan.Tällaiset silmä lasit osti kyynärän mittaisen tytön, Lucia Olavintyttären isä. jonka näkö oli huonontunut.
Matti Amnell, kuvitusta kirjaani Kyynärän mittainen tyttö.

maanantai 12. huhtikuuta 2021

Descartes kylmässä Pohjolassa

"Vuonna 1649 Descartes matkusti Ruotsiin opettamaan nuorta, 22-vuotiasta kuningatar Kristiinaa. Tämä halusi Descartesin paitsi opettajakseen myös neuvonantajakseen tiedeakatemian perustamisessa. Matka oli lopulta Descartesille pettymys. Kristiina ei arvostelematta hyväksynyt opetettua. Descartes kuoli Tukholmassa 11. helmikuuta vuonna 1650. Hänen kuolemansa syy oli keuhkokuume. Descartes oli tottunut nukkumaan pitkään ja vetäytymään usein mietiskelemään uuninpankolle. Ruotsissa hänen kohtalokseen koitui paitsi pohjoisen talvi myös Kristiinan vaatimus opiskella filosofiaa hyvin varhain aamulla.
Descartesin ja hänen lääkärinsä kirjeenvaihtoa on joskus tulkittu niin, että hän saattoi kuolla arsenikkimyrkytykseen.Koska Descartes oli katolinen protestanttisessa maassa, hänet haudattiin lähinnä kastamattomille lapsille tarkoitetulle hautausmaalle Tukholman Aadolf Fredrikin kirkkoon." Rivstart, Ruotsin oppikirja (2017) kertoo, että Kristiina halusi opetusta kello viisi aamulla. Mutta Descates oli ollut lapsesta sti sairaalloinen ja tottunut nukkumaan lounasaikaan asti. Neljän kuukkauden kuluttua Descartes kuoli kehkokuumeeseen. Mitä Kristina halusi tietää: Mitä on rakkaus? Miksi ihminen rakastuu yhteen mutta ei johonkin muuhun?Kumpi on vaarallisempi, rakkaus vai viha? Onko toisilla planeetoilla älykkäitä olentoja.  1600.Tukholma https://fi.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Descartes

torstai 8. huhtikuuta 2021

Kaipaan keskiajan Tallinnaa

Näin erinomainen keskiaikainen kaupunki on lähellä. Mieheni 11. isoisä stadelainen Johan Lackmannus oli Räävelissä raatimies Georg Honerjeggerin oppipoikana ja kauppapalvelijana. Vuosina 1552-1554 hän oli kaupungin mustapääveljeskunnan jäsen. DNA- tutkimusten jälkeeen olen saanut tietää GENIstä, että tallinnalainen Henrik Storck (1550-1621) oli minun 11. isoisäni. Ehkäpä Johan ja Henrik tunsivat toisensa.

torstai 1. huhtikuuta 2021

Kevätlaulu. Tempus adest floridum

Maalaus linnassa. Ptuij, Slovenia Tempus adest floridum, surgent namque flores Vernales in omnibus, imitantur mores Hoc quod frigus laeserat, reparant calores Cernimus hoc fieri, per multos labores. Sunt prata plena floribus, iucunda aspectu Ubi iuvat cernere, herbas cum delectu Gramina et plantae hyeme quiescunt Vernali in tempore virent et accrescunt. Haec vobis pulchre monstrant Deum creatorem Quem quoque nos credimus omnium factorem O tempus ergo hilare, quo laetari libet Renovato nam mundo, nos novari decet. Terra ornatur floribus et multo decore Nos honestis moribus et vero amore Gaudeamus igitur tempore iucundo Laudemusque Dominum pectoris ex fundo. https://www.youtube.com/watch?v=J9pH6z9lZ1k

sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Vanha Turku

Teckning av det gamla Åbo. G.S. Sergejev, sannolikt 1811. Bild: G.S. Sergejev

torstai 11. maaliskuuta 2021

1500-luvun Kokkolassa pormestarina mummoni esi-isä

Kokkolan pormestari Knut Henriksson Witting is your 11th great grandfather. 1570-1633 Kokkola, Finland Maria-mummoni esi-isä Vanhan sataman historiaa. https://www.port.of.kokkola.fi/historia/suomi/varhais.html

keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Kirjojeni kuvittaja Matti Amnell


 Vanhin lapseni Matti Amnell on kuvittanut kaikki kirjani ja tehnyt kansikuvat melkein kaikkiin kirjoihini. Tässä hän on vuonna 1990 Hämeenlinnassa, jossa hänen vaimonsa Rosanne Lamarre oli arkeologisilla kaivauksilla. Matti opiskeli taidetta Toronton yliopistosssa ja Pariisissa. Kuva: Rosanne Lamarre.  Kuvassa on Hämeen linnan jokin sisäpihan ovi.

perjantai 12. helmikuuta 2021

Ruokahistoriaa keskiajalta


 Ruokien historia kiinnostaa minua. Tälllaista ei ole tullut aikaisemmin eteen.. Dr Hélène Jawhara Piñer on kokki, keskiajan ja ruokien historioitsija. Kirjassa on reseptejä keskiaikaisista keittokirjoista, inkvisition kuulusteluista, lääketieteellisistä selostuksista, runoista ja muusta kaunokirjallisuudesta. 1200-luvujlta alkaen." these recipes are expertly collected from such diverse sources as medieval cookbooks, Inquisition trials, medical treatises, poems, and literature. Original sources ranging from the thirteenth century onwards and written in Arabic, Spanish, Portuguese, Occitan, Italian, and Hebrew, are here presented in English translation"-removed. Hélène Jawhara Piñer holds a doctoral degree in Medieval History and the History of Food.

torstai 4. helmikuuta 2021

Helsingin Vanhankaupungin asukkaita ja virkamiehiä


 https://www.geni.com/projects/Helsingin-Vanhankaupungin-asukkaat-ja-virkamiehet-vuosina-1551-1644/42329

Enpä arvannut 2000-luvun alussa kirjoittaessani kirjaani Pako Tallinnaan (2006 Lasten Keskus), että kaupungin kolmas pormestari Matts Bertilson on GENin mukaan sukulaiseni.

Matts Bertilsson is your second cousin 11 times removed.

Vastaperustetun kaupungin raatihuone v. 1550. Rekonstruktiopiirros, Matti Amnell, poikani, joka on kolmannen pormestarin serkku kuten minäkin.

Raatihuoneet olivat 1500-luvun puolivälissä usein kaksikerroksisia hirsitaloja. Useasti raastuvankirjoissa kerrotaan "gick nedh aff rådhstugun". Tämä viitannee raatihuonerakennuksen kaksikerroksisuuteen, eikä siihen että rakennus olisi sijainnut korkeammalla, esim. Annalanmäen rinteessä.


pormestarit

  • Henrik Persson Pakila —1553—1560— 
  • Erik Lille - 1554 -
  • Matts Bertilsson —1554—158
Helsingin kaupungin pormestari, laivuri Matts Bertilsson is your second cousin 11 times removed.
Hänen poikansa Lydik Mattson was knighted as Grönfelt. Lydik Mattsson Grönfelt, till Stenkulla is your third cousin 10 times removed.
estimated betāween 1507 and 1567
Death: 1587
Helsingfors, Finland
Immediate Family:
Son of Bertil Mattsson and Margareta Eriksdotter till Gästerby
Husband of Karin Lydekesdotter
Father of Lydik Mattsson Grönfelt, till Stenkulla
Brother of Gertrud Bertilsdotter Grönfelt; Margareta Bertilsdotter (Ekelöf); Brita Bertilsdotter and Anna Margaretasdotter

Valitan, en saa Blogger-blogiani ebtiseen muotoon.

Juhana-herttuan ystävä ja hänen poikansa Sigismundin uskollinen kannattja valtaneuvos Klaus Fleming


Klaus Fleming is your fourth cousin 13 times removed.

tiistai 19. tammikuuta 2021

Keskiaikainen hattu lämmitti pakkasellakin

Sigismund (1368 - 1437). Son of Charles IV and Elizabeth of Pomerania.


Joachim von Sandhartin maalaus 1600-luvulta metsästäjän hatusta.


 

Opiskeluaikana minulla oli tällainen hattu. Se oli lämmin ja kaunis, naisellinen muunnos koivistolaisesta . Venäläinen nimi "ushanka" on myös käytössä englannissa. Sanaa huppuhattukin käytetään, mutta se on keskaikainen ja siihen liittyy kauluriosa. Hattu solmittiin edestä kiinni sametista ommelluilla pitkillä tunnelinauhoilla.


Keskiaikainen pariskunta Espoon keskiaikanäyttelystä. Kuvat: Anna Amnell



Keskiaikainen neulottu hattu Tallinnasta.




Korvat peittävää hattua pidettiin myös sisällä. myös yöllä. Kuvassa keskiaikainen naiskirjailija kirjoittaa vuoteessa-.